Home / Sukan / Zulfadli memutuskan untuk melangkau Terbuka Jepun

Zulfadli memutuskan untuk melangkau Terbuka Jepun

PETALING JAYA: Zulfadli Zulkiffli telah menarik diri dari AS $ 300,000 (RM1.24mil) Terbuka Jepun badminton kejohanan, memetik keletihan.

Dunia No. 37 sepatutnya membuat penampilan pertama dalam kejohanan itu dengan pertembungan pusingan pertama menentang pemain Denmark, Hans-Kristian Vittinghus di Tokyo pada Rabu.

Tetapi Zulfadli merasakan bahawa dia telah membuat keputusan yang betul dengan tidak membuat perjalanan ke Jepun sebagai “Saya tidak akan berada dalam keadaan yang terbaik”, yang melakukan perjalanan kira-kira 30,000km untuk bersaing dalam Kejohanan Universiti Brazil Grand Prix dan Dunia di Rusia pada dua minggu lepas.

Dia muncul juara di Brazil untuk menamatkan kemarau kejuaraan lima tahun dan meraih perak dalam universiti bertemu.

“Ia tidak selalunya bahawa saya dapat bersaing lurus dalam maindraw daripada peristiwa Superseries, tetapi saya telah mendapat untuk memberikan miss kali ini,” kata juara 2011 dunia junior.

“Saya berasa tekanan daripada perjalanan jauh dalam tempoh dua minggu lepas. Tidak ada gunanya mengambil bahagian apabila saya tidak berada dalam bentuk untuk melaksanakan.

“Saya telah dalam maindraw Terbuka Korea (minggu depan) juga, tetapi saya juga menarik diri daripada yang lebih awal kerana tidak ada cara saya boleh bermain empat kejohanan back-to-back.”

Ini meninggalkan Lee Chong Wei dan Iskandar Zulkarnain Zainuddin untuk membawa cabaran negara dalam acara perseorangan lelaki di Tokyo.

Chong Wei akan mula memburu beliau untuk satu perlima gelaran Terbuka Jepun menentang Thailand, Boonsak Ponsana manakala Iskandar akan bertemu H.S. India Prannoy.

Goh Soon Huat gagal untuk menyertai mereka dalam yang betul kejohanan selepas tewas 21-15, 21-17 kepada Riichi Takeshita Jepun pada pusingan kelayakan pertama.

Lelaki beregu Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan dicampur beregu gabungan Chan Peng Soon-Goh Liu Ying juga akan kembali beraksi buat kali pertama sejak memenangi pingat perak pada Sukan Olimpik Rio.

V Shem-Wee Kiong akan membuka campagin Tokyo menentang Thailand Bodin Isara-Nipitphon Phuangphuapet manakala Peng Soon-Liu Ying akan menentang England Matthee Nottingham-Emily Westwood.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia