Home / Teknologi / Yahoo mengatakan penggodam mencuri data dari 500 juta akaun di 2014

Yahoo mengatakan penggodam mencuri data dari 500 juta akaun di 2014

Yahoo Inc berkata pada 22 Sept bahawa sekurang-kurangnya 500 juta akaunnya telah digodam dalam 2014 oleh apa yang ia percaya adalah seorang pelakon yang ditaja oleh kerajaan, kecurian yang muncul untuk menjadi pelanggaran siber yang diketahui terbesar di dunia setakat ini.

pencuri Cyber ​​mungkin telah mencuri nama, alamat e-mel, nombor telefon, tarikh lahir dan kata laluan disulitkan, kata syarikat itu. Tetapi kata laluan yang tidak dilindungi, data kad pembayaran dan maklumat akaun bank tidak muncul untuk telah terjejas, memberi isyarat bahawa beberapa data pengguna yang paling berharga yang tidak diambil.

Serangan ke atas Yahoo tidak pernah berlaku dalam saiz, lebih tiga kali ganda serangan besar yang lain di laman web seperti eBay Inc, dan ia datang untuk menyalakan pada masa yang sukar untuk Yahoo.

Ketua Pegawai Eksekutif Marissa Mayer adalah di bawah tekanan untuk menopang nasib lesu laman web yang diasaskan pada tahun 1994, dan syarikat itu pada Julai bersetuju kepada US $ 4.83bil (RM19.83bil) penjualan tunai perniagaan Internet untuk Verizon Communications Inc.

“Ini adalah pelanggaran data yang sangat besar,” ?? berkata cryptologist terkenal Bruce Schneier, sambil menambah bahawa kesan ke atas Yahoo dan pengguna masih tidak jelas kerana banyak soalan kekal, termasuk identiti penggodam yang ditaja di belakangnya.

Pada laman webnya pada 22 Sept, Yahoo digalakkan pengguna untuk menukar kata laluan mereka tetapi tidak memerlukannya.

Walaupun serangan itu berlaku pada tahun 2014, Yahoo hanya ditemui serangan selepas laporan bulan Ogos pelanggaran yang berasingan. Walaupun laporan itu ternyata palsu, siasatan Yahoo hadir kecurian 2014, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Penganalisis Robert Peck daripada SunTrust Robinson Humphrey berkata pelanggaran itu mungkin tidak cukup untuk mendorong Verizon untuk meninggalkan perjanjian dengan Yahoo, tetapi ia boleh memanggil penurunan harga AS $ 100 juta (RM410.70mil) kepada AS $ 200 juta (RM821.41mil), bergantung kepada berapa ramai pengguna meninggalkan Yahoo.

Steven Caponi, seorang peguam di K & L Gates dengan amalan termasuk penggabungan tindakan undang-undang, berkata pelanggaran Yahoo boleh jatuh di bawah “bahan perubahan buruk” fasal biasa dalam penggabungan yang membolehkan pembeli untuk berjalan kaki jika nilai sasaran itu merosot.

“Yang akan memberi Verizon peluang untuk merundingkan semula syarat atau berpotensi berjalan kaki dari transaksi tersebut jika ia adalah satu perubahan yang ketara. Sama ada ia adalah perubahan ketara akan bergantung sebahagian besar kepada jenis maklumat yang telah terjejas, “kata Caponi.

Namun, ia jarang berlaku bagi penggabungan runtuh ke atas perubahan material. Verizon berkata dalam satu kenyataan ia telah dimaklumkan tentang pelanggaran itu dalam tempoh dua hari lepas dan mempunyai maklumat yang terhad mengenai perkara itu.

“Kami akan menilai kerana siasatan terus melalui kanta keseluruhan kepentingan Verizon,” kata syarikat itu.

Saham saham Yahoo ditutup sesen pun lebih tinggi pada US $ 44,15 (RM181.33), manakala saham Verizon, adalah kira-kira 1%.

serangan Rising

The Yahoo pelanggaran berikutan peningkatan jumlah serangan data berskala besar yang lain dan boleh membuat ia satu titik perubahan yang menggesa kerajaan dan perniagaan untuk berusaha lebih ke dalam pertahanan mengukuhkan, kata Dan Kaminsky, seorang pakar keselamatan Internet yang terkenal.

Peruncit dan syarikat insurans kesihatan telah terutamanya terjejas teruk selepas pelanggaran berprofil tinggi di Home Depot Inc, Target Corp, Anthem Inc dan Premera Blue Cross.

“Lima ratus daripada 500 Fortune telah digodam,” katanya. “Jika apa-apa telah berubah, ia adalah bahawa serangan ini semakin didedahkan kepada umum.”

Tiga pegawai perisikan AS yang enggan dikenali dengan nama, berkata mereka percaya serangan itu yang ditaja oleh kerajaan kerana persamaan dengan hacks sebelum dikesan kepada agensi perisikan Rusia atau penggodam bertindak pada arah mereka.

Yahoo berkata ia sedang bekerjasama dengan penguatkuasaan undang-undang mengenai perkara itu, dan FBI berkata ia sedang menyiasat.

“Siasatan mendapati tiada bukti bahawa pelakon yang ditaja oleh kerajaan itu kini dalam rangkaian Yahoo,” kata syarikat itu.

Walaupun pelanggaran itu terdiri kebanyakannya maklumat bernilai rendah, ia tidak termasuk soalan keselamatan dan jawapan dicipta oleh pengguna itu sendiri. data yang boleh membuat pengguna terdedah jika mereka menggunakan jawapan yang sama di laman web lain.

Seorang bekas pekerja Yahoo berkata, Q & A sengaja ditinggalkan tak disulitkan, yang membenarkan Yahoo untuk menangkap akaun palsu dengan lebih mudah kerana akaun palsu cenderung untuk menggunakan semula soalan dan jawapan.

Berita pelanggaran besar-besaran di salah satu daripada pembekal e-mel terbesar di negara ini boleh kipas kebimbangan bahawa syarikat-syarikat AS dan agensi kerajaan tidak melakukan secukupnya untuk meningkatkan keselamatan siber.

Demokratik Senator Mark Warner berkata dalam satu kenyataan beliau “paling bermasalah dengan berita bahawa pelanggaran ini berlaku pada tahun 2014, tetapi orang ramai hanya belajar butir-butir hari ini.”

Teknologi laman web Recode pertama dilaporkan 20 September bahawa Yahoo merancang untuk mendedahkan butiran mengenai pelanggaran data yang melibatkan beratus-ratus juta pengguna. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia