Home / Teknologi / Uber menghadapi tekanan di Dubai sebagai tanda-tanda pengatur menangani saingan

Uber menghadapi tekanan di Dubai sebagai tanda-tanda pengatur menangani saingan

Stealing a march on Uber: Uber said it had been in discussions with the RTA for the last two years on how it could make Uber more available to riders in Dubai, only to see regulators ink a deal with its fiercest rival in the Middle East, Careem. — Reuters

Mencuri perarakan pada Uber: Uber berkata ia telah berada dalam perbincangan dengan RTA untuk dua lepas tahun kepada bagaimana ia boleh membuat Uber lebih disediakan untuk pelumba di Dubai, hanya untuk melihat pengawal selia menandatangani perjanjian dengan saingan sengit di Timur Tengah, Careem. – Reuters

DUBAI / ABU DHABI: perkhidmatan Ride-memuji Uber adalah di bawah tekanan di Dubai, salah satu pasaran utama di Timur Tengah, selepas pengawal selia pengangkutan emiriah itu ditandatangani perjanjian dengan saingan tempatan Careem dan memberi amaran lain syarikat itu bahawa mereka perlu melakukan perkara yang sama.

Di bawah perjanjian di antara Careem dan Roads Dubai dan Pihak Berkuasa Pengangkutan (RTA), mengumumkan pada 4 Okt pelanggan Careem akan dapat menempah semua 9841 teksi dan 4,700 limosin yang beroperasi di emiriah itu melalui aplikasi syarikat.

Pada masa ini, pengguna Careem di Dubai, sebuah bandar kira-kira 2.5 juta orang, hanya boleh memilih daripada beberapa ribu limosin yang diberikan olehnya melalui aplikasinya.

“Mana-mana perkhidmatan e-memuji yang mahu terus bekerja di Dubai perlu menandatangani perjanjian dengan kami. Mengapa? Untuk mempunyai kawalan tarif dan mempunyai kawalan keselamatan,” RTA Ketua Pengarah Mattar al-Tayer kepada Reuters.

Beliau berkata perkhidmatan naik-memuji lain akan perlu menandatangani perjanjian yang sama dengan pengawal selia oleh Mac depan untuk terus beroperasi.

Keperluan adalah satu cabaran lagi kepada Uber di Emiriah Arab Bersatu. perkhidmatannya di emiriah Abu Dhabi, yang bersempadan dengan Dubai, telah digantung sejak Ogos dalam pertikaian jelas dengan pihak berkuasa di sana. Careem juga menghentikan perkhidmatan Abu Dhabi pada akhir bulan Ogos tetapi disambung semula mereka beberapa hari kemudian.

Uber, yang mempunyai penilaian sekitar AS $ 69bil (RM285.52bil), telah berkembang secara agresif untuk lebih daripada 450 bandar-bandar sejak 2009, berlawan satu siri pertempuran dengan pengawal selia tempatan.

persaingan Wilayah

RTA dan Careem Dubai tidak mendedahkan butiran harga perjanjian mereka, tetapi berkata ia tidak akan melibatkan kos tambahan untuk pelanggan. Dilancarkan di Dubai pada tahun 2012, Careem telah muncul sebagai saingan sengit Uber di Timur Tengah dan Afrika Utara, dan mendakwa lebih 4 juta pengguna berdaftar.

“Ini tidak memberikan kami akses kepada armada yang lebih besar daripada kereta, jadi kami percaya ia memberikan kita kelebihan yang ketara berbanding pesaing,” pengasas Careem dan Pengarah Urusan Mudassir Sheikha berkata perjanjian dengan RTA.

Dalam satu kenyataan kepada Reuters pada 4 Okt Uber berkata ia telah berada dalam perbincangan dengan RTA sejak dua tahun lalu kepada bagaimana ia boleh membuat Uber lebih disediakan untuk pelumba di Dubai.

Ia tidak berkata dengan jelas sama ada ia akan bersedia untuk menandatangani perjanjian yang sama dengan Careem, tetapi ia mengadu bahawa peraturan Dubai diperlukan kepada harga tunggangan yang 30% di atas tambang teksi – jurang yang sangat besar mengikut piawaian antarabangsa.

“Ini telah menghalang kami daripada menawarkan tahap perkhidmatan yang sama, dan penyelesaian jangka panjang, seperti yang dilihat oleh penunggang di lebih 450 bandar-bandar Uber di seluruh dunia,” kata Uber.

Satu sumber biasa dengan isu itu berkata Uber juga bimbang dengan rancangan RTA untuk menubuhkan platform untuk mengintegrasikan data dari perkhidmatan naik-memuji di Dubai, yang boleh mewujudkan risiko keselamatan dan privasi.

Dilancarkan di Dubai oleh Sheikha dan rakan-rakan McKinsey & Co alumni Magnus Olsson, Careem mengumpulkan US $ 60mil (RM248.28mil) November lepas melalui pelaburan yang diketuai oleh syarikat ekuiti persendirian Abraaj Group.

Syarikat mengira Al Tayyar Travel Group Arab Saudi sebagai pelabur terbesar dan juga telah menerima sokongan daripada STC Ventures, sebuah dana modal teroka diuruskan secara bebas yang mempunyai Saudi Telecom Company sebagai pelabur utama.

Uber, di mana seorang Arab dana kekayaan negara Arab membeli kepentingan US $ 3.5bil (RM14.48bil) pada bulan Jun, tahun lalu menyatakan bahawa ia merancang untuk melabur AS $ 250mil (RM1.03bil) berkembang pada Timur Tengah dan Afrika Utara. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.