Home / Teknologi / Uber rakan saingan Grab dengan firma kereta tanpa pemandu di Singapura

Uber rakan saingan Grab dengan firma kereta tanpa pemandu di Singapura

Only in Singapore: Iagnemma (left) and Lim next to a driverless car in Singapore. Grab said its app will allow select commuters to book and ride startup nuTonomy's driverless vehicles within a western Singapore district, where the vehicles are being tested, and adjacent neighbourhoods. — Reuters

Hanya di Singapura: Iagnemma (kiri) dan Lim bersebelahan dengan kereta tanpa pemandu di Singapura. Grab berkata aplikasi akan membolehkan pilih penumpang untuk menempah dan kejiranan perjalanan startup kenderaan tanpa pemandu nuTonomy ini dalam daerah Singapura barat, di mana kenderaan sedang diuji, dan bersebelahan. – Reuters

SINGAPURA: Pengguna firma naik-memuji Grab akan dapat menempah kereta tanpa pemandu dari September 23 kerana ia bekerjasama dengan permulaan menguji teknologi di Singapura , hanya beberapa hari selepas Uber saingan memulakan kerjaya kenderaan pandu sendiri di Amerika Syarikat.

Langkah itu diambil sebagai syarikat teknologi dan pembuat kereta perlumbaan untuk membina kenderaan autonomi dan membangunkan pelan perniagaan baru bagi apa yang diharapkan menjadi makeover jangka panjang pengangkutan peribadi.

Grab Asia Tenggara berkata aplikasi akan membolehkan kumpulan yang dipilih penumpang untuk menempah dan menunggang permulaan kenderaan tanpa pemandu nuTonomy dalam tempoh sebuah daerah barat Singapura, di mana kenderaan sedang diuji, dan kawasan-kawasan perumahan bersebelahan.

Seorang pemandu keselamatan dan sokongan jurutera akan menaiki setiap kereta nuTonomy, berkata kedua-dua syarikat dalam satu kenyataan.

Walaupun pengguna Grab akan dapat meminta “robo-kereta” terlebih dahulu daripada Jumaat, mereka akan hanya dapat menunggang mereka dari awal minggu depan.

nuTonomy, yang bermula perbicaraan terbuka terhad tanpa pemandu teksi pertama pada bulan Ogos di Singapura, telah berkata ia berharap untuk mempunyai 100 teksi yang bekerja secara komersial di negara bandar raya menjelang 2018.

nuTonomy kini mempunyai dua kereta pengatur diluluskan di jalan raya, dengan empat lagi dalam perjalanan. Ketua Pegawai Eksekutif, Karl Iagnemma, berkata pada sidang akhbar pada 23 September beliau berharap untuk mempunyai sedozen menjelang akhir tahun.

Negara-negara di seluruh dunia sedang menggalakkan pembangunan teknologi autonomi, dan Singapura, dengan tanah yang terhad dan tenaga kerja, berharap kenderaan tanpa pemandu akan menggalakkan penduduk untuk menggunakan kenderaan yang lebih dikongsi dan pengangkutan awam.

Grab berkata data yang menunjukkan pemandu di Singapura kurang cenderung untuk menerima permintaan tempahan penumpang yang berasal dari atau ditakdirkan untuk lokasi yang jauh, menekankan perlunya robo-kereta yang boleh memenuhi pengangkutan memerlukan di kawasan terpencil.

“Pandangan kami kenderaan sendiri memandu adalah ia adalah satu penyelesaian tambahan kepada beberapa isu-isu yang kita tidak dapat menyelesaikannya dengan bekalan yang sedia ada,” kata Lim Kell Jay, ketua Grab Singapura, kepada pemberita.

Jika perjalanan yang memerlukan perjalanan di jalan raya di luar daerah satu-utara Singapura, keselamatan pemandu akan mengambil kawalan ke atas kenderaan bagi bahagian perjalanan.

Perbicaraan awam akan berlangsung selama dua bulan akan datang, dan boleh dilanjutkan oleh syarikat-syarikat selagi ia terus menghasilkan maklum balas dan data-data penting, kata mereka.

“Tidak ada pembiayaan kewangan langsung (dalam nuTonomy),” kata seorang wakil Grab. “Pada ketika ini, perkongsian itu memberi tumpuan kepada Singapura – walaupun mungkin ada potensi sinergi lain antara nuTonomy dan Grab bahawa kita boleh membuat keputusan untuk meneroka dalam masa akan datang.”

Berita perkongsian satu tahun datang dalam minggu yang sama yang Grab mengumumkan mengumpul AS $ 750mil (RM3.08bil) dalam pusingan pembiayaan yang memberikan lebih banyak peluru untuk mengambil Uber di Asia Tenggara.

Bulan lepas, Uber membeli trak pandu sendiri startup Otto dan membentuk US $ 300mil (RM1.23bil) perikatan dengan Volvo Car Group untuk membangunkan kereta pandu sendiri.

Ia melancarkan program perintis pandu sendiri bulan ini, menandakan pelancaran awam kerja rahsia dalam kenderaan autonomi. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.