Home / Berita / Yaman pertanyaan hak yang tidak sehingga kerja, pegawai PBB berkata

Yaman pertanyaan hak yang tidak sehingga kerja, pegawai PBB berkata

GENEVA (Reuters) – Satu suruhanjaya Yaman melaporkan pencabulan hak asasi manusia di negara ini yang perang saudara tidak mempunyai berat sebelah dan tidak mencapai kerja, Timbalan PBB Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Kate Gilmore berkata pada hari Rabu, menambah kepada tekanan untuk menjalankan penyiasatan bebas.

Suruhanjaya Kebangsaan Yaman Siasatan, yang melapor kepada Presiden diiktiraf di peringkat antarabangsa dan Arab yang disokong negara, ditubuhkan setahun lalu selepas Arab Saudi menghalang cubaan diketuai Belanda untuk menubuhkan siasatan bebas ke dalam peperangan yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 10,000 orang.

PBB manusia pejabat hak telah berkata serangan udara oleh gabungan tentera Arab yang diterajui bertanggungjawab bagi kebanyakan kematian orang awam, dan kumpulan hak menuntut Majlis hak Asasi Manusia PBB menubuhkan siasatan bebas.

Majlis dijangka memilih antara meneruskan siasatan Arab yang disokong atau menyokong permintaan segar Belanda yang dipimpin untuk memantau hak-hak asasi manusia yang bebas pada hari Jumaat.

Gilmore memberitahu Majlis bahawa siasatan Yaman “tidak mempunyai berat sebelah, tidak mematuhi norma-norma asas perlindungan” dan mandatnya, komposisi dan kaedah tidak mencapai taraf antarabangsa.

Seperti badan “akan gagal untuk menyumbang kepada perpaduan direly diperlukan dan kestabilan, dan untuk menggalakkan keadilan dan akauntabiliti,” katanya.

Gilmore berkata penyiasat Yaman telah sama ada ditolak atau gagal untuk bertindak balas kepada tawaran PBB bantuan, dan telah salah dinyatakan dalam laporan mereka bulan lalu bahawa pejabat hak asasi manusia PBB tidak memberikan bantuan teknikal

kumpulan hak asasi berkata semua pihak terlibat dalam konflik itu -. yang lubang penyokong Hadi, disokong oleh gabungan itu Arab yang dipimpin, terhadap Houthi pejuang dan sekutu mereka – telah melanggar hak asasi manusia antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan.

Dianggarkan 21.2 juta orang telah terjejas oleh perang dan memerlukan bantuan kemanusiaan.

Gilmore berkata PBB mahu siasatan serangan ke atas kawasan perumahan, pasar, kemudahan perubatan dan pendidikan, infrastruktur awam dan swasta, serta ke dalam penggunaan periuk api dan bom berangkai, pembunuhan disasarkan dan serangan sniper terhadap orang awam .

“The hampir 10,000 orang awam terbunuh atau cedera dalam konflik ini tidak callously dirujuk sebagai ‘angka mangsa’ atau ‘kerosakan cagaran,” katanya. “Dalam beberapa serangan tentera didokumenkan, kita tidak berupaya untuk mengenal pasti kehadiran daripada tujuan ketenteraan mungkin.”

Dalam banyak kes-kes lain, serangan ke atas sasaran tentera membawa kepada kehilangan nyawa orang awam dan kerosakan lain “mungkin mempunyai menjadi berlebihan berhubung dengan konkrit yang dijangkakan dan kelebihan ketenteraan secara langsung nampaknya dicari “.

Yaman Hak Asasi Manusia Menteri Ezzeldin Al-Asbahi memberitahu Majlis bahawa laporan PBB telah dipolitikkan dan gagal mengambil kira bahawa perang itu disebabkan oleh rampasan kuasa oleh Houthis dan pasukan yang setia kepada bekas Presiden Ali Abdullah Saleh.

(Laporan oleh Tom Batu; mengedit oleh)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.