Home / Percutian / Untuk benar-benar melihat Rockies Kanada, mengambil kereta api

Untuk benar-benar melihat Rockies Kanada, mengambil kereta api

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Jurutera di Rocky Mountaineer mesti mempunyai salah satu pekerjaan yang paling memuaskan di dunia. Ia bukan tanpa risiko dan kesukaran, tetapi memandu kereta api melalui Rockies Kanada -. Tidak boleh ada banyak tempat di dunia di mana anda boleh bekerja dalam apa-apa yang indah, sentiasa berubah-ubah persekitaran seperti ini

saya sendiri kerja membawa saya pada kereta api yang pada awal bulan Ogos. Perjalanan 947km di seluruh wilayah-wilayah Kanada British Columbia dan Alberta dan lebih Jurang Continental, Passage Pertama kepada Barat adalah salah satu daripada empat laluan yang disediakan di Rocky Mountaineer. Yang ini pergi dari Vancouver ke Banff. ( Imej di atas menunjukkan Rocky Mountaineer perjalanan di sepanjang Tasik Shuswap di British Columbia di laluan ini Photo:. Rocky Mountaineer )

Ia hanya kereta api penumpang ke laluan ini dan ia menjejak semula Kanada bersejarah kereta Api Pasifik, yang setiap anak sekolah Kanada akan belajar tentang.

dua jam pertama selepas kereta api meninggalkan stesen adalah tidak menarik dari segi pemandangan tetapi tuan rumah kami, Michelle dan Justin, terus menyumbang kepada pendapatan dengan pra-sarapan snek dan cerita tentang laluan.

dan kemudian tempat kejadian mula berubah. risalah Industrial memberi laluan kepada hutan, air dan ngarai – kita belum mencapai Rockies lagi; yang datang pada hari kedua – dan semua orang terpesona dengan poskad yang hidup kita berada dalam

Greenhouse on wheels: Plush seating on the top level of the bi-level Goldleaf Service car aboard the Rocky Mountaineer. You get cool views through the glass dome. Photos: The Star/Jane F. Ragavan

Greenhouse pada roda. tempat duduk mewah di tingkat atas dua tahap kereta Goldleaf Perkhidmatan kapal Rocky Mountaineer. Anda mendapatkan pandangan sejuk melalui kubah kaca. Foto: The Star / Jane F. Ragavan

A bald eagle stares back at us as we pass on the Rocky Mountaineer train.

A helang botak renungan kembali pada kita seperti yang kita lulus di kereta Rocky Mountaineer

Dari. kereta bi-peringkat – duduk di tingkat atas, ruang makan di bawah – dengan tingkap berkubah sepenuhnya dan vestibule terbuka, kita akan mendapat eyeful gemilang desa. rumah hijau pada roda chugs bersama-sama pada kelajuan sehingga 80km / h, memberi kita banyak peluang untuk menangkap tanda mata perjalanan pada filem.

Tetapi ada begitu banyak di sekeliling kita dan ia adalah mudah untuk berputus asa cuba untuk mendapatkan bahawa gambar yang sempurna air terjun, sungai bergegas atau muka batu terjal (walaupun begitu, pada akhir hari pertama, saya telah turun 367 gambar-gambar dan video dari kamera dan telefon saya). Namun saya tahu saya tidak benar-benar memerlukan gambar-gambar untuk selama-lamanya ingat mereka pemandangan.

Sehingga, iaitu, seseorang berteriak “Bear! Ke kiri! “Dan kami semua mengancam ke hujung kereta api ini lebih apabila kita tergesa-gesa ke bahagian tersebut dengan kamera kami. Terdapat beberapa haiwan beruang hitam dan satu penggera palsu, serta beberapa helang botak, sarang osprey, angsa Kanada, rusa dan kambing biri-biri Bighorn.

Sarapan panas, makan tengah hari yang sangat baik a la carte setanding dengan makan di mana-mana restoran mewah, cerita yang lebih indah dari tuan rumah dan pemandangan yang menakjubkan, dan kami tiba di Kamloops. (Baca tentang makanan gourmet di atas kapal Rocky Mountaineer.) Seperti yang kita tarik ke stesen, kami ditemui Patrol dipasang di bandar ini, sebuah pertubuhan sukarelawan tempatan yang mengalu-alukan out-of-towners.

A freight train, seen from the Rocky Mountaineer, runs on a parallel track across a river.

sebuah kereta api barang, dilihat dari Rocky Mountaineer, berjalan di landasan yang selari merentasi sungai.

Sky, mountain, river and forest meet. You get scenery like this all along Rocky Mountaineers First Passage To The West route.

Sky, gunung, sungai dan hutan bertemu. Anda mendapatkan pemandangan seperti ini semua bersama-sama Rocky Mountaineers Pertama Passage To The West laluan.

Kamloops bermaksud “mesyuarat air” dalam Secwepemctsin atau bahasa Tk’emlups (jangan bertanya kepada saya bagaimana cara mengucapkan salah satu kata-kata) yang menandakan lokasi di bandar ini di kuala sungai Utara dan Selatan Thompson.

Dari Hotel 540, itu berjalan kaki singkat ke Riverside Park, pertama menyeberangi jambatan pejalan kaki yang mengagumkan yang melewati landasan kereta api di bandar ini, dengan tanda nakal pada akhir penerbangan pendek langkah: “Tahniah! Anda berjaya ke atas. “

Pada bulan Julai dan Ogos, ada percuma muzik di taman dan blues menakjubkan penyanyi / gitar bernama Cécile Doo-Kingue melaksanakan pada masa ini. Kami tinggal seketika, tetapi ia adalah hari yang panjang, dan saya kembali ke hotel untuk pulih untuk awal memulakan hari berikutnya dan Xanadu bahawa kita semua menjangkakan.

Kami mendapatkan itu dan kemudian beberapa.

Bagi warga kota, bernafas di udara yang Canadian Rockies akan sentakan ke paru-paru. Menyedut oksigen tulen terlalu cepat boleh membuat anda sedikit lightheaded.

Seperti hari pertama, terdapat pokok-pokok, sungai dan tasik, tetapi ia adalah semua ini dalam kombinasi dengan gunung di latar belakang yang meninggalkan saya dengan saya rahang atas lantai.

Walaupun kaedah-kaedah alam semula jadi, kehebatan pembinaan manusia dalam laluan itu ialah seperti yang menggerunkan. Terowong lingkaran di Rockies telah disiapkan pada tahun 1909 untuk membuat ia lebih mudah untuk kereta api untuk menyeberangi gunung tanpa ke atas atau ke bawah curam.

Seperti yang kita mendapatkan lebih dekat ke destinasi kereta api terakhir kami, Justin membacakan puisi mengenai salmon dan kemudian mencabar kita untuk menulis sendiri kita – menjadi seorang pencinta makanan, saya mempunyai kira-kira jenis yang anda mencari di atas pinggan makan malam

kemudian ia adalah masa untuk mengucapkan selamat tinggal kepada kereta api.. Dua hari di atas kapal telah meninggalkan saya dengan kaki goyah dan gaya berjalan tak mantap yang akan memperoleh sesiapa pun yang berfikir saya mempunyai terlalu ramai orang-orang koktel percuma pada kereta api (satu gelas wain putih adalah semua saya, jujur). Tiada, apa yang memabukkan adalah perjalanan.

Kami masih belum melihat terakhir Rockies indah. Kami bermalam di Banff, sebuah bandar 9,400 orang yang terletak di Taman Negara Banff, yang tertua daripada taman negara dan Tapak Warisan Unesco. Di setiap arah adalah satu gunung atau yang lain.

A view from Banff Avenue that crosses the Bow River in Banff, Alberta.

Pandangan dari Banff Avenue yang melintasi Sungai Bow dalam Banff, Alberta.

Hoodoos (the white protrusions on the left) are stunning rock formations. These ones are in the Bow Valley in Banff with Mount Norquay in the background.

hoodoos (protrusions putih di sebelah kiri) adalah pembentukan batu yang menakjubkan. orang-orang ini adalah dalam Bow Valley di Banff dengan Gunung Norquay di latar belakang.

Dari segi sejarah, ini adalah satu persinggahan yang penting di landasan kereta api. Ini adalah di mana anda mencari legenda Fairmont Banff Springs (www.fairmont.com/banff-springs/). Ia dibina pada abad ke-19 sebagai salah satu hotel di kereta api utama di Kanada.

Seperti semua hotel yang baik, ia mempunyai hantu itu. Yang paling terkenal adalah Bride Roh. Cerita ini, sejak tahun 1920-an, adalah bahawa pengantin perempuan adalah pada salah satu tangga marmar di hotel dan pakaian perkahwinannya terbakar dari api lilin. Beliau meninggal dunia di tempat kejadian dan sejak itu telah bergerak naik dan turun tangga atau menari di dewan di tingkat atas, pining untuk tarian pertama dengan suaminya bahawa dia tidak pernah.

Bagi ramai tetamu pada pelancongan Rocky Mountaineer , Banff adalah perhentian terakhir.

Leena Lin dan Kitiphong Thinsuetrong, dua penumpang dari Toronto, mahu melawat bandar dan cara terbaik bagi mereka untuk melihat Rockies adalah dengan kereta api.

” pada Rocky Mountaineer, kita duduk dalam kubah kaca ini dan ia adalah selamat, makanan kita dijaga, terdapat begitu banyak untuk dilihat dan kita dapat menikmati pemandangan, “kata Lin.

30-an, pendatang dari Hong Kong dan Thailand yang telah hidup di Kanada selama 15 tahun, merancang untuk menaiki landasan sekali lagi pada musim yang berbeza bagi pandangan lain Rockies.

“warna-warna daun akan berubah, dan tidak akan menjadi ais di pergunungan. Ia akan menjadi cantik, “kata Lin.

Bagi kumpulan saya, bagaimanapun, ia adalah di atas ke Calgary oleh jurulatih. Tetapi tidak sebelum kita menaiki gondola Banff sehingga Sulphur Mountain, lawati hoodoos (formasi batu yang menakjubkan di Lembah Bow) dan mengambil 20 minit perjalanan menaiki helikopter untuk pandangan mata burung yang menakjubkan terhadap Rockies.

Bukan kesan jangka buruk.


perjalanan media dihoskan oleh Rocky Mountaineer dan Sedunia Travel (General Agen Jualan Malaysia).

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *