Home / Percutian / Tumpuan pada Pulau Pinang sekali lagi

Tumpuan pada Pulau Pinang sekali lagi

Spotlight on Penang yet again

Pintu masuk ke Bukit Bendera. Kini terdapat lebih tarikan di sana untuk menarik anda untuk pergi. – Foto: Gambar Fail

Malaysia

Pulau Pinang baru-baru ini mengundi bandar keempat terbaik untuk perjalanan ke tahun ini oleh Lonely Planet. Pujian dan pengiktirafan dunia bukanlah perkara baru kepada negara bandar raya ini telah lama menjadi kegemaran pelancong. makanan adalah sangat terkenal dan lagi Planet Lonely menyatakan dengan tempat foodie atas untuk 2014, sementara ahli Tourist Maya kedudukan ia No 3 di dunia untuk makanan jalanan pada tahun 2012 dan CNN Travel berkata ia adalah salah satu tempat makanan jalanan terbaik di dunia . Tidak cukup? Ini kerana ia akan menjadi tuan rumah Persidangan Pelancongan Dunia (WTC) 2016 dari 17 Oktober hingga 19, 2016. Pulau Pinang akan menjadi destinasi keempat di Malaysia untuk berbuat demikian selepas Melaka (2013), Kota Kinabalu (2010) dan Kuala Lumpur (2007).

Salah satu laman web beberapa disenaraikan sebagai tapak Warisan Dunia Unesco Kebudayaan sejak 2008, ia agak apt bahawa George Town telah dipilih sebagai venue WTC. Persidangan itu dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dengan kerjasama Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO).

Pulau Pinang mempunyai pelbagai tapak semula jadi, seni bina dan kebudayaan yang menyimpan lukisan pengunjung tahun demi tahun. Tetapi ada ialah pelbagai tarikan baru untuk menambah campuran. Ia termasuk:

The Skyway di Bukit Bendera, dek pemerhatian yang baru dibina yang meningkatkan pengalaman hutan puncak bukit

The Habitat. di Bukit Bendera, yang menyediakan pelbagai daya tarikan untuk diterokai seperti Denai Alam Semula Jadi, Canopy Walk, Tree Top Walk, Taman Red, Butterfly Bank, Taman Kuning, Taman Ungu, Ginger Grove dan Fragrant Garden.

Entopia (sebelum ini dikenali sebagai taman rama-rama Pulau Pinang), yang akan menjadi rama-rama yang pertama di dunia, pepatung dan taman kelip-kelip perlindungan apabila ia siap sepenuhnya pada 2018. Its Fasa satu, yang terdiri daripada rama-rama dan pepatung kudus serta invertebrata pusat penemuan tertutup, telah dibuka kepada orang ramai sejak Mei 2016.

Penang.

bas dua tingkat Rapid Penang yang baru.

Ia juga mudah untuk bergerak di Pulau Pinang kerana terdapat Hop On Hop Off bas, dilengkapi dengan WiFi di atas kapal dan dengan kemudahan orang kurang upaya. Mereka mempunyai laluan yang meliputi 50 tarikan utama. Atau seseorang itu boleh memilih untuk menggunakan CAT Rapid Pulau Pinang, yang merupakan perkhidmatan bas ulang-alik percuma yang berulang alik di jalan-jalan di George Town.


Yuran Pendaftaran tidak diperlukan bagi mereka yang berminat untuk mengambil bahagian dalam persidangan itu. Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, sila layari www.wtc2016malaysia.com .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia