Home / Berita / usaha transformasi MCA yang menunjukkan kejayaan

usaha transformasi MCA yang menunjukkan kejayaan

KUALA LUMPUR: Liow Masyarakat Cina mengiktiraf usaha MCA untuk mengubah kehidupan mereka menjadi lebih baik, berkata parti Presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata MCA memainkan peranan penting dalam menyediakan pemeriksaan dan imbangan pada Kerajaan untuk memastikan bahawa generasi akan datang terus menikmati kehidupan di sebuah negara sekular.

Bercakap kepada pemberita selepas menerima 200 borang keahlian dari Ketua Cheras MCA Datuk Sim Eng Peng pada mesyuarat agung tahunan bahagian itu di sini hari ini, Liow berkata rekrut baru, kebanyakannya ahli belia, mengukuhkan parti itu kerana ia mendapat semula momentum selepas kerugian di kedua-dua pilihan raya umum sebelum ini.

“Ini membuktikan bahawa program transformasi MCA untuk reformasi parti itu berjaya dan diiktiraf oleh rakyat,” katanya.

Beliau memberi jaminan kepada rakyat bahawa MCA tidak akan tunduk kepada kuasa dan akan terus menegakkan demokrasi, kebebasan dan keadilan di negara ini.

“Kita mahu melihat masyarakat majmuk yang tinggal bersama dalam keamanan, keharmonian dan kemakmuran,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Liow mengkritik pakatan pembangkang untuk membuat janji-janji kosong, menyebarkan kebencian dan mencetuskan sentimen perkauman untuk memancing undi.

Beliau berkata janji-janji yang dibuat oleh pembangkang, termasuk pembentukan negara berkebajikan, telah semua pergi ke dalam longkang.

“Apa yang mereka datangkan itu, itulah Rang Undang-undang Ahli Persendirian (untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah Akta)) yang dibentangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang di Parlimen.

“Kita mahu masyarakat Cina tahu bahawa hanya apabila MCA dalam kerajaan, kita boleh mempunyai kekuatan dan sumber untuk membawa perubahan kepada mereka,” katanya.

Liow berkata MCA akan terus menyokong sistem pendidikan pelbagai aliran di Malaysia.

Kemudian pada waktu malam, Liow menyertai beribu-ribu untuk meraikan Festival Kebudayaan Cina ke-33 yang dianjurkan oleh Kuala Lumpur dan Dewan Perhimpunan Cina Selangor.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.