Home / Keluarga / Untuk minda yang kreatif, biarkan anak anda bermain berpura-pura

Untuk minda yang kreatif, biarkan anak anda bermain berpura-pura

For a creative mind, let your child play make-believe

Untuk merangsang minda yang lebih kreatif, kanak-kanak perlu digalakkan untuk mempunyai make-percaya fantasi.

kanak-kanak

penyelidikan baru dari mendapati bahawa bermain fantasi berpura-pura boleh merangsang pemikiran kreatif kanak-kanak.

Dijalankan oleh penyelidik dari Oxford Brookes University, pasukan membentangkan penemuan mereka di Developmental Psychology Seksyen persidangan tahunan Persatuan Psikologi ini British, kini mengambil tempat (Septmeber 14-16) di Belfast, Ireland Utara.

Menggunakan wawancara pasukan dinilai bermain 70 kanak-kanak berumur 4- berumur 8 tahun, dan sejauh mana permainan mereka terlibat berikut berpura-pura keadaan:

  • berpura-pura dengan cara yang mencerminkan kehidupan sebenar (contohnya, mempunyai parti teh atau berpura-pura menjadi seorang guru)
  • berpura-pura dengan cara yang terlibat peristiwa-peristiwa yang tidak mustahil dalam realiti (contohnya, berjuang singa dan menjadi tanpa luka atau pergi ke sekolah dalam helikopter) atau
  • berpura-pura dengan cara yang terlibat peristiwa mustahil (contohnya, pergi ke ahli sihir sekolah atau bermain dengan peri).

Kanak-kanak ini juga diminta untuk melengkapkan tiga tugas kreativiti.

dalam tugas pertama kanak-kanak mempunyai untuk memikirkan sebagai banyak perkara yang mungkin yang merah, dalam tugas kedua mereka terpaksa memikirkan pelbagai cara yang mungkin untuk bergerak di bilik dari AB, dan dalam tugas ketiga mereka terpaksa menarik kedua-dua sebenar dan orang yang berpura-pura.

analisis pasukan itu daripada permainan dan tugas-tugas yang mendedahkan bahawa kanak-kanak yang bermain terlibat tahap yang lebih tinggi fantasi juga menerima skor kreativiti yang lebih tinggi dalam ketiga-tiga tugas, bagaimanapun kreativiti didapati lebih kuat di kedua-dua tugas pertama dan bukan lukisan ketiga tugas.

free flying calvin and hobbes animation animated

penyelidik Lead Dr Louise Bunce komen tentang keputusan mengatakan bahawa walaupun bermain fantasi dikaitkan dengan tahap yang lebih tinggi kreativiti, pasukan itu masih belum tahu arah hubungan ini – kanak-kanak yang melibatkan diri dalam lebih bermain fantasi mungkin sudah menjadi lebih kreatif, atau tahap yang lebih tinggi bermain fantasi boleh menyebabkan tahap yang lebih tinggi kreativiti. Bagaimanapun dia menyatakan, “Tiada yang kurang, keputusan ini menyediakan menggalakkan bukti untuk ibu bapa dan guru-guru yang boleh mempertimbangkan menggalakkan kanak-kanak untuk melibatkan diri dalam permainan fantasi sebagai salah satu cara untuk membangunkan pemikiran kreatif mereka.”

pumpkin

Sementara itu, 2014 kajian daripada Michigan State University di Amerika Syarikat mendapati bahawa bermain di luar juga boleh merangsang kreativiti. Kajian kecil 10 kanak-kanak mendapati bahawa mereka yang menghabiskan masa lima hingga 10 jam seminggu bermain di luar menunjukkan imaginasi kuat, kreativiti, dan rasa ingin tahu, serta penghayatan yang lebih mendalam untuk alam semula jadi.

Selain pasukan itu juga mendapati bahawa kanak-kanak juga lebih aman, bertimbang rasa, dan menyatakan perasaan kebahagiaan, manakala penyelidikan daripada UBC Canada pada 2015 mendapati kesan positif yang sama bermain di luar kreativiti, dan pembangunan sosial. – AFP RELAXNEWS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.