Home / Berita / Wan Junaidi: Berhenti bermain permainan menyalahkan dan menyelesaikan isu pencemaran sungai

Wan Junaidi: Berhenti bermain permainan menyalahkan dan menyelesaikan isu pencemaran sungai

PETALING JAYA: Hentikan menuding jari tentang siapa yang bertanggungjawab untuk apa-apa pencemaran sungai dan mengambil tindakan segera, kata Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Sumber dan Alam Sekitar Menteri Alam, dalam satu kenyataan pada Rabu berkata, pencemaran sungai Semenyih itu berpunca daripada sebuah kilang haram, yang jatuh di bawah bidang kuasa majlis tempatan.

“Majlis tempatan perlu melihat ke dalam aktiviti-aktiviti dan perniagaan yang beroperasi secara haram. Ia adalah di bawah bidang kuasa mereka dan mereka perlu mengambil tindakan sewajarnya,” katanya, sambil menambah bahawa ia bukan tanggungjawab Kementerian atau Jabatan Alam Sekitar ( JAS).

Beliau menambah bahawa kebajikan orang ramai harus menjadi keutamaan.

“Saya harap semua pihak berhenti menuding jari dan mencari penyelesaian kepada isu ini berterusan, demi rakyat Selangor.

” Jika ia didapati bahawa Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 telah dilanggar, maka JAS tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas, “katanya.

pencemaran sungai yang disebabkan oleh sebuah kilang di taman Semenyih Hi-Tech, yang menyebabkan loji Sungai Semenyih Rawatan Air untuk menutup minggu lepas.

Ini menjejaskan bekalan air kepada lebih satu juta rumah di Hulu Langat, Petaling Jaya, Sepang dan Kuala Langat.

loji rawatan air, yang meneruskan operasi secara ringkas, terpaksa ditutup sekali lagi pada isnin selepas didapati bahawa air itu masih tercemar.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia