Home / Teknologi / Yang langit adalah teruskan? US ujian kes berdengung hak ruang udara

Yang langit adalah teruskan? US ujian kes berdengung hak ruang udara

LONDON / WASHINGTON: Apabila sebuah bandar kecil roofer Amerika mengambil tindakan undang-undang terhadap jiran untuk menembak jatuh drone beliau, pertikaian tempatan mencetuskan kes yang boleh membantu membentuk sempadan terbaru undang-undang hak harta -. yang memiliki udara

Pemilik Drone David Boggs memfailkan tuntutan untuk penghakiman pengisytiharan dan ganti rugi di Mahkamah Persekutuan selepas jirannya William Merideth dari Hillview di negeri selatan Kentucky diletupkan US $ 1800 beliau (RM7,445.61) berdengung dengan senapang patah pada Julai tahun lepas.

Boggs berhujah di Mahkamah Daerah di Kentucky bahawa tindakan itu tidak wajar kerana berdengung tidak menceroboh atau menceroboh privasi orang lain, manakala Merideth – yang Dubs dirinya “berdengung pembunuh” – kata ia ke taman dan anak perempuannya.

Selepas setahun counter hujah, keputusan mengenai bidang kuasa mahkamah perlu mendengar aduan itu dijangka dalam beberapa minggu dan ini boleh menetapkan duluan baru untuk undang-undang Amerika Syarikat.

Pakar menonton kes ini dengan teliti kerana industri berdengung yang berkembang, didorong oleh kedua-dua penggemar dan pengusaha komersil, menonjolkan kekurangan peraturan yang mengawal ruang udara ketinggian yang lebih rendah bukan sahaja di Amerika Syarikat tetapi di seluruh dunia.

“Kami dalam masa yang menarik sekarang apabila teknologi telah melepasi undang-undang,” kata peguam Boggs ‘, James Mackler, bekas juruterbang Blackhawk dan rakan kongsi di Frost Brown Todd dan salah satu daripada segelintir peguam yang pakar dalam tanpa pemandu undang-undang pesawat.

“Operator perlu tahu di mana mereka boleh terbang dan pemilik mesti tahu bila mereka mampu mengharapkan privasi dan bebas dari prying mata,” kata Mackler yang kerja melibatkan menasihati kedua-dua pelanggan korporat dan kerajaan merancang penggunaan drone komersial.

Kes mercu tanda datang di tengah-tengah peningkatan mendadak dalam pasaran global untuk pesawat, atau kenderaan udara tanpa pemandu, dengan firma penyelidikan, Pasaran dan Pasaran menganggarkan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 32% setiap tahun kepada US $ 5.6bil (RM23 .16bil) industri pada tahun 2020.

Hak atas

Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat (FAA) meramalkan kira-kira 2.5 juta pesawat akan sibuk di langit Amerika Syarikat pada akhir tahun 2016 – dan jumlah itu akan lebih tiga kali ganda pada tahun 2020.

Tetapi dengan industri global melonjak, semua pihak termasuk Merideth, dan peguam Boggs ‘, Mackler, bersetuju penggunaan pesawat di ruang udara lebih rendah amat memerlukan untuk dijelaskan dan ditakrifkan.

“Secara jujur ​​dengan anda, pada masa yang saya lakukan apa yang saya lakukan saya bertindak balas kerana kebanyakan pemilik rumah akan, melindungi harta mereka, anak-anak mereka … Saya tidak tahu siapa yang beroperasi berdengung atau untuk apa tujuan, “Merideth memberitahu Reuters Yayasan Thomson.

“Akhirnya, saya berharap bahawa undang-undang boleh dimasukkan ke dalam tempat untuk melindungi bukan sahaja pemilik rumah tetapi individu yang memiliki berdengung. Mereka juga mempunyai hak. Ia adalah kawasan kelabu yang besar dan bagi kini tiada siapa yang tahu apa yang mereka dibenarkan berbuat. “

Mackler menganggarkan kira-kira berdengung sebulan ditembak jatuh di Amerika Syarikat sebagai penduduk bergelut dengan kekeliruan undang-undang mengenai apa yang merupakan harta mereka dan hak-hak mereka.

“Apa yang berlaku biasanya adalah bahawa penguatkuasaan undang-undang tidak tahu apa yang perlu dilakukan dan saman sivil adalah sesuatu yang luar biasa kerana kebanyakan orang tidak mahu terlibat kerana kos,” katanya kepada Reuters Yayasan Thomson dalam temu bual telefon.

aduan Boggs ‘menyatakan bahawa drone itu terbang pada kira-kira 200 kaki (60 m) di atas paras tanah untuk kira-kira dua minit dengan kediaman Bullitt County apabila ia telah diletupkan dari langit.

Ketinggian di mana berdengung itu terbang dipertikaikan sebagai Merideth menegaskan ia adalah jauh lebih rendah -. Merupakan sebahagian daripada kes undang-undang kerana ruang udara lebih tinggi yang digunakan oleh pesawat komersial yang boleh dinyatakan dalam undang-undang

Buat masa ini, tiada perjanjian sebenar pada yang memiliki ruang udara di bawah ketinggian itu dan ada juga ada peraturan yang mengenal pasti yang mempunyai hak untuk mengatakan bagaimana ia boleh digunakan.

Cabaran mahkamah yang difailkan oleh Boggs pada Januari menunjukkan pertahanan Merideth untuk menenggak berdengung itu bergantung kepada kepercayaannya ia mungkin telah mengambil video atau imej pegun anak perempuannya.

Apabila Boggs dicabar jirannya, Merideth memberi amaran kepadanya bahawa bukan sahaja telah dia telah melindungi hak-hak keluarganya tetapi dia tidak datang apa-apa lagi.

Polis dipanggil dan Merideth didakwa kejahatan, membahayakan melampaui batas dan kerosakan jenayah tetapi Hakim Mahkamah Daerah Kentucky Rebecca Ward Oktober lalu menolak tuduhan jenayah, berkata beliau “mempunyai hak untuk menembak pesawat itu”.

peguam Boggs ‘Mackler berkata kes itu bukan mengenai bayaran untuk drone yang rosak tetapi kira-kira ukiran sempadan sisi undang-undang yang jelas antara ruang udara yang lebih rendah yang tidak terkawal dan harta peribadi.

Jika kes ini didengar di Mahkamah Daerah, beliau berkata, ia tidak akan mengikat di lain-lain bidang kuasa mahkamah persekutuan tetapi akan berpengaruh di mahkamah lain. Walau bagaimanapun, jika ia merayu dan dihantar ke mahkamah yang lebih tinggi, ia boleh mewujudkan satu precedent untuk negara ini.

Membuka langit

Walaupun kekurangan kejelasan undang-undang ke atas ruang udara, Amerika Syarikat berpindah untuk membebaskan penggunaan pesawat kecil pada 30 Ogos melalui kaedah-kaedah yang memerlukan santai pengendali drone mempunyai lesen juruterbang dikendalikan dan kelulusan FAA tertentu.

ini telah digantikan dengan kelas baru lesen FAA yang jauh lebih kurang membebankan dan lebih murah, membolehkan penggunaan pesawat berat kurang daripada 25kg untuk kegunaan pendidikan atau komersial rutin seperti kuasa dan pemeriksaan antena.

Peraturan berhenti pendek membolehkan penghantaran pakej, seperti yang dicadangkan oleh Amazon.com Inc, dan pada masa ini pesawat hanya boleh digunakan di sisi pengendali dan tidak lebih orang.

FAA menjangka dalam tempoh setahun 600,000 pesawat akan digunakan secara komersial -. Dari 20,000 yang berdaftar sekarang untuk kegunaan komersil

ulama undang-undang harta Anglo-Amerika mengesan prinsip pertama undang-undang untuk udara kembali lebih daripada 800 tahun untuk Latin “cujus est Solum ejus est usque iklan coelom et iklan Infernos”.

Ini secara langsung bermakna bahawa pemilikan harta duniawi telah disifatkan sebagai termasuk segala-galanya di bawah tanah ke pusat bumi dan ke atas di langit ke syurga.

Tetapi dengan kedatangan perjalanan udara komersil prinsip ini dikebumikan kerana pemilik harta tidak boleh dianggap sebagai pemilik daripada beribu-ribu udara kaki di atas rumah mereka jika perjalanan udara adalah untuk berjaya.

Di Amerika Syarikat, prinsip-prinsip undang-undang yang muncul sejak abad ke-20 memberi tumpuan kepada kacau ganggu: penerbangan pada ketinggian yang besar datang untuk dibenarkan tanpa mengambil kira hak-hak pemilik harta, manakala penerbangan ketinggian yang rendah, termasuk take-off dan pendaratan, terpaksa mengambil kira kesan ke atas hotel berhampiran.

Kes yang paling penting untuk menentukan prinsip-prinsip ini di Amerika Syarikat melibatkan kesihatan ayam petani.

Dikenali sebagai ‘Amerika Syarikat berbanding Causby,’ cabaran itu berlaku semasa Perang Dunia II apabila pesawat tentera bising mula terbang dari Greensboro-High Point Airfield dan lebih Thomas Causby ladang ayam makmur berhampiran di North Carolina.

Ngauman berterusan pesawat menghantar 400 ekor ayam Causby ini menjadi kegilaan dan mereka berhenti bertelur, merosakkan kehidupan beliau.

Petani menyaman Kerajaan Persekutuan dan kedua-dua mahkamah rendah dan Mahkamah Agung mendapati memihak kepada beliau, menyatakan bahawa seorang tuan tanah “memiliki sekurang-kurangnya sebanyak ruang di atas tanah yang dia boleh menduduki atau menggunakan berkaitan dengan tanah itu “. Ini telah menjadi prinsip panduan undang-undang AS selama lebih dari 70 tahun.

Menjelang 1958, peraturan-peraturan Persekutuan berkembang untuk jelas menentukan ruang udara dilayari memasukkan kesemua yang adalah 500 kaki (152.4m) atau lebih di atas paras tanah, bersama-sama dengan “ruang udara diperlukan untuk memastikan keselamatan dalam berlepas dan pendaratan pesawat “.

The “ad coelum”, atau ke langit, doktrin, “tidak mempunyai tempat dalam dunia moden,” tulis Hakim William Douglas dalam penghakiman Causby beliau pada tahun 1946, dengan alasan wujud “lebuh raya awam” di langit yang merupakan sebahagian daripada “domain awam”.

Mackler berkata ketegangan semasa lebih drones sebahagiannya berasal dari kurang jelas mengenai pemilihan penggunaannya.

“Orang-orang mempunyai tindak balas mendalam untuk melihat berdengung. Pesawat tanpa pemandu adalah sesuatu yang berbeza, sesuatu yang mereka sering tidak jangkakan,” katanya.

“Tetapi jika anda tahu bahawa terlebih dahulu bahawa berdengung yang sedang digunakan oleh syarikat utiliti anda untuk memeriksa keselamatan talian kuasa tempatan, anda akan kurang takut Undang-undang dan teknologi sentiasa mempunyai ketegangan ini:. Ia mengambil masa, terutamanya jika ia perlu melalui mahkamah. Tetapi ia akan bekerja jalan keluar. ” – Thomson Reuters Foundation

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.