Home / Berita / Uber menggantung pemandu yang melaung-laung tentang minum

Uber menggantung pemandu yang melaung-laung tentang minum

Lee showing the details of her Uber ride. – Straits Times pix

Lee yang menunjukkan butir-butir perjalanan Uber beliau. – Straits Times pix

SINGAPURA:. Nicole Lee telah melepak di Clarke Quay ke awal pagi hari Ahad baru-baru ini apabila dia membuat keputusan untuk menempah perjalanan yang Uber ke rumahnya di Clementi

Perjalanan ini mengambil masa hanya 30 minit tetapi ia adalah “menakutkan” perjalanan, kata editor penerbitan perdagangan.

Tidak lama selepas mendapat ke dalam kereta, pemandu Uber yang melaung-laung bahawa dia telah keluar minum sebelum dia memilih dia di 04:12.

Walaupun permintaan berulang kali oleh Lee, 23, yang akan membiarkan keluar dari keretanya, beliau menegaskan akan meneruskan perjalanan. Dia terus menawarkan untuk membawanya ke pihak rumah, dan juga meminta beliau keluar untuk makan malam.

Beliau kemudiannya meminta nombor telefon beliau dan tidak akan membiarkan dia keluar dari kereta di destinasi sehingga dia dipatuhi.

Perkhidmatan Private-kereta sewa Uber mengesahkan kepada The Sunday Times pada Isnin lepas bahawa pemandu – yang ia tidak dinamakan -. Telah digantung dan siasatan sedang dijalankan

Bulan ini, Uber juga digantung pemandu lain, nampaknya lebih aduan penumpang bahawa dia telah membenarkan orang lain untuk membawa penumpang yang menggunakan akaunnya.

Uber berkata ia tidak boleh mendedahkan butiran kes sama ada, kerana dasar privasi antara pemandu dan penumpang.

Leigh Wong, ketua Uber komunikasi bagi Singapura dan Malaysia, berkata: “. Prosedur operasi standard kami dalam keadaan ini adalah untuk tunggu senarai akaun pemandu, maka sementara menunggu penyiasatan, untuk menangani sebarang isu dengan sewajarnya”

Lee, bagaimanapun, mahu tahu bagaimana pemandu itu akan diuruskan, dan jika dia akan “disenarai hitam”.

Menceritakan peristiwa pagi itu, Lee berkata, dia meneruskan perjalanan kerana dia fikir pemandu – yang kelihatan berada dalam usia 20-an – baru sahaja mempamerkan mengenai tabiat minum dan dia juga muncul untuk dapat memandu dengan baik.

Tetapi dia berkata kebimbangan bahawa dia mungkin mempunyai terlalu banyak minum telah dihidupkan semula apabila mereka menghampiri sekatan jalan raya polis berhampiran Ngee Ann Polytechnic pada kira-kira pukul 4.30 pagi.

“Dia panik dan memberitahu saya -.. ‘Saya tidak boleh mengambil (nafas) ujian’ Pada sekatan jalan itu, dia memberitahu polis bahawa dia adalah seorang pemandu Uber dan mengambil saya pulang Mereka membiarkan dia lulus,” katanya.

Lee berkata beliau kemudian meminta nombor telefon beliau dan enggan membiarkan dia keluar dari kereta itu melainkan jika dia dipatuhi.

“Pada ketika itu, saya agak tidak sabar-sabar untuk pulang ke rumah, jadi saya memberikannya kepada beliau,” katanya, sambil menambah bahawa dia mahu mendapatkan maklum yang “pengakuan” darinya kemudian bahawa dia telah minum.

Dalam perbualan WhatsApp Lee menunjukkan kepada The Sunday Times, pemandu itu menjawab “200 untuk 2 menara atau satu botol Chivas”, apabila dia bertanya kepadanya tentang minum beliau.

The Sunday Times cuba tetapi tidak dapat menghubungi pemandu. Dalam aplikasi Uber, pemandu dan penumpang dikenali antara satu sama lain hanya dengan nama-nama akaun mereka, yang mungkin tidak nama sebenar mereka.

Ketika ditanya oleh The Sunday Times, Uber tidak menyatakan berapa ramai pemandu ia telah digantung.

Grab, pemain utama yang lain dalam industri naik-memuji di sini, memberi jaminan penumpang yang penamatan dibuat sebuah “peratusan yang sangat kecil daripada jumlah bilangan pemandu Grab”.

“Kami menyiasat semua aduan atau laporan pemandu yang tidak bertanggungjawab, dan kemudian berhati-hati mempertimbangkan, terhadap kod kami diisytiharkan kelakuan, tindakan yang terbaik untuk mengambil … pemandu yang tidak membayar caruman akan dihukum dengan tindakan yang terdiri daripada amaran penggantungan,” kata Lim Kell Jay, ketua Grab Singapura.

Lee berkata dia masih akan menggunakan Uber. “Oleh kerana ia murah, saya masih mengambil Uber. Tetapi sekarang saya menetap di luar Uber selepas tengah malam dan akan mengambil teksi, kerana ia dilesenkan dengan betul,” katanya. – Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.