Home / Teknologi / Yahoo hack terkini cyberattack utama

Yahoo hack terkini cyberattack utama

Merely the latest: The Yahoo hack may be on a larger scale than most, but it is far from being the only major corporate hack of recent memory. — Reuters

Sekadar terkini: The Yahoo hack mungkin pada skala yang lebih besar daripada yang lain, tetapi ia adalah jauh daripada menjadi satu-satunya utama hack korporat memori baru-baru ini. – Reuters

PARIS: Serangan hacking besar-besaran di Yahoo mendedahkan September 22 adalah salah satu daripada kes-kes kecurian terbesar maklumat peribadi pengguna dalam talian ‘pernah, menjejaskan kira-kira 500 juta akaun .

Ia adalah jauh dari yang pertama sudah tentu, berikut adalah lain ketara hacks korporat utama tahun kebelakangan ini:

Mengambil matlamat di Sasaran
AS gergasi runcit sasaran adalah dilanda serangan komputer pada bulan Disember 2013 yang menjejaskan 110 juta pelanggan. Tujuh puluh juta mungkin telah kehilangan data peribadi termasuk nama, alamat, nombor telefon dan akaun e-mel, manakala 40 juta akaun bank dan kad kredit juga meletakkan pada risiko.

Korea Selatan perebutan
Pada bulan Januari 2014, South Korea hancur untuk menghentikan wang dana daripada akaun bank mereka selepas ia muncul bahawa data pada 20 juta kad kredit telah dicuri beberapa tahun .

Data yang dilalukan oleh pekerja daripada penarafan kredit firma peribadi Biro Kredit Korea, yang kemudian dijual kepada syarikat-syarikat telepemasaran.

Kata laluan merompak
Pada Ogos 2014, firma perlindungan data dalam talian Pegang Security mendakwa penggodam Rusia telah diakses 1.2 bilion kata laluan dikaitkan dengan 420,000 laman Internet di seluruh dunia, dari gergasi korporat kepada individu akaun.

Terlalu panas untuk mengendalikan
Pada bulan Ogos 2015, penggodam yang menggelarkan diri mereka Pasukan Impact menerbitkan hampir 30 gigabait fail termasuk nama dan data kad kredit orang yang telah mendaftar dengan Ashley Madison, sebuah laman web bagi mereka yang mahu mempunyai hubungan luar nikah.

bos syarikat itu meletak jawatan sebagai beberapa kes bunuh diri itu ada kaitan dengan ayat-ayat.

Ashley Madison sebelum ini telah ditawarkan kepada pengguna memadam data peribadi dengan bayaran yang sederhana, tetapi tidak, menyebabkan pelancaran tuntutan mahkamah tindakan kelas dianggarkan Can $ 760mil (RM2.39bil).

Apple dalam rerambut silang
Pada bulan September 2015, pakar-pakar keselamatan komputer menemui virus yang digelar “KeyRaider” yang mensasarkan iPhone Apple dan iPads, dan yang sudah terjejas 225,000 akaun Apple.

Virus ini komunikasi dipintas dengan kedai muzik iTunes Apple, mencuri maklumat sebagai pembelian telah dibuat. Pengguna di 18 buah negara telah terjejas. – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *