Home / Teknologi / WikiLeaks fetes hari jadi ke-10 dalam bentuk ingkar

WikiLeaks fetes hari jadi ke-10 dalam bentuk ingkar

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

A decade later: WikiLeaks first caught the world’s attention when it released manuals for prison guards at Guantanamo Bay and has since published more than 10 million leaked documents. — Reuters

Satu dekad kemudian: WikiLeaks pertama menarik perhatian dunia apabila ia mengeluarkan manual bagi pengawal penjara di Guantanamo Bay dan sejak diterbitkan lebih daripada 10 juta bocor dokumen. – Reuters

BERLIN: WikiLeaks meraikan hari jadi ke-10 pada 4 Okt tangan yang dinaikkan berbangga sebagai perintis platform bocor dalam talian, manakala pengasas kontroversi berjanji untuk meneruskan tugasnya walaupun kritikan meluas.

Sebuah parti ulang tahun di Berlin akan memperingati pendaftaran 2006 daripada wikileaks.org nama domain, dan pengasas Julian Assange akan menangani sidang media penyokong Jermannya oleh link video pada jam 10:00 pagi (0800 GMT).

Tetapi Assange mempunyai pada saat akhir dibatalkan apa yang akan menjadi penampilan awam yang jarang berlaku di balkoni bilik 18 meter persegi di kedutaan Ecuador di London, memetik kebimbangan keselamatan.

Tetapi dia masih gagah. “Kesukaran telah keras kami,” Assange memberitahu berita mingguan Jerman Der Spiegel dalam satu temu bual hujung minggu. “Kami beriman kepada apa yang kita lakukan .. Jika anda ditolak anda menolak kembali.”

Sepuluh tahun selepas ia ditubuhkan, laman web ini telah menghadapi tuduhan bahawa ia dimanipulasi oleh ahli-ahli politik yang semakin meningkat – sama dengan dokumen kitar semula disediakan oleh Moscow, atau didakwa menjaga kepentingan Donald Trump dalam perlumbaan pilihan raya presiden Amerika Syarikat.

Sesuatu yang bernyawa penapisan

“Kita tidak akan mula menapis penerbitan kami kerana ada pilihan raya AS,” Assange memberitahu Der Spiegel dalam satu temu bual, yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris dalam talian.

WikiLeaks dilancarkan pada Januari 2007, dengan Assange berkata ia akan menggunakan penyulitan dan laman web penapisan-bukti untuk melindungi sumber dan publisiti maklumat rahsia.

Laman web ini telah sejak menerbitkan lebih daripada 10 juta dokumen bocor.

Ia mula menarik perhatian dunia apabila ia mengeluarkan manual bagi pengawal penjara di Guantanamo Bay.

Tetapi ia benar-benar melanda usaha untuk berkembang pada tahun 2010, log pelancaran AS operasi ketenteraan di Iraq dan Afghanistan dan video yang menunjukkan seorang anak kapal helikopter AS memotong ke bawah sekumpulan orang awam yang tidak bersenjata – termasuk dua wartawan – di Baghdad.

Pada tahun yang sama ia juga menerbitkan sebuah cache kabel diplomatik dari kedutaan AS di seluruh dunia, amat memalukan Washington.

“Pengumpulan paling penting daripada bahan yang kami telah diterbitkan adalah siri kabel diplomatik Amerika Syarikat,” Assange memberitahu Der Spiegel .

Power-taksub ‘

Tetapi 2010 juga menyaksikan pukulan serius kepada organisasi.

Assange dituduh mengadakan hubungan seks dengan seorang wanita ketika dia sedang tidur selepas kedua-dua bertemu pada sidang Stockholm.

pengasas WikiLeaks putih berambut berlindung di kedutaan London Ecuador – yang diberikannya perlindungan politik pada tahun 2012 selepas beliau kehilangan pertempuran undang-undang untuk menyekat ekstradisi ke Sweden.

Pemain berusia 45 tahun itu sentiasa mengekalkan dakwaan adalah palsu dan telah menolak untuk perjalanan ke Stockholm untuk disoal siasat berikutan kebimbangan bahawa Sweden akan menyerahkan Dia kepada AS untuk dibicarakan untuk perisikan.

Tetapi gaya kasar Assange dan desakan untuk menerbitkan dokumen unredacted cepat parut pada rakan-rakan dan wartawan yang bekerja dengan beliau.

“Jika orang awam Afghan membantu tentera bersekutu, dia patut mati,” Guardian wartawan penyiasatan Nick Davies kemudian teringat Assange berkata dalam hujah sama ada untuk mengeluarkan nama-nama dari log perang.

Snowden, Panama Papers

Pada tahun 2013, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara Edward Snowden memilih bocor dokumen mendedahkan program pengawasan besar-besaran agensi perisikan ‘kepada wartawan terpilih dan bukannya persembahan harta untuk WikiLeaks.

Dan banyak pemberi maklumat kemudian telah beralih kepada organisasi lain.

The Konsortium Antarabangsa Wartawan Penyiasatan tahun ini telah menerbitkan cerita berdasarkan data mansuh cukai kawasan perlindungan Panama dan Bahamas, manakala kumpulan alam sekitar Greenpeace Mei mengeluarkan dokumen dari rundingan lebih AS-EU perjanjian perdagangan bebas kontroversi.

WikiLeaks menyebabkan kacau segar pada Julai apabila ia bocor e-mel yang menunjukkan pegawai Parti Demokratik AS memihak Hillary Clinton atas kiri pemain sayap Bernie Sanders dalam pilihan raya utama presiden, memaksa ahli-ahli parti berpangkat tinggi untuk meletak jawatan.

Assange sendiri adalah teguh dengan kritikan terhadap organisasinya.

“Kami hanya beriman kepada apa yang kita lakukan,” katanya kepada Spiegel. “Serangan hanya membuat kita lebih kuat.” – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *