Home / Pendidikan / Wanita pertama V-C di USM

Wanita pertama V-C di USM

Prof Asma’s term at the varsity will be for three years.

jangka Prof Asma di universiti akan bagi tiga tahun.

Prof

TINGGI Kementerian Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Asma Ismail telah dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) berkuat kuasa Oktober 4.

“Setelah melihat melalui penggubalan dan pelaksanaan berterusan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pengajian tinggi), saya benar-benar percaya sistem pendidikan kita berada di landasan yang betul, “katanya.

Prof Asma berkata beliau berharap cabaran dan peluang di depan pada utama USM.

“Saya berjanji untuk menjalankan amanah yang diberikan kepada saya untuk yang terbaik daripada kemampuan saya. Saya masih akan berada di sekitar walaupun dalam kapasiti yang berbeza dan percaya bahawa sistem pendidikan kita akan terus melambung tinggi, “katanya.

Prof Asma berkata beliau meninggalkan kementerian itu dengan hati yang berat selepas berkhidmat selama yang lalu dua tahun.

Menteri Pengajian tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, yang mengumumkan pelantikan itu pada Khamis lepas, berkata istilah itu akan berlangsung sehingga 3 Okt 2019.

“seseorang yang banyak pengalaman pertama, Prof Asma menjadi wanita pertama Naib Canselor USM, “katanya dalam satu kenyataan.

Prof Asma sebelum ini wanita pertama Naib Canselor Universiti Sains Islam Malaysia, wanita pertama Timbalan Naib Canselor di USM serta wanita pertama Ketua pengarah pendidikan tinggi.

Idris berkata beliau juga adalah satu-satunya orang untuk menjadi Naib Canselor dua universiti awam.

“proses pemilihan adalah ketat dan kementerian itu yakin keupayaan Prof Asma untuk membawa USM ke peringkat seterusnya dan terus menyumbang kepada pembangunan negara, “katanya.

Idris mengucapkan terima kasih kepada Prof Datuk Dr Omar Osman untuk perkhidmatan cemerlang beliau sebagai Naib Canselor USM dari 27 Sept 2011 untuk 27 Sept tahun ini.

papan USM pengerusi gabenor Tan Sri Dr Zulkefli A Hassan berkata beliau berharap Prof Asma akan dapat terus memimpin agenda tertinggi universiti itu.

“Lembaga dan saya mengalu-alukan pelantikan beliau dan akan memberikan sokongan dan kerjasama kami kerana dia membawa USM, “katanya dalam satu kenyataan. USM telah diberikan program dipercepatkan untuk status kecemerlangan (puncak) pada tahun 2008.

Apabila catatan masa daripada kementerian pada hari Jumaat, Prof Asma berkata cabarannya ialah bagaimana dia akan melaksanakan pelan tindakan pendidikan yang lebih tinggi sebagai Naib Canselor.

“Sebelum ini apabila saya bercakap mengenai pelan tindakan itu, ia adalah sebagai Ketua pengarah tetapi sekarang saya akan melaksanakannya apabila menjalankan sebuah universiti dengan 28,000 pelajar dan kira-kira 3,000 kakitangan,” katanya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.