Home / Berita / wanita Poland dalam hitam menutup pejabat-pejabat kerajaan sebagai bantahan terhadap draf pengguguran larangan

wanita Poland dalam hitam menutup pejabat-pejabat kerajaan sebagai bantahan terhadap draf pengguguran larangan

WARSAW (Reuters) – Beribu-ribu wanita di hitam melancarkan mogok di seluruh Poland pada hari Isnin, menutup restoran-restoran, pejabat-pejabat kerajaan dan kelas universiti, dan menyekat akses kepada ibu pejabat parti itu memerintah di Warsaw untuk membantah rancangan untuk mengharamkan sepenuhnya pengguguran.

Perundangan yang dicadangkan oleh kumpulan bebas akan melarang apa-apa penamatan, mengetatkan peraturan sudah ketat Poland yang membolehkan pengguguran hanya dalam kes rogol, sumbang mahram atau ancaman kepada kesihatan ibu, atau apabila bayi itu mungkin secara kekal cacat.

Ia tidak jelas sama ada Undang-undang konservatif dan Keadilan kerajaan (PIS) akan menyokong draf undang-undang yang diperkenalkan oleh kumpulan Ordo iuris itu. Tetapi kemungkinan sekatan baru telah menimbulkan perdebatan sengit dalam Poland berpegang kuat dengan ajaran Katolik.

“Saya tidak pergi ke tempat kerja hari ini,” kata Gabriela, seorang penyelidik pasaran berusia 41 tahun dari Warsaw.

“Mereka melanggar hak-hak sivik kita, dan saya mahu untuk menyokong semua wanita yang boleh menyakiti, yang boleh dinafikan bantuan perubatan dan dipaksa untuk kanak-kanak kurang upaya … Dan aku melakukannya untuk saya anak perempuan. “

Pengkritik berkata kaedah-kaedah yang dicadangkan itu akan menggalakkan doktor dari menjalankan ujian pranatal, terutamanya jika prosedur membawa risiko keguguran, atau meletakkan kehidupan wanita dengan kehamilan ektopik berisiko.

Peraturan draf membenarkan penamatan jika kehidupan seorang wanita berada dalam bahaya langsung.

wanita dan doktor boleh menghadapi penjara jika didapati bersalah menyebabkan apa peraturan yang dicadangkan panggil “kematian seorang kanak-kanak mengandung”.

Berpakaian hitam, wanita melaungkan “Kami mahu doktor, bukan pendakwah!” dan “Jaroslaw, keluar!” di hadapan pejabat Warsaw tengah pemimpin PIS Jaroslaw Kaczynski.

Beberapa poster dibawa berkata:. “Sebuah kerajaan tidak seperti kehamilan – ia boleh ditamatkan”

dilema politik

Untuk Pis, yang melanda ke dalam kuasa tahun yang lalu pada janji lebih banyak kekayaan kesaksamaan dan nilai-nilai konservatif dalam kehidupan awam, kaedah-kaedah yang dicadangkan menimbulkan dilema

ia boleh membangkitkan kemarahan gereja Katolik yang berkuasa jika ia gagal untuk menyokong undang-undang -. atau kipas bantahan awam yang lebih luas jika ia tidak.

Poland tetap menjadi salah satu negara yang paling Katolik di Eropah, dengan kira-kira 90 peratus daripada rakyat menyatakan kesetiaan kepada gereja. Tetapi bergoyang ulama sejak hati dan jiwa churchgoers, walaupun masih kuat di beberapa tempat, telah menyusut.

pegawai PIS telah dipetik dalam media tempatan berkata parti itu akan memperkenalkan cadangan sendiri di Parlimen yang akan membolehkan pengguguran dalam kes rogol dan sumbang mahram dan ancaman kepada kesihatan ibu tetapi tidak membenarkan penamatan janin cacat.

“hak untuk hidup, atau kerana beberapa menegaskan, hak untuk pengguguran, adalah satu cabaran moral penting untuk tamadun kita, tamadun barat, “kata Menteri Luar Witold Waszczykowski kepada radio RMF FM.

” Hendaklah mereka bersenang-senang, “katanya wanita membantah. “Mereka perlu pergi ke hadapan jika mereka fikir ada masalah tidak lebih besar di Poland.”

Statistik rasmi menunjukkan beberapa ratus pengguguran undang-undang dijalankan di Poland pada setiap tahun. Tetapi aktivis berkata ramai wanita dinafikan akses kepada prosedur apabila doktor sembah hak undang-undang untuk menolak untuk melaksanakannya atas alasan moral atau agama.

Berpuluh-puluh ribu yang dilakukan secara tidak sah, aktivis berkata, dengan ramai wanita menyeberangi sempadan ke Jerman atau Slovakia untuk mendapatkan prosedur.

(Penulisan oleh Justyna Pawlak; Penyuntingan oleh Hugh Lawson)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.