Home / Berita / Xi dan syuhada penghormatan Li dan bertemu tetamu asing pada Hari Kebangsaan

Xi dan syuhada penghormatan Li dan bertemu tetamu asing pada Hari Kebangsaan

National pride: Visitors viewing the Chinese flag placed in an aquarium to celebrate National Day in Nanchang, Jiangxi province. — Reuters

kebanggaan Negara: Pelawat melihat bendera China diletakkan di dalam akuarium untuk meraikan Hari Kebangsaan di Nanchang, wilayah Jiangxi. – Reuters

Beijing:. Pemimpin tertinggi isyarat keterbukaan China yang semakin meningkat kepada dunia luar dan mengesahkan komitmen mereka untuk mengekalkan keamanan pada malam cuti Hari Kebangsaan

Pada hari Jumaat, pemimpin termasuk Presiden Xi Jinping dan Perdana Menteri Li Keqiang, telah memulakan satu siri peristiwa dan mesyuarat di Beijing, yang termasuk sebuah majlis menghormati orang yang mati syahid, sambutan yang hebat dan mesyuarat dengan tetamu asing.

Ketika bertemu dengan pakar-pakar asing yang bekerja di China yang menerima Anugerah Persahabatan tahun ini terkemuka, Li berkata China bersedia untuk mengalu-alukan lebih bakat dari luar negara kerana negara ini menjadi lebih terbuka dan inklusif.

Pada hari Khamis, Naib Perdana Menteri Ma Kai yang diberikan pingat pada 50 pakar-pakar asing dan memuji sumbangan mereka kepada pembangunan negara pada satu majlis anugerah di Beijing.

Li diperhatikan bahawa pakar-pakar asing di China termasuk kedua-dua muda dan tua, dan gabungan kuasa minda mereka dan pengalaman yang hebat boleh “membantu menghasilkan rangsangan yang lebih besar untuk proses pemodenan dan dunia China keamanan”.

Beliau berkata China menawarkan lebih keterbukaan, keterangkuman dan kemudahan untuk bakat asing yang cemerlang, dan negara ini akan mempercepatkan memudahkan permohonan mereka untuk mendapatkan permit kediaman tetap.

Sebagai pemimpin menghadiri majlis pada petang Jumaat, Li, dalam ucapannya, mengulangi konsep China “membina masyarakat matlamat bersama”.

Su Ge, presiden China Institut Pengajian Antarabangsa, berkata diplomasi China tahun ini telah menunjukkan kesediaan yang lebih besar untuk menyumbang kepada tadbir urus global, termasuk hosting Pemimpin Sidang Kemuncak G20 pada awal September.

“Tindakan yang nyata China yang menunjukkan kepada dunia bahawa ia merupakan penyumbang dan penggerak untuk keamanan dunia, pembangunan bersama dan kerjasama antarabangsa,” kata Su.

Pada pagi Jumaat, pemimpin menyertai veteran, ahli keluarga orang yang mati syahid dan wakil-wakil dari semua lapisan masyarakat berkumpul di Tugu Wira Rakyat di Tiananmen Square.

Mereka telah menghadiri satu majlis untuk menghormati wira negara mati pada Hari Syahid tahunan.

Jumaat menandakan ‘Hari pada malam Hari Kebangsaan, kerana badan perundangan China meluluskan 30 Sept sebagai Martyrs’ Martyrs ketiga Hari pada tahun 2014.

A permaidani merah dilindungi laluan sekitar monumen itu, dan hadirin dibentangkan bunga dalam ingatan wira rakyat.

Tahun ini juga ulang tahun ke-80 daripada Long March, manuver tentera terkenal dijalankan oleh Red Army Parti Komunis China pada tahun 1930-an awal. – China Daily / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.