Home / Teknologi / Yahoo menafikan tuntutan pengawasan di tengah-tengah bantahan privasi

Yahoo menafikan tuntutan pengawasan di tengah-tengah bantahan privasi

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

WASHINGTON: Yahoo menolak dakwaan pengawasan e-mel massa di tengah-tengah bantahan daripada aktivis privasi berhubung laporan bahawa ia mencipta satu program pengimbasan khas atas perintah perisikan AS.

Laporan itu yang berkata, gergasi Internet Amerika Syarikat secara rahsia diimbas beratus-ratus berjuta-juta akaun e-mel untuk membantu perisikan Amerika, adalah “mengelirukan,” kata Yahoo.

“Kami sempit mentafsir setiap permintaan kerajaan untuk data pengguna untuk mengurangkan pendedahan,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan kepada AFP. “Pengimbasan mel yang dinyatakan dalam artikel itu tidak wujud pada sistem kami.”

Laporan 4 Okt oleh agensi berita Reuters yang memetik bekas pekerja firma Internet sebagai sumber, kata Yahoo telah membina program adat pada 2015 yang diimbas semua e-mel untuk membantu Agensi Keselamatan Negara (NSA) dan FBI.

The New York Times dilaporkan 5 Okt bahawa Yahoo telah diperintahkan oleh seorang hakim persekutuan untuk mencari e-mel untuk yang “tandatangan” digital dalam satu penyiasatan yang mencari maklumat tentang negeri-tajaan entiti dikaitkan dengan serangan.

The Times memetik seorang pegawai kerajaan yang tidak dinamakan, berkata bahawa untuk mematuhi perintah Perisikan Asing Pengawasan Mahkamah, Yahoo telah diperlukan untuk mengubah suai perisian yang mengimbas untuk spam dan pornografi kanak-kanak.

Menurut Times laporan, permintaan kerajaan adalah luar biasa kerana ia memerlukan Yahoo sistematik mengimbas semua penggunanya termasuk ‘e-mel – bukannya menyerahkan data daripada pengguna tertentu.

Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan, yang menyelia NSA, tidak bertindak balas secara langsung kepada tuntutan tetapi berkata dalam satu kenyataan ia tidak mengulas mengenai “teknik tertentu” untuk mengumpul maklumat.

Kenyataan bergema kenyataan awal daripada pegawai-pegawai perisikan, berkata: “Amerika Syarikat hanya menggunakan isyarat perisikan untuk tujuan keselamatan negara, dan bukan untuk tujuan sewenang-wenangnya menyemak e-mel atau panggilan telefon daripada orang biasa.”

Privasi ‘bom’?

Namun, laporan itu telah diterangkan oleh beberapa aktivis sebagai “bom” yang boleh, jika terbukti benar, mendedahkan tahap baru pengawasan oleh Agensi Keselamatan Negara, sudah kini berhadapan dengan pendedahan pada tahun 2013 oleh bekas kontraktor Edward Snowden.

“Masih banyak yang kita tidak tahu pada ketika ini, tetapi jika laporan itu adalah tepat, ia mewakili yang baru – dan berbahaya – perkembangan teknik pengawasan besar-besaran kerajaan,” kata Yayasan Frontier Elektronik dalam kenyataan. pembacaan sandi dan rakan-rakan di Klein Pusat Berkman untuk Internet & Society yang bertempur dengan NSA lebih pengawasan, berkata beliau tidak terkejut dengan tuntutan terkini.

“The NSA mengintip di Internet, mereka menggunakan teknik yang berbeza,” Schneier kepada AFP.

Jika disahkan, dakwaan itu akan bertentangan dengan laporan ketelusan Yahoo yang mendakwa ia menerima sebilangan kecil permintaan kerajaan Amerika Syarikat pada tahun 2015.

Yahoo juga disokong usaha Apple untuk mencabar kerajaan Amerika Syarikat usaha untuk memaksa pembuat iPhone untuk membina program untuk membantu menyahsulit telefon bimbit yang digunakan oleh salah satu daripada penembak dalam 2015 California menembak besar-besaran.

‘Tidak selesa’

Julian Sanchez, felo di Institut Cato dan pengkritik pengawasan NSA, berkata kebimbangan beliau tidak reda dengan kenyataan Yahoo.

“Kenyataan teliti worded Yahoo tidak terlalu selesa,” kata Sanchez, yang mengambil isu khususnya dengan frasa “tidak wujud pada sistem kami.”

“JPS ia wujud? Adakah ia wujud di tempat lain? “Katanya dalam laman sosial.

Ia tidak segera jelas bagaimana atau jika syarikat-syarikat teknologi AS lain berhadapan situasi yang sama.

kata Microsoft dalam satu kenyataan: “. Kami tidak pernah terlibat dalam imbasan rahsia e-mel trafik seperti apa yang telah dilaporkan hari ini mengenai Yahoo”

Facebook, dalam satu kenyataan kepada AFP, berkata ia “tidak pernah menerima permintaan seperti yang dinyatakan di dalam laporan berita dari mana-mana kerajaan, dan jika kita lakukan kita akan menentangnya.”

Twitter penafian yang sama.

“Kami tidak pernah menerima permintaan seperti ini, dan jika kami menerimanya kita akan mencabarnya di mahkamah,” kata seorang jurucakap Twitter.

Laporan itu menambah kepada masalah Yahoo ke atas keselamatan dan privasi, minggu selepas ia mengakui data daripada kira-kira 500 juta pengguna telah terjejas oleh penggodam dalam pelanggaran pada 2014.

Di Eropah, Ireland -Berdasarkan Pejabat Pesuruhjaya Perlindungan Data berkata ia akan menyiasat dakwaan terkini, di samping pelanggaran data.

“Apa-apa bentuk yang melanggar pengawasan besar-besaran ke atas hak-hak privasi asas rakyat EU akan dilihat sebagai satu perkara yang membimbangkan yang besar oleh pejabat ini,” kata satu kenyataan oleh agensi. – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *