Home / Teknologi / Yahoo menghadapi penelitian semakin meningkat apabila ia mengetahui pelanggaran data

Yahoo menghadapi penelitian semakin meningkat apabila ia mengetahui pelanggaran data

More info needed: Yahoo has so far not provided a clear, detailed timeline about when it was made aware of the breach. —  AFP

Maklumat lanjut yang diperlukan: Yahoo setakat ini tidak disediakan jelas, garis masa yang terperinci tentang apabila ia telah dibuat menyedari pelanggaran. – AFP

WASHINGTON: Yahoo dihadapi soalan tajam mengenai tepat apabila ia mengetahui mengenai serangan siber yang terdedah kelayakan e-mel dari pengguna 500 juta, satu isu penting bagi syarikat itu kerana ia bertujuan untuk mencegah kemungkiran itu daripada menjejaskan pengambilalihan yang belum selesai oleh Verizon Inc.

Syarikat Internet setakat ini tidak disediakan jelas, terperinci garis masa kira-kira apabila ia telah dimaklumkan tentang pelanggaran yang diumumkan Khamis a. Yahoo menyalahkan kejadian pada “pelakon yang ditaja oleh kerajaan” tetapi tidak memberikan apa-apa maklumat teknikal yang menyokong tuntutan itu.

“Kita tidak tahu banyak. Kami tidak tahu bagaimana orang jahat berlaku. Kita tidak tahu bila Yahoo pertama mendapat tahu,” kata Jeremiah Grossman, ketua strategi keselamatan untuk SentinelOne dan maklumat bekas pegawai keselamatan di Yahoo.

Dalam makluman peraturan September 9 dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, Yahoo menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang “apa-apa kejadian atau tuntutan pihak ketiga yang mendakwa … capaian yang tidak dibenarkan” data peribadi pelanggan yang boleh memberi kesan bahan yang buruk kepada pengambilalihan Verizon.

Verizon, yang berkata Khamis ia belajar kemungkiran itu dalam tempoh dua hari yang lalu, bersetuju pada bulan Julai untuk membayar AS $ 4.83bil (RM19.97bil) untuk perniagaan teras Yahoo. Jika hacking menggesa pelanggan untuk meninggalkan Yahoo, syarikat itu boleh melihat nilai terhakis.

Yahoo telah didakwa Jumaat di sebuah mahkamah persekutuan California oleh pengguna yang menuduhnya sebagai kecuaian dalam menangani hacking besar-besaran. Saman yang difailkan bagi pihak semua pengguna Yahoo di Amerika Syarikat yang mempunyai maklumat peribadi mereka terjejas, dicari status kelas-tindakan dan kerosakan yang tidak dinyatakan.

Beberapa ahli parlimen telah menelefon untuk diteliti dengan apa yang syarikat itu tahu dan bila.

“Sebagai penguatkuasaan undang-undang dan pengawal selia memeriksa kejadian ini, mereka perlu menyiasat sama ada Yahoo mungkin telah disembunyikan pengetahuannya mengenai pelanggaran ini untuk buatan meningkatkan penilaian dalam pengambilalihan yang belum selesai oleh Verizon,” Richard Blumenthal, seorang senator Demokrat dari Connecticut, berkata.

Verizon enggan mengulas mengenai bagaimana pelanggaran itu mungkin memberi kesan kepada perjanjian itu. Sumber-sumber biasa dengan urusniaga tersebut mengatakan Verizon dan penasihat-penasihat masih memeriksa keadaan sebelum menentukan apa tindakan jika ada mungkin diambil.

The Financial Times melaporkan pada Khamis bahawa embattled Ketua Pegawai Eksekutif Yahoo Marissa Mayer tahu kemungkiran itu pada Julai, memetik seorang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Artikel FT tidak menyatakan jika Mayer sedar hack yang diumumkan Khamis atau kejadian yang berasingan, di mana seorang penggodam memanggil dirinya Peace mengambil ke web gelap pada musim panas ini untuk mendakwa bahawa beliau telah menjual beratus-ratus juta Yahoo kelayakan.

“Yahoo tidak pernah mempunyai sebab untuk percaya ada apa-apa sambungan antara isu keselamatan yang didedahkan semalam dan tuntutan publisiti oleh seorang hacker pada Ogos 2016. Conflating dua peristiwa adalah tidak tepat,” kata seorang jurucakap Yahoo yang enggan dikenali oleh nama, sambil menambah bahawa siasatan Yahoo masih berjalan.

Sumber biasa dengan penyiasatan Yahoo berkata syarikat itu belajar daripada kecurian data – termasuk kata laluan disulitkan, nama dan e-mel tetapi maklumat tidak perbankan – hanya selepas menyelesaikan sesuatu tuntutan yang dibuat oleh Peace, yang Yahoo telah dipilih adalah meritless .

Joseph Cox, seorang wartawan dengan laman berita teknologi Motherboard, katanya e-diposkan Yahoo pada 30 Julai untuk bertanya jika syarikat itu sedar bahawa Peace telah cuba untuk menjual data Yahoo. Motherboard diterbitkan cerita pada 1 Ogos menyatakan Yahoo adalah “sedar” tuntutan penggodam. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.