Home / Berita / ulama berpangkalan di Amerika Syarikat menggesa Eropah bertindak untuk menghentikan ‘malapetaka’ di Turki

ulama berpangkalan di Amerika Syarikat menggesa Eropah bertindak untuk menghentikan ‘malapetaka’ di Turki

ROME (Reuters) – Seorang ulama Turki yang berpangkalan di AS dituduh oleh Tayyip Erdogan pengkhianatan kata Presiden telah menggunakan rampasan kuasa yang gagal untuk mempromosikan dirinya sebagai seorang wira negara dan menggesa Eropah untuk campur tangan untuk mengelakkan “malapetaka” seperti melakukan pembersihan dalaman dari tentera kepada badan kehakiman meneruskan.

Fethullah Gulen, yang menafikan sokongan pemberontakan Julai, mencadangkan dalam satu temu bual dengan pemimpin-pemimpin setiap hari Itali La Stampa Eropah telah melakukan terlalu sedikit dalam mengkritik Erdogan lebih penangkapan puluhan ribu, dari tentera dan kewartawanan untuk badan kehakiman dan seni, dan penggantungan kira-kira 100,000 orang.

“tekanan dalaman daripada pelarian, percambahan kumpulan radikal, penindasan terhadap berpuluh-puluh ribu orang awam, Erdogan ruam pengisytiharan diri sebagai wira negara … perlu memaksa pemimpin Eropah untuk mengambil tindakan yang berkesan untuk menghentikan .. langkah .government ke arah autoritarian, “katanya.

Dia tidak berkata apa bentuk tindakan itu mungkin mengambil

Erdogan telah lama setakat ini ahli politik yang paling popular di Turki -. Yang pengkritik populariti mengatakan dia telah menyalahgunakan untuk memperluas kuasa dan mengetatkan kawalan pada perbezaan pendapat. Selepas rampasan kuasa yang gagal popularitinya meningkat masih lagi.

Turki menjadi tuan rumah kepada hampir tiga juta pelarian dari perang di Syria. Melaksanakan tawaran EU melanda dengan Turki untuk mengekang aliran pendatang haram ke Eropah telah ditangguhkan oleh pertikaian ke atas undang-undang anti-keganasan Turki dan tindakan keras selepas rampasan kuasa.

“demokrasi Reinforcing, kedaulatan undang-undang dan menghormati hak asasi manusia di Turki adalah benar-benar perlu untuk menguruskan krisis pelarian dan memerangi (Negara Islam) dalam jangka masa panjang. Jika ini tidak berlaku, Eropah risiko mencari dirinya dengan masalah yang lebih besar, malapetaka, “kata Gulen .

Gulen pernah menjadi sekutu rapat Erdogan, tetapi hubungan telah menjadi secara terbuka memusuhi pada tahun-tahun kebelakangan ini, yang berpunca pada Erdogan menuduh Gulen mendalangi rampasan kuasa Julai.

Lebih daripada 240 orang terbunuh dalam 15 Julai rampasan kuasa. Gulen menafikan sebarang penglibatan dan telah mengutuk sistem

Gulen berkata pemimpin Eropah perlu menggalakkan penyertaan Turki ke dalam Kesatuan Eropah -. Satu lagi elemen perjanjian pelarian -. Kerana ia boleh mengukuhkan demokrasi dan menghormati hak asasi manusia

(Laporan oleh Isla Binnie; editing oleh Ralph Boulton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia