Home / Berita / Yaman krisis bank pusat menaikkan kebimbangan kebuluran baru

Yaman krisis bank pusat menaikkan kebimbangan kebuluran baru

LONDON / DUBAI (Reuters) – wad rawatan rapi di hospital Yaman dipenuhi dengan kanak-kanak kurus disambungkan untuk memantau dan menitis -. mangsa kekurangan makanan yang boleh mendapatkan lebih teruk disebabkan oleh penyusunan semula bank pusat yang membimbangkan pengimport

dengan kapal-kapal makanan mendapati sukar untuk masuk ke dalam pelabuhan Yaman kerana sekatan maya dengan gabungan itu Arab yang diterajui yang telah menyokong kerajaan semasa perang saudara selama 18 bulan, lebih 28 juta orang setengah negara sudah tidak mempunyai cukup untuk makan, menurut PBB.

Presiden dibuang negeri Yaman, Abd Rabbuh Mansur Hadi, bulan lalu mengarahkan ibu pejabat bank pusat untuk dipindahkan dari ibu negara Sanaa, dikawal oleh pemberontak Houthi di utara, ke pelabuhan selatan Aden, yang diadakan oleh kerajaan. Beliau juga dilantik sebagai Gabenor baru, ahli kerajaannya telah berkata bank tidak mempunyai wang.

Sumber Perdagangan terlibat dalam mengimport makanan ke negara termiskin Semenanjung Arab mengatakan keputusan ini akan meninggalkan mereka dari segi kewangan terdedah dan membuat ia lebih sukar untuk membawa masuk bekalan.

diplomat dan pegawai bantuan percaya krisis yang mengelilingi bank pusat boleh menjejaskan Yaman biasa.

“The pempolitikan bank pusat dan percubaan oleh pihak-pihak dalam konflik itu untuk menggunakannya sebagai alat untuk menyakiti satu sama lain … mengancam untuk menolak yang paling miskin di tepi , “kata Richard Stanforth, penasihat dasar kemanusiaan dengan Oxfam.

” Semuanya disusun terhadap rakyat di ambang kebuluran di Yaman. “

kesan kekurangan makanan sudah dapat dilihat. Di unit kecemasan kanak-kanak di hospital Thawra yang di pelabuhan Hodaida, pesakit kecil dengan kulit kendur mengenai tulang-tulang mereka menggeliat katil. Lorong dan bilik menunggu yang penuh sesak dengan ibu bapa yang mencari bantuan untuk kanak-kanak lapar dan mati mereka.

Salem Issa, 6, terletak anggota badan melekat nipis di atas katil hospital sebagai ibunya jam tangan ke atas beliau. “Saya mempunyai anak yang sakit, saya digunakan untuk memberi makan kepadanya biskut, tetapi dia sakit, dia tidak akan makan,” katanya.

Seorang jururawat berkata wad mula mengambil di sekitar 10 hingga 20 kes pada bulan April, tetapi kini bergelut dengan 120 pesakit bagi setiap bulan.

Program Makanan Dunia berkata kanak-kanak separuh Yaman di bawah lima terbantut, bermakna mereka adalah terlalu pendek untuk umur mereka kerana malnutrisi kronik.

IMPORTERS bERGELUT

pada bulan Julai, Reuters melaporkan bahawa pengimport sudah bergelut untuk membeli makanan dari luar negara kerana $ 260,000,000 bernilai dana mereka dibekukan di bank-bank Yaman, manakala bank-bank Barat telah memotong kredit.

Sejak itu, pengimport telah dijamin banyak risiko penghantaran pembiayaan sendiri.

Keputusan untuk memindahkan bank pusat, yang dilihat sebagai kubu berat sebelah terakhir dalam sistem kewangan negara yang telah membantu memastikan ekonomi terus bertahan dalam masa perang, dilihat sebagai satu tamparan hebat untuk pembekal yang tidak percayakan kepada keputusan itu dan menjangkakan lebih huru-hara di hadapan. pertukaran asing sudah terhad dan sumber-sumber tidak mempunyai keyakinan terhadap gabenor baru.

Semua ini akan membawa kepada gangguan makanan lanjut dan lebih banyak kesukaran untuk Yaman sudah menghadapi akan berlaku kebuluran, menurut sumber-sumber perdagangan.

“Kami telah mula untuk membatalkan kontrak hadapan kita -. Ia hanya mustahil untuk berdagang apabila tidak ada sistem kewangan di tempat Tiada liputan dari bank pusat di mana kita boleh mempercayai mereka atau mengenali mereka,” kata seorang sumber.

“Ini meninggalkan sesiapa sahaja membawa kargo terdedah sepenuhnya,” kata sumber itu yang enggan dikenali kerana keadaan keselamatan yang semakin buruk dan takut kepada tindakan balas.

data Penghantaran menunjukkan sekurang-kurangnya sembilan kapal yang membawa bekalan seperti gandum dan gula adalah dalam perjalanan ke pelabuhan Yaman Hodaida dan Salif, tetapi sumber berkata, terdapat kebimbangan untuk penghantaran ke hadapan untuk akhir Oktober dan November.

Satu sumber perdagangan kedua juga aktif di Yaman mengesahkan kesukaran yang semakin meningkat.

“bank-bank Barat tidak bersedia untuk memproses pembayaran dan keseluruhan sistem pembekuan ke atas. Ia adalah satu perjuangan yang semakin berkembang untuk berbuat apa-apa perdagangan,” kata sumber kedua.

“Mendapatkan pertukaran asing telah dilakukan melalui penyeludupan mata wang Yaman adalah seperti sebuah negara penyeludup sekarang -.. Ini tidak boleh diterima”

RIZAB semakin berkurangan

Bank pusat lama di ibu negara Sanaa digunakan rizab pertukaran asing Yaman semakin berkurangan untuk menjamin penghantaran ke negara yang mengimport 90 peratus daripada makanan.

Tetapi Hadi tidak suka bank yang membayar gaji kepada pihak musuhnya dalam tentera dan gerakan Houthi Iran-sejajar menentang kerajaan beliau diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Berjuang untuk maju ke medan perang dan berminat untuk melemahkan Houthis, Hadi menolak gabenor bank, Mohamed Bin Humam, Menteri Kewangan bernama Monasser Al Quaiti di tempatnya dan telah diputuskan bank dipindahkan ke Aden.

Ia satu keputusan yang tiba-tiba yang menimbulkan syak wasangka di kalangan peniaga.

“gabenor itu Humam dinikmati keyakinan semua pihak kerana dia adalah jelas bebas dan bekerja demi kepentingan Yaman. Untuk sekarang melantik seorang menteri kewangan kerajaan adalah satu langkah yang songsang dan tiada peniaga mempunyai sebarang keyakinan padanya atau bank di Aden, “kata sumber perdagangan yang pertama.

gabenor baru bank pusat tidak segera bertindak balas kepada permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Quaiti kepada akhbar Asharq al-Awsat Saudi milik pada hari Khamis dia telah mewarisi sebuah bank dengan wang, tetapi beliau berjanji untuk memastikan ia bebas.

Ibrahim Mahmoud, Kumpulan wang Pembangunan sosial Yaman, berkata hanya peningkatan dalam sistem kewangan negara dan usaha bantuan kecemasan boleh menghentikan penyebaran kelaparan.

“Jika tidak ada campur tangan langsung dan serta-merta bagi pihak masyarakat dan negara organisasi antarabangsa, kita boleh diancam oleh kebuluran dan bencana kemanusiaan.”

Walaupun bergerak bank pusat seolah-olah bertujuan untuk mencederakan Houthis, pegawai ekonomi Yaman dan diplomat berkata kumpulan itu mempunyai sumber kewangannya sendiri.

Kehilangan pada $ 100 juta dalam gaji kepada mereka pejuang seperti yang dicadangkan oleh gabenor bank baru boleh menyakiti Houthis, tetapi penutupan bank itu di Sanaa mungkin menyakiti orang biasa sudah mengalami kejatuhan ekonomi akibat perang.

“Ia risiko meninggalkan gaji lebih daripada satu juta rakyat Yaman yang tidak dibayar. mungkin ada kesan jangka panjang ke atas Houthis, tetapi kesannya serta-merta akan diberikan kepada orang biasa cuba untuk meletakkan makanan di atas meja, “kata penganalisis ekonomi Yaman Amal Nasser.

Untuk Reuters gambar esei, klik: http://reut.rs/2dbaCYl

(laporan tambahan oleh Michael Hogan dalam Hamburg, Stephanie Nebehay di Geneva; Penyuntingan oleh Giles Elgood)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.