Home / Sukan / Wenger mengekalkan penglihatan yang tinggi kerana dia mencapai kejayaan

Wenger mengekalkan penglihatan yang tinggi kerana dia mencapai kejayaan

LONDON (Reuters) – Pengurus Arsenal, Arsene Wenger, untuk semua kualiti yang terpuji, mempunyai kesalahan. Dia bukan pertolongan dalam kekalahan, dia adalah sebagai degil sebagai keldai dan beliau sering mengalami penglihatan terpilih, untuk menamakan beberapa.

Tetapi sebagai berkarisma Perancis bersedia untuk menandakan 20 tahun yang bertanggungjawab bagi Arsenal di Burnley pada ahad boleh dikatakan kesalahan yang paling besar adalah mengejar yang tidak henti-henti perak dengan bermain bola sepak fantasi -. satu usaha mulia terdedah kepada kegagalan

Itulah sebabnya, walaupun memberikan begitu banyak untuk bola sepak Inggeris sejak ditemui tajuk-tajuk utama “Arsene Siapa?” apabila beliau tiba pada tahun 1996, terdapat beberapa ruang yang mudah dilihat dalam kabinet trofi.

Ia akan menjadi keras untuk mengkritik pemain berusia 66 tahun itu kerana dia telah memenangi tiga gelaran Liga Perdana Inggeris dan enam Piala FA dan juga sebagai stereng Arsenal dalam tempoh 14 minit untuk menewaskan Barcelona pada tahun 2006 perlawanan akhir Liga Juara-Juara.

namun semua tetapi dua daripada feats telah dicapai sebelum kelab utara London itu meninggalkan keindahan marmar halled di rumah Highbury mereka ke Stadium Emirates 10 tahun yang lalu.

Memang benar bahawa 60,000 peminat yang memenuhi arena baru yang berkilauan menikmati jenama bola sepak yang apabila ia klik, seperti yang berlaku apabila mereka mengoyakkan FC Basel selain untuk 45 minit dalam 2-0 Liga juara-juara kemenangan kumpulan pada hari Rabu, menetapkan lumba nadi.

Tetapi sejak berpindah stadium, satu yang sepatutnya meningkatkan Arsenal kepada status gergasi Eropah, back-to-back FA Piala pada tahun 2014 dan 2015 adalah semua peminat Arsenal terpaksa meraikan

pasukan itu telah selesai dalam empat teratas setiap tahun di bawah Wenger tetapi konsisten yang telah menjadi kayu yang boleh digunakan untuk memukulnya -. bukti berdarah-fikiran daripada Perancis profesor untuk yang permainan yang indah bermakna hanya itu.

Jika penanda aras bagi elit Eropah yang memenangi Liga Juara-Juara, enam berturut-turut lepas-16 kekalahan mencadangkan bahawa bagi semua pasukan beliau ‘mengalir bola sepak, falsafah Wenger tidak memotong mustard di kalangan penganut permainan menekan.

FLAIR DAN PENGALAMAN

itu bukan satu masalah pada tahun-tahun awal, namun.

Apabila beliau mengambil alih pada 1 Oktober 1996 semua tetapi salah seorang pengurus atas penerbangan adalah British. Beliau adalah sesuatu yang baru tetapi dia memukul tanah berjalan.

Dia dibenarkan menandatangani Perancis Patrick Vieira, yang menjadi pasaknya pd as roda tengah dalam berturut-belah menakutkan fizikal diberkati dengan bakat dan pengalaman.

Wenger telah diwarisi master Belanda Dennis Bergkamp dan penyerang LiveWIRE Ian Wright

Tetapi kemahiran sebenar mengajar anjing tua helah baru -. melanjutkan kerjaya cavaliers pertahanan Tony Adams, Nigel Winterburn, Steve Bould dan Lee Dixon.

“Dia memberi kesan yang besar ke atas kelab,” Winterburn kepada Reuters. “Sebaik sahaja kami melatih anda tahu serta-merta bahawa anda akan suka gaya permainan.

” Dia yang membuat anda merasa bahawa anda adalah pemain terbaik dalam kedudukan anda. Beliau mendapat kita untuk menyatakan diri kita sendiri. “

Luar padang, Wenger adalah pelopor, menggantikan bir selepas perlawanan dan coklat dengan diet sains yang didorong dan penekanan kepada kepentingan regangan.

“Dia mendahului zamannya dari segi gaya latihan dan diet, terutamanya bagaimana anda menjaga diri sendiri,” kata Winterburn.

Menambah Emmanuel Petit, foil yang sempurna untuk Vieira, pemain sayap Marc Overmars dan penyerang Nicolas Anelka ke dalam campuran, pasukan Wenger memenangi liga dan Piala FA pada musim penuh pertamanya.

Sepanjang tiga kempen akan datang mereka muncul naib juara dalam pertempuran ganas untuk ketuanan dengan Manchester United.

satu lagi dua tiba di 2001-02 sebelum Wenger 2003-04 Invincibles memenangi gelaran tanpa kehilangan permainan.

BORING, BORING ARSENAL

“Saya tahu bahawa anda boleh mencapai perkara-perkara yang anda fikir tidak boleh dicapai, “kata Wenger, larian yang kejayaan gerhana juga yang pengurus besar mereka Herbert Chapman pada 1930-an.

Wenger bertukar Arsenal ke dalam bahagian yang paling ditonton di England dan penyokong mereka sendiri mengejek melaungkan” Boring , membosankan Arsenal “sebagai orang-orang seperti Thierry Henry, yang di bawah Wenger menjadi penjaring terbanyak kelab itu, Bergkamp, ​​Robert Pires dan Freddie Ljungberg terpesona pertahanan lawan.

kehilangan Arsenal untuk Barcelona dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara melihat BREAK- daripada skuad, walaupun, dengan Bergkamp bersara, Pires meninggalkan dan Ashley Cole menyertai Chelsea, manakala Henry meninggalkan Barcelona pada tahun 2007 dan memenangi Piala Eropah pada tahun 2009.

Sebagai wang yang besar melanda ke dalam bola sepak Inggeris, Arsenal tali dompet diperketatkan sebagai membayar hutang yang ditanggung untuk membina stadium itu menjadi keutamaan.

Wenger cuba untuk menentang kuasa beli Chelsea dan Manchester United, membina pasukan sekitar Cesc Fabregas dan Robin van Persie, tetapi perak kekal sukar difahami.

kebuluran itu berakhir pada 2014 apabila Arsenal menewaskan Hull City dalam perlawanan akhir Piala FA dan kemudian menewaskan Aston Villa untuk mengekalkan trofi.

Tetapi kontrak Wenger terpulang pada akhir musim ini dan dia disebut-sebut sebagai pengurus England seterusnya, walaupun Winterburn berkata dia mempunyai urusan yang belum selesai di Arsenal.

“Ia adalah melekit sejak 2006, tetapi saya tahu dia sangat didorong lagi,” kata bekas pemain pertahanan Arsenal.

“Terdapat beberapa tanda-tanda yang menjanjikan sejak beberapa minggu lepas. Kali ini kelihatan berbeza. “

(Laporan oleh Martyn Herman ,; Penyuntingan oleh Neville Dalton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.