Home / Teknologi / Twitter memulakan rundingan dengan syarikat-syarikat berteknologi lebih jualan

Twitter memulakan rundingan dengan syarikat-syarikat berteknologi lebih jualan

Twitter Inc sudah memulakan rundingan dengan beberapa syarikat teknologi untuk meneroka menjual sendiri, orang yang biasa dengan perkara itu berkata pada hari Jumaat, menandakan permulaan apa yang mungkin lelongan perlahan-rolling berprofil tinggi tetapi syarikat media sosial wang-kehilangan.

Satu jualan Twitter telah menjadi subjek dalam lagi, off-lagi khabar angin untuk beberapa bulan kerana syarikat itu bergelut dengan pertumbuhan pengguna bertakung, jualan pengiklanan lembut dan kerugian berjalan pada beratus-ratus juta dolar setahun.

perjuangan perniagaan syarikat itu telah walaupun perkhidmatan yang berusia 10 tahun itu telah berkembang menjadi sumber global mujarab berita, hiburan dan komentar sosial.

CNBC, memetik sumber-sumber tanpa nama, melaporkan pada hari Jumaat bahawa Twitter sedang berunding dengan syarikat-syarikat termasuk Google dan boleh menerima tawaran rasmi tidak lama lagi. Satu sumber memberitahu Reuters bahawa Salesforce.com juga dalam mengejar.

Twitter dan Alphabet Inc, syarikat induk Google tidak bertindak balas kepada permintaan untuk komen. Salesforce enggan mengulas.

Verizon, syarikat lain yang disebut dalam laporan media hari ini apabila peminang mungkin, berkata ia tidak mengulas mengenai khabar angin M & A tetapi ia tidak mengemukakan tawaran bagi syarikat itu.

perkongsian Twitter melonjak lebih daripada 19% kepada AS $ 22,22 (RM91.88) sesaham pada Jumaat, menandakan kenaikan satu hari yang terbesar sejak hari pertama dagangan pada tahun 2013. Syarikat itu kini mempunyai nilai pasaran sebanyak kira-kira AS $ 16bil (RM66.6bil).

penganalisis Morningstar Ali Mogharabi berkata Alphabet akan pemeroleh terbaik Twitter kerana ia tidak lagi dapat retak media sosial dengan sendiri walaupun beberapa usaha.

“Dari sudut pandangan strategik, kami fikir ia akan menjadi lebih bermanfaat untuk Alphabet berbanding Salesforce,” kata Mogharabi. Bekas eksekutif Google Omid Kordestani adalah Pengerusi Eksekutif Twitter.

Morningstar menganggarkan Twitter boleh dibeli dengan harga AS $ 22 (RM90.97) sesaham. Twitter sedang bekerjasama dengan bank pelaburan Goldman Sachs dan Allen & Co dalam menimbangkan transaksi mungkin, sumber-sumber biasa dengan keadaan tersebut.

Salesforce kejutan

Pembangunan yang paling tidak dijangka pada hari Jumaat minat Salesforce.com dalam memperoleh Twitter. Salesforce khidmat kepada pelanggan perniagaan dengan perkhidmatan pengkomputeran berasaskan awan dan tidak mempunyai sebarang kehadiran di media pengguna.

Tetapi persembahan baru-baru ini tentang “Einstein” platform kecerdasan buatan yang baru disediakan puncak pada bagaimana Twitter boleh dimuatkan ke dalam strategi syarikat.

eksekutif Salesforce berkata mereka melesenkan Twitter “firehose” semua Tweet yang datang melalui platform, dan menggunakannya untuk analisis sentimen kuasa dan alat-alat lain yang menunjukkan bagaimana syarikat-syarikat dan jenama yang dibincangkan dan dilihat.

Ketua Eksekutif Salesforce Marc Benioff aktif dalam sebab-sebab politik di San Francisco dan kedua-dua syarikat yang terletak hanya beberapa blok dari satu sama lain di bandar.

Ketua penginjil digital Salesforce, Vala Afshar, menulis sebarang tweet pada hari Jumaat: “Mengapa @twitter 1 rangkaian peribadi pembelajaran 2 realtime terbaik, konteks berita kaya 3 Mendemokrasikan perisikan 4 tempat yang hebat untuk menggalakkan orang lain?”.

Kemudian, Afshar menambah: “Saya telah menulis sebarang tweet pandangan peribadi saya mengenai ‘Mengapa Twitter?’ beberapa kali sejak beberapa tahun yang lalu. Saya hanya suka Twitter. “

Seteru naik

sentimen Afshar ini tidak dikongsi di Wall Street, namun. Twitter terlepas jangkaan jualan di Wall Street dalam kedua-dua suku pertama dan kedua 2016, menurut Thomson Reuters StarMine, dan masih belum menghasilkan keuntungan bersih dalam 11/4 sebagai syarikat awam.

Pada akhir suku kedua, syarikat itu mempunyai kerugian terkumpul hampir AS $ 2.3bil (RM9.5bil) sejak penubuhannya.

Ia juga gagal untuk bersaing dengan pesaing, terutamanya Instagram dan Snapchat Facebook. Kedua-dua kini berbangga pengguna yang melebihi Twitter oleh kebanyakan langkah-langkah walaupun mereka jauh lebih baru, dan pengiklan telah mula berhijrah dolar iklan mereka dengan sewajarnya.

pendapatan Twitter berkembang pesat di bawah bekas Ketua Eksekutif Dick Costolo, tetapi pertumbuhan pengguna bertakung dan pemasangan aduan mengenai kekurangan inovasi dalam produk membawa kepada berlepas Costolo tahun lepas.

Syarikat itu juga telah menghadapi kritikan kerana gagal untuk membendung penyalahgunaan pada platform dan untuk hilang peluang untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam arena pesanan merah-panas. Twitter mempunyai 313 juta pengguna bulanan, sehingga hanya 3% berbanding setahun yang lalu.

Pengasas Jack Dorsey dikembalikan kepada syarikat itu sebagai ketua eksekutif pada 2015 sementara mengekalkan peranannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pembayaran Square, dan rancangannya untuk menghidupkan semula Twitter adalah yang terbaik dilihat sebagai belum selesai. bergerak baru-baru ini untuk menjadi pemain besar dalam video secara langsung, termasuk perjanjian untuk disiarkan NFL permainan, terlalu baru untuk dapat dilihat dalam pertumbuhan atau iklan jualan pengguna.

Twitter pergi awam pada November 2013 di AS $ 26 (RM107.51) sesaham. Saham memuncak melebihi AS $ 74 (RM305.99) hanya lebih sebulan selepas IPO, tetapi telah di trajektori menurun stabil sejak. Sejak itu melalui penutupan Khamis pada AS $ 18,63 (RM77.04), saham telah kehilangan tiga perempat daripada nilainya. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia