Home / Teknologi / Xperia X: permulaan New

Xperia X: permulaan New

Sony berharap untuk membuat kemunculan semula dengan pelbagai Android yang baharu, Xperia X.

keputusan Sony Mobile untuk bersara lingkungan Xperia Z datang tidak mengejutkan – jualan telah tanking sebahagian besarnya disebabkan oleh persaingan sengit daripada pengeluar Cina.

Cabang bimbit gergasi elektronik Jepun tidak berputus asa – ia berharap untuk mencipta semula dirinya dengan pelbagai baru – Xperia X.

Rangkaian baru adalah tentang lebih cepat dan kamera lebih bijak dan tiga telefon pintar telah mendedahkan pada majlis pelancaran, iaitu Xperia XA, X dan XA Ultra.

Kami menguji Xperia X yang mempunyai kamera depan 13 megapiksel. Ia menghasilkan selfies baik dengan jumlah yang baik terperinci untuk kedua-dua tembakan luaran dan dalaman.

X factor: The Xperia X takes advantage of Sony’s display technology used in its TVs. — Photos: TAN KIT HOONG/The Star

Xperia X mengambil kesempatan daripada teknologi paparan Sony digunakan dalam TV itu.

Kamera utama 23 megapiksel dan mempunyai mod yang dipanggil Superior Auto yang sepatutnya menjadi lebih baik dalam mengesan tempat kejadian dan memilih tetapan yang betul.

Walau bagaimanapun, masa yang diambil untuk memproses setiap pukulan adalah terlalu lama bahawa ia seolah-olah tidak praktikal untuk digunakan bagi kebanyakan majlis.

Kualiti imej adalah okay tetapi apa-apa untuk dibanggakan, terutamanya kerana telefon seolah-olah menggunakan pengurangan bunyi kuat yang menyebabkan beberapa kehilangan lanjut. Ini seolah-olah menjadi kes untuk tembakan dalaman dan luaran.

Walaupun Xperia Z dijual pada harga RM2,199, ia hanya datang dengan pemproses mid-range, Snapdragon 650 hexa-core. Cip ini biasanya ditemui dalam telefon mid-range yang kos kira-kira RM1,300.

Setelah berkata, telefon yang dilakukan cukup lancar bagi kebanyakan tugas-tugas sehari-hari.

X factor: The Xperia X display takes advantage of Sonys display technology used in its TV products. — TAN KIT HOONG/The Star

Sony masih percaya pembungkusan megapixel yang paling untuk kamera yang tidak seperti kebanyakan syarikat lain.

Ia hanya mula berjuang apabila berjalan grafik permainan intensif seperti The Banner Saga Fifa 16 dan Asphalt 8: Airborne di mana ia tertinggal sekali-sekala.

Pada Brightside, ia datang dengan 64GB penyimpanan, yang banyak ruang untuk menyimpan aplikasi dan permainan.

Bentuk faktor

Peranti 5in sesuai dengan selesa di tangan kerana ia mempunyai langsing dan bingkai curvy, yang menjadikan ia sesuai untuk penggunaan satu tangan.

Ia mempunyai belakang logam yang sesetengah mungkin mendapati untuk menjadi sedikit konservatif tetapi penamat sandblasted adalah sentuhan yang bagus.

Anehnya, Xperia X adalah telefon pintar pertama kami telah diuji yang datang dengan NFC cip menghadap ke depan. Pada masa kini NFC terutamanya biasanya digunakan untuk peranti berpasangan – kita lihat ada kelebihan atau kelemahan dengan mengakibatkan ia di bahagian depan.

Tidak seperti beberapa aplikasi perdana, ia tidak mempunyai skrin QHD – Skrin 5in hanya penuh HD tetapi ia tidak mengecewakan kerana ia adalah terang dan tajam.

The Xperia X has a sandblasted metal back instead of glass like its predecessors, so it’s not as flashy.

Xperia X mempunyai logam sandblasted kembali bukan kaca seperti pendahulunya, jadi ia tidak seperti yang mewah.

Sony Mobile adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang meletakkan sensor cap jari pada sebelah kanan bingkai. Ini benar-benar membuat ia lebih mudah untuk membuka kunci telefon tanpa perlu menyesuaikan ibu jari banyak.

asas Bare

Sony tidak berbuat banyak untuk menukar antara muka pengguna Android – jika anda suka vanila Android pengalaman biasa, maka anda akan suka kekurangan penyesuaian .

Anda akan mendapati beberapa Sony aplikasi pra-dipasang seperti PlayStation TrackID, lakaran, Movie Creator, Xperia Lounge dan Lifelog .

Lifelog adalah kegemaran saya kerana ia mengesan penggunaan aplikasi harian saya dan mempersembahkan data dalam satu cara yang menyeronokan interaktif. Sebagai contoh, anda boleh mengetahui berapa banyak masa anda dihabiskan membaca e-buku, memandu, mendengar muzik dan menonton video.

TrackID membantu mengenal pasti lagu-lagu seperti aplikasi popular Shazam, yang berguna.

peranti Xperia terkenal dengan mempunyai kehidupan bateri yang panjang. Walaupun hanya mempunyai bateri 2,620mAh, telefon itu tidak mempunyai isu-isu yang berkekalan hingga ke akhir hari apabila digunakan terutamanya untuk media sosial, gambar menembak dan permainan sekali-sekala.

Kesimpulan

Xperia X adalah telefon yang baik dengan Android ringan khas yang mudah untuk digunakan.

Telefon pintar ini juga mempunyai skrin yang cantik, kamera mengambil gambar diri sendiri yang baik, 64GB memori terbina dalam dan hayat bateri yang baik.

Ia adalah sebahagian besarnya dikecewakan oleh harga yang tinggi – untuk RM2,199 terdapat agak banyak pilihan lain di pasaran dengan ciri-ciri komputer yang lebih baik.

Semua dalam semua, Xperia X tidak adalah permulaan yang baik untuk Sony Mobile – ia mempunyai sama ada untuk menurunkan harga atau termasuk ciri-ciri yang lebih baik dalam telefon pintar yang akan datang.

Kelebihan: Bare Android UI adalah cepat; aplikasi pra-pasang berguna; kamera mengambil gambar diri sendiri yang baik; hayat bateri
Cons :.
kamera utama lemah; prestasi purata; mahal.

Xperia X
(Sony)

Android telefon pintar
NETWORK:
4G
SISTEM OPERASI:
Android 6.0 Marshmallow
DISPLAY:
5in IPS (1080 x 1920 piksel)
CAMERA:
23 megapiksel kamera belakang; 13 megapiksel kamera depan
SAMBUNGAN:
Bluetooth 4.2 WiFi 802.11 a / b / g / n / ac, WiFi Direct
PROCESSOR:
Qualcomm Snapdragon 650 hexa teras (quad 1.4GHz teras Cortex-A53 + 1.8GHz dual core Cortex-A72)
MEMORY:
64GB storan dalaman, 3GB RAM
BATERI:
2,620mAh
DIMENSI (W x D x H) :
69.4 x 7.9 x 142.7mm
BERAT:
153g
PRICE:
RM2,199
RATING: Tiga bintang

unit Kajian ihsan Sony Malaysia Sdn Bhd, 1300-88-1233 .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.