Home / Pendidikan / Tujuh universiti Malaysia di bahagian 980 senarai Times

Tujuh universiti Malaysia di bahagian 980 senarai Times

PETALING JAYA: Tujuh institusi Malaysia telah dimasukkan dalam 980 atas Times Higher Education ( THE) World University Rankings 2016-17.

Mereka adalah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi Petronas (UTP ), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Utara Malaysia (UUM). ( Lihat jadual )

UTP dan UUM adalah kedudukan di 601-800 dan 801+ band buat kali pertama.

THE World University Rankings editor Phil Baty berkata adalah berita baik bahawa tujuh universiti di Malaysia berada dalam senarai tahun ini daripada universiti terkemuka di dunia, termasuk lima dalam jalur 601-800.

“Malaysia melabur sejumlah besar dalam pendidikan tinggi dan telah dipasarkan sebagai sebuah ekonomi berasaskan pengetahuan dan inovasi hub pada tahun-tahun kebelakangan ini.

“Bagaimanapun, universiti awam di negara ini telah dilanggar oleh sebuah bajet 15% dipotong tahun ini selepas ekonomi berada di bawah tekanan daripada harga minyak dan komoditi yang lebih rendah,” katanya.

Baty berkata Malaysia perlu memastikan ia terus menjadikan pendidikan tinggi keutamaan jika ia ingin bertemu cita-cita untuk mewujudkan universiti bertaraf dunia.

UUM Naib Canselor Prof Datuk Dr Mohamad Mustafa Ishak berkata, beliau gembira kerana UUM telah disenaraikan pada tahun ini kerana “kita tidak menjadi universiti penuh”.

Beliau berkata ini kerana UUM hanya menawarkan kursus dalam bidang pengurusan, perniagaan dan sains sosial.

UTP Naib Canselor Datuk Dr Abdul Rahim Hashim melahirkan rasa gembira di universiti yang membuat jalan ke dalam ranking.

Beliau berkata ini adalah kali pertama di universiti swasta mengambil bahagian dalam ranking.

UPM Naib Canselor Prof Datin Paduka Dr Aini Ideris berkata ranking yang penting apabila ia datang untuk membentuk persepsi pihak berkepentingan universiti.

“kita boleh menjadi pengukur diri dengan rakan-rakan antarabangsa kami,” katanya.

Baty berkata buat kali pertama dalam sejarah 12 tahun kedudukan, Amerika Syarikat kehilangan tempat teratas dengan Universiti Oxford di Britain.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.