Home / Berita / Zahid: Rela dapat membantu dalam keselamatan kanak-kanak sekolah

Zahid: Rela dapat membantu dalam keselamatan kanak-kanak sekolah

NEW YORK: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid telah menawarkan khidmat Rela (Rakyat Volunteer Corps) untuk mengawal lalu lintas berhampiran kawasan sekolah bagi mengelakkan risiko kemalangan maut yang melibatkan pelajar.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata perkara itu boleh dibincangkan oleh sekolah, PIBG (PIBG) dan Rela.

“Saya fikir kita tidak boleh meletakkan tanggungjawab mengenai keselamatan pelajar semata-mata kepada Kementerian Pelajaran atau sekolah, tetapi juga kepada pengusaha kenderaan dan PIBG.

” Sebagai Menteri Dalam Negeri, saya menawarkan bantuan Rela untuk mengawal lalu lintas di sekolah-sekolah, jika diperlukan, “katanya kepada media Malaysia di sini hari ini.

beliau menegaskan bahawa keselamatan pelajar di luar kawasan sekolah tidak boleh dipandang ringan dan orang ramai tidak perlu bertindak balas hanya selepas satu kejadian terjadi kerana awal langkah-langkah yang diperlukan untuk mencegah kejadian itu daripada berulang.

pada hari Rabu, seorang murid Tahun Empat SK Teluk Medan di Bagan Serai, Perak, Mohammad Haikal Helme, terbunuh selepas dilanggar oleh ayam galakan sarat trailer ketika melintas jalan di hadapan sekolahnya.

sehari sebelum ini, seorang pelajar di Dungun, Terengganu juga dilanda oleh kenderaan ketika melintas jalan ke sekolah.

Ahmad Zahid di sini sebagai ketua delegasi Malaysia ke Sesi ke-71 Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA). – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.