Home / Teknologi / Waze dan anatomi trafik

Waze dan anatomi trafik

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Show me the way: By tapping on the Route icon in Waze, you can view and access other routes with distance, time and traffic information.

aku jalan: Dengan menekan pada ikon Route dalam Waze, anda boleh melihat dan akses laluan lain dengan jarak, masa dan maklumat trafik.

Waze Amir Mirzaee dan Mona Weng bercakap tentang aplikasi navigasi GPS dan bagaimana data trafik yang diperolehi orang ramai boleh menjadi alat yang berkuasa.

IT begitu mudah untuk mendapatkan arah ke tempat yang pada masa kini -. Di mana sebaik sahaja kami mempunyai untuk merancang menggunakan peta dilipat, anda boleh kini hanya api sehingga Waze pada telefon pintar anda untuk mendapatkan arah masa nyata

Malah, Malaysia adalah salah satu daripada 10 negara dengan pangkalan pengguna terbesar – kira-kira 2.3 juta rakyat Malaysia aktif menggunakan aplikasi, mengikut Amir Mirzaee, Waze pembangunan perniagaan utama bagi Asia Pasifik, Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat [

Sebahagian daripada kejayaan Waze – selain daripada fakta bahawa ia adalah percuma – kerana ia menyediakan maklumat routing agak tepat yang mengambil keadaan trafik akaun. Peliknya, hampir semua data, termasuk maklumat terkini trafik dan peta, dikumpul daripada pengguna dan ini dilakukan kedua-dua aktif dan pasif.

Pengguna boleh melaporkan kejadian dan kesesakan lalu lintas melalui app tetapi app juga mengumpulkan maklumat di latar belakang (tanpa input pengguna) seperti bilangan pengguna di jalan raya dan kelajuan memandu mereka supaya ia tahu yang jalan-jalan yang sesak, dan di mana laluan semula telah berlaku. Ia adalah idea yang mudah, tetapi salah satu yang berfungsi dengan baik terutama di negara kita di mana penutupan jalan berlaku hampir setiap hari.

Dan Waze tidak menyimpan data kepada dirinya -. Data trafik sejarah adalah sangat berharga kepada agensi-agensi kerajaan dalam membina jalan raya yang lebih baik

“Sebelum Waze satu-satunya kerajaan cara boleh menganalisis trafik dengan menggunakan kamera CCTV, yang hanya memberikan anda idea tentang keadaan trafik di kawasan-kawasan tertentu,” kata Mirzaee.

Show me the way to go home: Waze global strategic partnerships manager Mona Weng (left) and Mirzaee talk about how the app can help ease traffic woes in Malaysia. Right: By tapping on the Route icon in Waze, you can view and access alternate ways to your destination.

Waze global perkongsian strategik pengurus Mona Weng (kiri) dan Mirzaee bercakap tentang bagaimana aplikasi boleh membantu masalah lalu lintas kemudahan dalam Malaysia. Kanan:. Dengan menekan pada ikon Route dalam Waze, anda boleh melihat dan mengakses cara lain ke destinasi anda

Mirzaee berkata syarikat itu bekerja dengan Kerajaan Malaysia pada program perkongsian, dengan pengumuman rasmi dijangka pada suku akan datang. Kedua-dua hala pertukaran, katanya, akhirnya akan membantu Waze membuat peta yang lebih baik di samping membantu perjanjian Kerajaan yang lebih baik dengan masalah trafik.

fix Pantas

Terdapat kelemahan kepada sistem – semasa ia berfungsi dengan baik di bandar yang sibuk seperti Kuala Lumpur, di kawasan di negara ini di mana terdapat sedikit Wazers (sebagai pengguna app dipanggil), data pemetaan dan tempat menarik boleh kurang tepat.

Ketidaktepatan tidak dapat dielakkan tetapi Mirzaee berkata Waze membetulkan kesilapan lebih cepat daripada aplikasi lain, biasanya dalam tempoh 24 jam, terima kasih kepada editor peta. Waze membolehkan sesiapa sahaja untuk menjadi editor peta tetapi hak editing yang banyak hanya diberikan kepada editor “dipercayai” yang bergerak ke atas satu sistem ranking pengawalan sendiri.

Pada masa ini ia mempunyai kira-kira 420,000 peta editor di seluruh dunia; Malaysia mempunyai kira-kira 300 editor aktif. Syarikat itu kini hanya mempunyai kira-kira 300 pekerja (meningkat daripada 110 apabila ia mula-mula dibeli oleh Google pada tahun 2013), jadi perubahan besar kepada aplikasi memerlukan masa untuk dilaksanakan.

Sebagai contoh, aplikasi ini masih hilang Junction View, satu ciri yang menunjukkan pengguna perwakilan grafik jalan untuk menjadi apabila menghampiri garpu rumit di jalan raya.

Untuk membina ciri-ciri seperti itu memerlukan kemas kini utama dan masa, sebagai peta editor di seluruh dunia akan mempunyai untuk mengemaskini peta dengan Junction Lihat imej. Sementara itu, syarikat itu berkata ia telah mendengar para penggunanya dan akan menyediakan kandungan tempatan khusus di mana mungkin.

“Kami semakin cuba untuk mempunyai pendekatan hyper-tempatan untuk peta kami, dengan menyesuaikan peta kami untuk memenuhi keperluan khusus setiap negara,” kata Mirzaee.

Sebagai contoh, di Brazil sahaja kereta dengan nombor plat tertentu dibenarkan masuk ke kawasan sibuk di bandar. Jadi aplikasi yang membolehkan pengguna untuk memasukkan nombor plat kereta mereka supaya ia tidak akan memilih laluan kereta itu tidak boleh masuk.

Di Malaysia, penutupan jalan adalah masalah dan pasukan di Waze sedang bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa tempatan dan peta editor untuk memberikan maklumat laluan yang mengambil kira penutupan itu dan had laju.

Syarikat ini juga menjalankan program perkongsian di mana ia berkongsi maklumat dengan stesen radio tempatan supaya penyiar boleh berkongsi maklumat trafik dengan pengguna radio.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *