Home / Teknologi / Twitter boleh mengambil pelbagai bentuk, bergantung kepada pemilik baru

Twitter boleh mengambil pelbagai bentuk, bergantung kepada pemilik baru

SAN FRANCISCO: Dengan spekulasi bahawa Twitter Inc akan mempunyai pemilik korporat baru, perkhidmatan rangkaian sosial yang berusia 10 tahun yang telah lama berjuang untuk menentukan tujuan terasnya semoga berakhir menuju ke salah satu daripada beberapa arahan yang jelas berbeza bergantung kepada yang berakhir membayar untuk itu.

Syarikat-syarikat seperti Salesforce.com Inc, Walt Disney Co dan Alphabet Inc Google telah menunjukkan minat dalam Twitter, yang bekerja dengan bank-bank pelaburan untuk menilai pilihan, menurut orang biasa dengan perkara itu.

Dengan Salesforce.com, Twitter mungkin berubah tumpuan kepada komunikasi perkhidmatan pelanggan dan perlombongan pangkalan data tweet untuk risikan perniagaan. Google mungkin akan menjadi yang paling berminat dalam dimensi sosial dan berita Twitter. Disney, sebaliknya, mungkin melihat ia sebagai satu cara untuk memperluas jangkauan program hiburan sukan dan.

Ia tidak jelas berapa cepat Twitter mungkin mendekati jualan, tetapi ia bergerak ke atas proses, sumber berkata. Satu perjanjian adalah dengan cara tidak memberi jaminan memandangkan prospek kewangan tidak menentu syarikat dan tag harga curam – nilai pasaran adalah lebih daripada US $ 16bil (RM66bil) selepas ceramah jualan yang mendorong saham sehingga lebih beberapa hari lepas

. Ketua Eksekutif

Twitter Jack Dorsey, bercakap pada satu persidangan di Washington pada Isnin, enggan mengulas mengenai kemungkinan rundingan dijual.

laluan Korporat

Salesforce.com, yang dikendalikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Marc Benioff, memberi tumpuan kepada jualan berasaskan awan dan perisian pemasaran?; tidak seperti Twitter, produk utamanya adalah bertujuan untuk pengguna perniagaan, bukan pengguna. Under Salesforce.com, Twitter boleh menjadi alat korporat digunakan untuk kuasa analisis sentimen dan memupuk hubungan pelanggan.

Salesforce.com telah menggunakan Twitter “firehose” untuk platform kecerdasan buatan yang baru, Einstein.

“Ia akan memberikan mereka graf sosial dan idea yang lebih baik bagaimana media sosial berkaitan dengan pelanggan,” kata Ryan Holmes, Ketua Eksekutif Hootsuite, sebuah syarikat teknologi swasta yang membantu jenama dan pengguna menguruskan akaun media sosial mereka.

Holmes juga berkata jika Salesforce.com milik semua data Twitter, ia boleh mempunyai pandangan yang lebih baik ke apa jenis syarikat perbualan seperti syarikat penerbangan atau syarikat telekom mungkin mempunyai dengan pelanggan mereka dan dengan itu lebih memahami cabaran perniagaan mereka.

Tetapi pengguna Twitter banyak terutama yang lebih baru – tidak tweeters aktif, yang dari masa ke masa boleh mengehadkan nilai data Twitter boleh memberi. Salesforce.com boleh juga berkemungkinan mendapat banyak manfaat data Twitter daripada pelesenan harta sebanyak tweet berbanding dengan membeli keseluruhan syarikat.

Salesforce.com pelabur sudah dihantui oleh spekulasi yang ia boleh memperoleh Twitter: sahamnya yang turun 6% sejak berita yang menarik syarikat itu turut bertambah minggu lepas.

pelan iklan Google

Twitter akan muat dengan mudah dengan model perniagaan pengiklanan yang didorong talian Google. Iklan boleh dijual di seluruh dibayar carian, YouTube, memaparkan dan mudah alih pada Twitter -. Manakala pengisian jurang untuk Google, yang kini bergelut dengan media sosial

“Google telah mempunyai bola mata dengan pengiklan. Jualan silang kepada inventori Twitter itu boleh menjadi satu permainan yang luar biasa bagi mereka,” kata Hootsuite ini Holmes.

Google, yang mempunyai kepakaran dalam memantau perkhidmatan videonya YouTube, akan tahu bagaimana untuk berurusan dengan isu-isu dasar rumit menghadapi Twitter, seperti tweet kesat dan penapisan.

Masih, seperti tie-up menghadapi halangan kawal selia yang boleh membawa maut, kata penganalisis. Di Eropah, di mana syarikat mempunyai bahagian yang lebih besar daripada pasaran carian daripada di Amerika Syarikat, syarikat itu sudah menghadapi dua penyiasatan antitrust.

“Google boleh membantu masalah pengambilalihan pengguna Twitter. Tidak diketahui ialah sama ada pengawal selia di Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah akan membolehkan transaksi itu,” kata penganalisis BTIG Rich Greenfield.

Facebook Inc, sementara itu, telah cuba untuk meniru Twitter pada platform sendiri dan juga boleh menghadapi cabaran antitrust jika ia cuba untuk membeli syarikat itu, berkata Greenfield. Setakat ini Facebook telah tidak disebut sebagai pembeli yang berpotensi, tetapi dengan rizab tunai yang besar dan kegemaran untuk kejutan yang bergerak ia tidak boleh dikira keluar.

The mainan media

kemasukan Twitter ke dalam siaran secara langsung Liga Bola Sepak Kebangsaan permainan dan kehadirannya di perhimpunan berita boleh menarik minat syarikat-syarikat media seperti Disney, yang memiliki saluran sukan ESPN.

kehadiran Twitter pada peranti mudah alih boleh membantu mana-mana syarikat media, semua yang sedang berjuang untuk mencari pertumbuhan mudah alih, menurut BTIG ini Greenfield. Tidak ada syarikat media mempunyai produk mudah alih dengan sebanyak jangkauan seperti Twitter, katanya.

“Dunia media beralih kepada mudah alih dan platform baru menjadi masa akan datang,” kata Greenfield.

Namun, syarikat-syarikat media tidak mempunyai rekod prestasi yang terbaik dengan media sosial. pengambilalihan News Corp dalam MySpace pada tahun 2005 berakhir dengan bencana. Dan soalan sama ada syarikat media dan tokoh-tokoh utama yang telah menjadi begitu penting untuk Twitter akan melekat di sekeliling jika sebuah firma media saingan adalah pemilik. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *