Home / Teknologi / Uber untuk bergerak fret, sasaran trak untuk jangka panjang

Uber untuk bergerak fret, sasaran trak untuk jangka panjang

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

SAN FRANCISCO: Dengan pengambilalihan baru-baru ini dengan memandu sendiri trak startup Otto, Uber Technologies Inc.is merancang kemasukannya ke dalam perniagaan pengangkutan dengan lori jarak jauh, yang bertujuan untuk mewujudkan dirinya sebagai pengangkut fret dan rakan teknologi untuk industri.

Otto merancang untuk mengembangkan armada trak dari enam kepada kira-kira 15 dan menjalin perkongsian dengan Pemandu lori bebas, Otto pengasas Lior Ron kepada Reuters dalam satu wawancara. Bermula trak tahun depan, Otto berjenama dan lain-lain yang dilengkapi dengan teknologi Otto akan mula mengangkut fret terikat untuk gudang dan kedai, katanya.

Uber telah memulakan perkhidmatan pitching untuk perkapalan, armada trak dan pemandu bebas, dan perkhidmatan pergi baik di luar matlamat dinyatakan pada mulanya Otto melengkapkan trak dengan teknologi pandu sendiri. Ia juga merancang untuk bersaing dengan broker yang menyambung armada trak dan perkapalan.

Sepenuhnya trak autonomi kekal tahun lagi – beberapa pakar industri trak menganggarkan dua dekad – dan kenderaan Otto sedang dikendalikan oleh seorang pemandu dan seorang jurutera. Tetapi usaha Uber-Otto termasuk pelbagai teknologi lain yang melibatkan pandu arah, pemetaan dan pengesanan, yang boleh digunakan walaupun kerja terus pada sistem pandu sendiri.

Seorang eksekutif di salah sebuah syarikat memberitahu Reuters beliau telah didatangi oleh Uber mengenai mengangkut barang-barang itu, menyatakan bahawa Uber disebut-sebut menyewa baru-baru ini dan kemajuan dalam teknologi pengangkutan lori.

Uber bertujuan untuk akhirnya mengubah yang kompetitif dan berpecah-belah $ 700bil-a-tahun industri pengangkutan lori (RM2.9bil), yang terkenal dengan margin rendah AS. Syarikat itu mencabar beberapa pemain yang ditubuhkan, yang terdiri daripada syarikat-syarikat dagangan awam, seperti syarikat logistik pihak ketiga C.H. Robinson dan XPO Logistik, kepada perniagaan pengangkutan lori ibu-dan-pop yang tidak terkira banyaknya.

Otto telah mempunyai permit pembawa motor dengan Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat dan California Jabatan Kenderaan Motor untuk bergerak kargo sejak awal tahun ini. Sebelas hari selepas penutupan pengambilalihan Uber bulan lepas, Otto memfailkan permit baru untuk menarik fret, menyatakan ia akan mengembangkan kumpulan pesawatnya kepada 15 trak.

Ron memberitahu Reuters bahawa Otto juga bertujuan untuk bekerjasama dengan industri, dan bahawa “beribu-ribu” pemandu lori pemilik-operator telah mencapai kepada syarikat itu.

“Kita bercakap dengan semua orang,” katanya. “Kami tidak mahu membangunkan teknologi hanya demi teknologi.”

Uber – dominan naik-memuji tegas dan permulaan usaha yang disokong yang paling berharga di dunia, pada AS $ 68 bil (RM281.48bil) – bulan lepas membeli Otto dalam perjanjian US $ 680mil (RM2.82bil). Otto, dengan kira-kira 100 pekerja, baru sahaja dilancarkan pada Januari.

Walaupun jenama Uber dan sokongan kewangan boleh berkeras dengan prospek Otto, pakar-pakar industri tetap ragu-ragu bahawa permulaan di Lembah Silikon yang berpengalaman boleh menggoncang jarak jauh pengangkutan lori.

“Industri pengangkutan adalah perniagaan hubungan yang disokong,” kata Kevin Abbott, naib presiden di C.H. Robinson. “Ada banyak lagi kepadanya daripada hanya mencari sekeping peralatan.”

Abbott berkata Uber adalah hanya terbaru dalam senarai panjang syarikat-syarikat yang telah cuba untuk mengambil tempat broker, yang biasanya sepadan beban dengan kenderaan.

Uber dan Otto juga menghadapi persaingan daripada tanaman yang semakin meningkat startups mengintai industri. Syarikat-syarikat seperti terpaku, Convoy dan Ketua Cargo menyasarkan untuk menjatuhkan broker tradisional dengan memadankan perkapalan dengan syarikat penerbangan menggunakan algoritma kompleks, manakala Trucker Path telah membina aplikasi navigasi popular untuk pemandu lori.

kelebihan Jenama

Satu petunjuk cita-cita Otto adalah pengambilan baru-baru ini Rang Undang-Undang Driegert, seorang veteran logistik yang membantu mengasaskan Coyote, broker fret terkemuka, dan berkhidmat sebagai ketua pegawai inovasi, mengikut profil LinkedIn beliau. Uber dan Otto sedang berusaha untuk membina rangkaian fret untuk menyambung perkapalan dan penerbangan, sama seperti Uber perlawanan penumpang dan pemandu.

The trak push adalah sebahagiannya khususnya untuk memanfaatkan kepakaran pemetaan dan logistik Uber telah mendapat membawa penumpang dan makanan di bandar-bandar.

“Ini benar-benar mengenai menyambung titik-titik, menghubungkan perkapalan dan penerbangan,” kata Ron. “Kami sedang membina yang di atas sekeping jarak jauh. Uber, melalui UberRush dan UberEats, yang dibina di atas sekeping yang bandar,” merujuk kepada perkhidmatan penghantaran dalam permintaan syarikat.

trak sendiri memandu boleh akhirnya mengurangkan masalah kekurangan pemandu yang dihadapi oleh industri pengangkutan dengan lori. Tetapi tidak ada teknologi autonomi, Otto berkata ia boleh membantu mengurangkan kos barangan lori lebih cepat mencari pengangkutan, pemetaan laluan lebih cekap dan mengurangkan penggunaan bahan api.

“Dalam Uber, anda tekan butang dan Uber yang muncul selepas tiga minit,” kata Ron. “Dalam fret … standard emas adalah bahawa ia mengambil (broker) lima jam panggilan telefon untuk mencari trak anda. Itulah bagaimana cekap industri hari ini.”

Uber adalah tidak bersendirian dalam menangani masalah itu. XPO Logistics – antara perkhidmatan logistik terbesar di dunia -. Telah banyak melabur dalam perisian yang memaksimumkan penggunaan lori dan mengurangkan penggunaan bahan api

C.H. Robinson telah membangunkan teknologi yang membolehkan syarikat-syarikat untuk mengesan penghantaran mereka, dan juga sebagai aplikasi untuk pembawa dengan armada kecil.

Selain itu, model yang Uber digunakan untuk mengganggu industri teksi mungkin tidak diterjemahkan dengan mudah untuk trak, kata penganalisis pengangkutan Jack Atkins bank pelaburan Stephens Inc Syarikat mengelakkan risiko apabila penghantaran barangan lebih daripada pengguna lakukan apabila memuji tunggangan, katanya.

“Saya tidak melihat ia sebagai satu ancaman jangka masa terdekat, hanya kerana bagaimana kompleks industri benar-benar,” katanya. “Ia bukan semudah, ‘Hei, saya mahu pergi dari titik A ke titik B di Midtown.’ “

Pembalakan yang batu

Ron menekankan bahawa teknologi memandu autonomi Otto masih dalam” ujian regimen “. Trak boleh memandu sendiri di lebuh raya, dengan dua copilots sebagai sandaran, tetapi muslihat off antara negeri terbuka masih menjadi cabaran.

Trak sekarang mengangkut barangan rawak dari garaj syarikat untuk menguji bagaimana kenderaan menjawab sambil menyeret berat badan. Tetapi syarikat itu akan “agak tidak lama lagi” menggerakkan barang untuk perkapalan – hanya kira-kira apa-apa jenis barang, kecuali bahan-bahan berbahaya, kata Ron

.

Otto kini mempunyai pemandu kira-kira dua dozen yang merupakan kakitangan, dan tahun depan syarikat itu akan mempunyai lebih banyak perkongsian dengan pemandu bebas. armada trak juga akan membantu menguji teknologi.

Otto telah mengadakan perbincangan dengan rakan kongsi berpotensi dan sedang dalam proses cuba untuk mengukuhkan memperkatakan sebahagian daripada mereka, kata Ron.

“Ini adalah tentang meletakkan ia di jalan raya,” kata Ron, “mengumpul batu.” – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *