Home / Berita / Wanita tanah arkitek hadiah

Wanita tanah arkitek hadiah

 Baitur Rouf Mosque in Dhaka. -AFP

Masjid Baitur Rouf di Dhaka. AFP

DHAKA: Sebagai arkitek perempuan di negara di mana wanita jarang walaupun masuk ke masjid, Marina Tabassum adalah pilihan yang tidak konvensional untuk mereka bentuk Masjid Rouf Baitur Bangladesh yang baru, yang baru sahaja memenangi berprestij hadiah antarabangsa.

Tetapi ada sedikit konvensional mengenai Tabassum atau reka bentuk beliau, yang memang telah lama mengelak menara tradisional dan kubah memihak kepada struktur bata liat setingkat yang diresapi dengan cahaya dan masih sejuk walaupun dalam terik yang musim panas.

Seperti kebanyakan wanita dalam konservatif Bangladesh, Tabassum telah hampir menjejakkan kaki di masjid apabila dia telah ditugaskan untuk mereka bentuk bangunan itu pada tahun 2005 selepas neneknya menderma sebidang tanah.

beberapa masjid Bangladesh telah mendedikasikan bahagian untuk jemaah wanita, dan kebanyakan wanita solat di rumah.

Tetapi Tabassum melawat lebih 100 sebelum menetapkan pen ke kertas untuk Masjid Baitur Rouf di utara Dhaka, memberi tumpuan kepada mewujudkan syurga keamanan di kawasan kejiranan yang miskin dari salah sebuah bandar yang paling sesak di dunia.

“Kita mungkin tidak mempunyai tradisi wanita pergi ke masjid untuk berdoa di benua kecil India, tetapi saya telah mengalami beberapa ruang rohani benar-benar cantik. Yang sentiasa menjadi inspirasi kepada saya, “katanya dalam satu temu bual baru-baru ini.

” Idea kerohanian sebagai satu elemen dalam reka bentuk sentiasa menjadi sesuatu yang sangat menarik dan saya suka bekerja dengan ruang rohani. ”

Pemain berusia 45 tahun itu yang muncul sebagai salah satu arkitek bahagian Bangladesh selepas mereka bentuk Dhaka Muzium Kemerdekaan, kata seks beliau telah tidak dikekang kerjayanya.

“Saya rasa diri saya sebagai seorang profesional. Ini tanggapan keseluruhan saya seorang wanita yang benar-benar tidak wujud dalam fikiran saya. Ia hanya tidak wujud, “katanya.

The Aga Khan Award for Architecture diserahkan setiap tiga tahun dan ganjaran kecemerlangan dalam seni bina yang disediakan untuk masyarakat Islam.

Tahun ini AS $ 1 juta (RM4.1mil) hadiah dikongsi antara enam projek di seluruh dunia.

Juri berkata masjid Dhaka yang “mencabar status quo”, memuji “mantap kesederhanaan yang membolehkan untuk renungan yang mendalam dan renungan dalam doa “.

secara rasmi sekular tetapi terutamanya Muslim Bangladesh mempunyai sejarah yang kaya dengan bangunan masjid, sejak pencerobohan Turki abad ke-13.

The awal digabungkan reka bentuk mereka sendiri dengan elemen yang terdapat dalam tradisi tempatan, seperti penggunaan bata dan kecil kubah yang merangkumi bumbung, mewujudkan gaya yang unik.

Tabassum berkata dia cuba untuk menggabungkan mereka “mulia tradisi yang hilang” daripada reka bentuk masjid dengan amalan seni bina kontemporari

oleh kerana ia telah siap pada tahun 2012, Masjid Baitur Rouf telah menarik pengunjung dari seluruh negara -.. untuk menggembirakan jelas imam, Deen Islam

” tidak seperti masjid-masjid lain di negara ini, ia tidak mempunyai menara, atau kubah, atau platform untuk menyampaikan solat Jumaat. Namun untuk pelawat ini ia adalah salah satu masjid yang paling indah di negara ini, “imam berusia 38 tahun itu berkata, dalam lawatan baru-baru ini.

” Cahaya ringan yang masuk ke masjid adalah sangat menenangkan. Malah semasa hari musim panas yang panas, suhu di dalam masih ringan. Anda berasa seperti anda berada dalam penghawa dingin semula jadi. “

Puluhan tingkap kecil di bumbung dan dinding membuat cahaya lembut yang berubah sepanjang hari ketika matahari melewati bangunan, manakala batu bata liat tradisional menyimpan sejuk dalaman.

Tabassum juga mengajar pelajar seni bina dan berkata beliau sangat selektif mengenai projek dia mengambil, dan setiap orang mesti mempunyai beberapa nilai sosial.

“Kita adalah sebuah negara yang sangat muda dan tanggungjawab seorang arkitek yang melampaui hanya mereka bentuk bangunan yang indah, “katanya.

” Kami boleh mereka bentuk bangunan seperti yang direka oleh Frank Gehry. Tetapi saya akan mempersoalkan sama ada yang akan menjadi perkara yang betul untuk dilakukan di negara seperti Bangladesh, sebuah negara yang masih tidak dibangunkan

“Dalam konteks Bangladesh, yang akan menjadi satu perkara yang buruk yang perlu dilakukan.”. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia