Home / Berita / US menggantung rundingan dengan Rusia pada Syria gencatan senjata

US menggantung rundingan dengan Rusia pada Syria gencatan senjata

WASHINGTON (Reuters) – Amerika Syarikat memutuskan rundingan dengan Rusia pada Isnin melaksanakan perjanjian gencatan senjata di Syria dan menuduh Moscow tidak hidup sehingga komitmennya di bawah perjanjian September 9 untuk menghentikan pertempuran dan memastikan bantuan sampai masyarakat dikepung.

pengesahan bahawa rundingan AS-Rusia di Syria telah runtuh menunjukkan bahawa terdapat sedikit harapan, jika ada, penyelesaian diplomatik bila-bila masa tidak lama lagi muncul untuk menamatkan perang saudara yang berusia 2 tahun 5-1 / yang telah membunuh beratus-ratus beribu-ribu orang dan yang kehilangan 11 juta.

“Amerika Syarikat menggantung penyertaannya dalam saluran dua hala dengan Rusia yang ditubuhkan untuk mengekalkan pemberhentian permusuhan, “kata jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat John Kirby dalam satu kenyataan.

Setiausaha Negara John Kerry terakhir bercakap dengan rakan sejawatannya dari Rusia itu, Sergei Lavrov, Sabtu lalu, seorang pegawai kanan Jabatan Negara berkata, selepas Kerry mengancam minggu lepas untuk berjalan kaki dari perbincangan itu.

di Moscow, jurucakap Kementerian Luar Maria Zakharova memberitahu agensi berita Rusia Amerika Syarikat telah cuba untuk menyalahkan ke Rusia, yang dalam beberapa hari ini telah cuba untuk mengekalkan perjanjian.

Tetapi tentera Presiden Syria Bashar al-Assad, yang disokong oleh militia disokong oleh Iran dan kuasa udara Federation, telah sejak minggu lepas meningkatkan serangan mereka terhadap pemberontak kawasan -held Aleppo, bandar terbesar Syria, mengebom hospital dan bekalan air merosakkan.

di bandar timur laut Hasaka, bom membunuh sekurang-kurangnya 20 orang di satu majlis perkahwinan Kurdish, menurut satu militia Kurdis dan pemantauan yang kumpulan. peluru maut, termasuk bom tong, bom thermobaric, peluru pembakar, bom berangkai dan busters bunker, “kata pegawai itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

akhir rundingan boleh mencetuskan lebih US pertimbangan pilihan tentera seperti menyediakan senjata yang lebih canggih, sokongan logistik, dan latihan kepada kumpulan pemberontak Syria, sama ada secara langsung atau melalui negara-negara Teluk Arab atau Turki

Tetapi kelajuan yang gencatan senjata runtuh -. selepas konvoi bantuan PBB telah dibom dalam Syria – muncul untuk mengambil beberapa pegawai dalam pentadbiran Obama dengan kejutan dan tanpa perancangan yang jelas dalam perjalanan serta-merta ke hadapan

SALURAN KEEPING OPEN

Amerika Syarikat. Presiden Barack Obama telah enggan untuk mendapatkan lebih banyak terlibat secara langsung dalam perang ketiga di dunia Islam dan pegawai-pegawai AS telah berkata dia tidak mungkin berbuat demikian dengan kurang daripada empat bulan lagi di pejabat.

Sebelum pengumuman hari ini, Presiden Rusia Vladimir Putin digantung perjanjian dengan Washington pada membersihkan gred senjata plutonium, isyarat beliau bersedia untuk menggunakan senjata nuklear sebagai cip tawar-menawar baru dalam pertikaian dengan Amerika Syarikat ke atas Ukraine dan Syria.

Negeri senior pegawai Jabatan menolak hubungan antara penggantungan ceramah mengenai Syria dan Putin pengumuman.

di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat, Jabatan Negara mengumumkan bahawa diplomat tertinggi AS di Eropah, termasuk Rusia, akan ke Moscow lewat minggu ini untuk mengadakan perbincangan dengan pegawai-pegawai kanan Rusia pada pengilhakan Rusia rantau Crimea Ukraine pada tahun 2014. Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mengenakan sekatan terhadap Moscow untuk tindakan di Crimea.

Kirby berkata Amerika Syarikat akan terus berkomunikasi dengan tentera Rusia untuk memastikan menyasarkan kedudukan Negara Islam di Syria tidak bercanggah antara satu sama lain bahawa pesawat Amerika dan Rusia.

Tetapi dia berkata Amerika Syarikat akan menarik balik semua kakitangan ia telah dihantar untuk menyediakan untuk tentera kerjasama dengan Rusia di bawah perjanjian gencatan senjata terkini.

“Malangnya, Rusia gagal untuk hidup sehingga komitmen sendiri … dan juga sama ada enggan atau tidak dapat memastikan Syria rejim pematuhan kepada perundingan yang membabitkan Moscow bersetuju, “kata Kirby.

PBB Duta Syria Staffan de Mistura berkata beliau “amat kesal” Pengumuman AS tetapi berikrar “untuk menolak dengan penuh bertenaga untuk penyelesaian politik” untuk menamatkan perang.

Sementara itu, diplomat berkata Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu akan mula berunding pada Isnin draf resolusi yang menggesa Rusia dan Amerika Syarikat untuk memastikan gencatan senjata segera di Aleppo.

China PBB Duta Liu JIEYI berkata, sudah tiba masa untuk kerjasama lebih, tetapi Duta Britain ke Matthew Rycroft PBB berkata beliau tidak terkejut dengan tindakan Washington.

Russian Duta PBB Vitaly Churkin memberitahu pemberita Rusia mahu mengelakkan “bencana manusia” dan telah memilih sasaran yang berhati-hati.

“keadaan ini telah dibenarkan untuk merosot menjadi besar, keadaan huru-hara yang dahsyat ini dan kami cuba untuk mencari jalan keluar dari sana dan cuba memastikan bendera hitam tidak akan terbang ke atas Damsyik, “katanya, merujuk kepada militan Negara Islam.

(Pelaporan tambahan oleh Jonathan Landay di Washington dan Michelle Nichols di New York; Penyuntingan oleh Yara Bayoumy dan Lisa Shumaker)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.