Home / Berita / Wee: Calon-calon Payung Terjun boleh memastikan kemenangan besar pada pemilihan

Wee: Calon-calon Payung Terjun boleh memastikan kemenangan besar pada pemilihan

No to hudud: Dr Wee (third from right) and Pagoh MCA division delegates rejecting hudud law during the opening of its AGM at Alor Gajah.

Tidak kepada hudud: Dr Wee (tiga dari kanan) dan perwakilan bahagian Pagoh MCA menolak hukum hudud semasa pembukaan AGM pada Alor Gajah.

ALOR GAJAH: Payung Terjun calon-calon untuk bertanding di kerusi Parlimen tertentu bukanlah sesuatu yang baru kerana ia telah diamalkan sejak 1982, kata Datuk Seri Dr Wee Ka Siong

.

Timbalan Presiden MCA itu berkata semalam logik di sebalik latihan itu bertujuan untuk memastikan kemenangan besar dalam pilihan raya umum.

“Ini bukan satu isu selagi kepimpinan parti itu yakin memperoleh kemenangan untuk Barisan Nasional dengan calon-calon yang boleh menang.

“orang luar Pencalonan telah menjadi kebiasaan kerana parti itu mengambil kira faktor yang menang dan kriteria lain,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan bahagian Pagoh MCA di sebuah resort di sini.

Dr Wee berkata kepimpinan parti pertama akan menilai keadaan di atas tanah sebelum memutuskan menamakan orang luar untuk kerusi tertentu.

Tambahnya, MCA sentiasa merangka strategi untuk mendapatkan peluang yang lebih baik untuk menang dan calon payung terjun merupakan sebahagian daripada formula untuk berkhidmat kepada pengundi dengan lebih berkesan.

Baru-baru ini, Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Nazri Aziz menegur parti komponen Barisan, mengatakan bahawa mereka tidak akan menjadi seperti yang dominan sebagai Umno kerana ketidakmampuan mereka untuk melantik penduduk tempatan dan calon boleh menang untuk bertanding dalam pilihan raya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Wee berkata MCA akan bekerjasama rapat dengan yang baru dilantik Timbalan Pengerusi Barisan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Kami mencadangkan Timbalan Perdana Menteri sebagai kedua-dalam-perintah parti itu dan langkah itu disokong sepenuhnya oleh parti-parti komponen lain,” katanya.

Pada hari Jumaat, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga pengerusi gabungan itu, berkata pelantikan Dr Ahmad Zahid itu dibuat mengikut Perkara 8 (3b) perlembagaan Barisan itu.

Sementara itu, Johor Barisan mahu calon MCA untuk bertanding di Gelang Patah sebagai kerusi Parlimen milik parti.

Pengerusi Badan Perhubungan Johor Barisan Datuk Mohamed Khaled Nordin berkata ia hanya masuk akal untuk MCA untuk bertanding di sana.

“Ia terpulang kepada MCA untuk memilih calon yang sesuai dan kami akan memberikan sokongan penuh kami,” katanya dalam Seoul.

The Menteri Besar Johor membuat kenyataan itu semasa satu lawatan pelaburan ke Korea Selatan yang dianjurkan oleh cabang pelaburan negeri Johor Corpo-catuan.

Khabar angin bertiup kencang bahawa penyandang Ahli Parlimen Lim Kit Siang tidak akan bertanding pada pilihan raya akan datang.

Mohamed Khaled menyambut Lim untuk bertanding di kerusi Parlimen Pasir Gudang.

“Beliau (Lim) tidak akan berani untuk bertanding di Pasir Gudang kerana ia adalah kerusi majoriti Melayu … dia mungkin akan pergi ke Sarawak,” katanya berseloroh.

Mohamed Khaled juga Anggota Dewan Undangan Permas penyandang, salah satu kerusi DUN di Pasir Gudang.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *