Home / Teknologi / US senator bertujuan SEC siasatan Yahoo pendedahan mengenai penggodaman

US senator bertujuan SEC siasatan Yahoo pendedahan mengenai penggodaman

Under fire: Yahoo has faced questions about exactly when it knew about the 2014 cyberattack. — Reuters

Di bawah api: Yahoo telah menghadapi soalan mengenai tepat apabila ia tahu mengenai serangan siber 2014. – Reuters

WASHINGTON: Senator Demokrat Mark Warner meminta Suruhanjaya Bursa dan Sekuriti Amerika untuk menyiasat sama ada Yahoo dan eksekutif kanannya dipenuhi kewajipan untuk memberitahu pelabur dan orang ramai tentang serangan penggodaman menjejaskan 500 juta akaun pengguna.

“Pendedahan adalah asas undang-undang sekuriti persekutuan, dan syarikat-syarikat awam dikehendaki untuk mendedahkan peristiwa penting bahawa pemegang saham perlu tahu tentang,” kata Warner dalam surat kepada SEC pengerusi Mary Jo White.

Yahoo telah menghadapi soalan tajam mengenai tepat apabila ia mengetahui mengenai serangan siber 2014 yang diumumkan minggu lepas yang mendedahkan kelayakan e-mel setengah bilion akaun, satu isu penting bagi syarikat itu kerana ia bertujuan untuk mencegah kemungkiran itu daripada menjejaskan belum selesai yang pengambilalihan perniagaan terasnya oleh Verizon Inc.

Warner juga meminta SEC untuk menyiasat sama ada Yahoo telah “membuat representasi lengkap dan tepat” tentang keselamatan sistem teknologi maklumat, dan untuk agensi untuk menilai ambang semasa bagaimana dan apabila syarikat-syarikat perlu melaporkan pelanggaran data bahan .

Walaupun SEC mempunyai bimbingan lama diberikan apabila syarikat-syarikat dagangan awam perlu melaporkan insiden penggodaman, syarikat-syarikat yang telah mengalami pelanggaran dikenali sering meninggalkan butiran dalam pemfailan kawal selia, menurut siasatan Reuters 2012.

Dalam makluman peraturan September 9 dengan SEC, Yahoo menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang “apa-apa kejadian atau tuntutan pihak ketiga yang mendakwa … capaian yang tidak dibenarkan” data peribadi pelanggan yang boleh memberi kesan buruk yang material pengambilalihan Verizon.

Mewujudkan bahawa Yahoo adalah bertanggungjawab ke atas ganti rugi di bawah peraturan SEC adalah “bar cukup tinggi” dalam kes-kes pelanggaran data, kata Robert Cattanach, seorang peguam di Dorsey & Whitney yang pakar dalam keselamatan siber.

Yahoo adalah tambahan dilindungi daripada liabiliti diberikan kekurangan relatif sensitiviti data terjejas, Cattanach berkata, walaupun dia berkata kedua-dua SEC dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan berkemungkinan untuk membuka siasatan.

Sekurang-kurangnya satu negeri, Massachusetts, juga memohon maklumat lanjut daripada Yahoo mengenai pelanggaran itu, seorang jurucakap Peguam Negara di negeri ini kepada Reuters pada hari Isnin.

Yahoo setakat ini tidak disediakan jelas, terperinci garis masa kira-kira apabila ia telah dimaklumkan tentang pelanggaran yang diumumkan Khamis a.

firma

perkhidmatan Cybersecurity Stroz Friedberg telah diupah oleh Yahoo untuk membantu menyiasat pelanggaran itu, kata jurucakap firma Carolyn Vadino.

FBI juga sedang menyiasat hack, yang Yahoo menyalahkan pada “pelakon yang ditaja oleh kerajaan” walaupun syarikat itu tidak memberi maklumat teknikal untuk menyokong tuntutan itu. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *