Home / Kesihatan / Tuan-tuan, berikut adalah tanda-tanda serangan jantung yang anda tidak tahu tentang

Tuan-tuan, berikut adalah tanda-tanda serangan jantung yang anda tidak tahu tentang

Ladies, here are heart attack signs you didn’t know about

Berhati-hati untuk apa-apa kesukaran bernafas yang luar biasa atau sesak nafas. Photo: AFP / iStock

Kesihatan

Sesetengah jantung gejala serangan boleh menjadi lebih kabur dan halus di kalangan wanita berbanding mereka pada lelaki. Sering disalah anggap sebagai serangan kebimbangan, tanda-tanda yang lebih sukar untuk mengesan dan sering membawa kepada diagnosis dan rawatan kemudian.

Dengan serangan jantung pada wanita di bawah 50 meningkat, pakar berminat untuk meningkatkan kesedaran mengenai gejala-gejala yang tidak sepatutnya diabaikan, seperti kesukaran bernafas dan loya.

Lebih daripada 60% daripada serangan jantung pada wanita di bawah 60 dikaitkan dengan merokok. Risiko ini terus memuncak untuk perokok – terutama mereka yang berusia 35 tahun ke atas – yang juga mengambil pil perancang oral gabungan yang mengandungi hormon estrogen dan progesteron. serangan jantung pada wanita di bawah 50 telah meningkat tiga kali ganda dalam tempoh 15 tahun lepas.

Berikut adalah sebahagian daripada tanda-tanda amaran yang sering pergi tanpa disedari.

Jangan anggap anda akan mempunyai dada sakit
“sakit dada yang merebak ke lengan kiri dan rahang, yang biasa di kalangan lelaki, tidak hadir di kalangan wanita di sekitar 40% kes,” jelas Presiden Persekutuan Perancis of Cardiology.

pada wanita, ini boleh digantikan dengan tanda-tanda lain seperti loya, berdebar-debar jantung ketika melakukan senaman fizikal, sesak nafas, sakit di tengah-tengah belakang dan tahap luar biasa keletihan. Apabila sakit dada yang berlaku di kalangan wanita, mereka akan lebih mudah untuk dirasai di sebelah dan mereka tidak semestinya dikaitkan dengan melakukan senaman. Secara umumnya, untuk lelaki lebih 40 dan wanita lebih 50, pakar mengesyorkan melihat seorang pakar kardiologi atau umum pengamal secepat sakit dada berpengalaman dengan melakukan senaman.

Berhati-hati untuk kesukaran yang luar biasa bernafas
Dari serangan kebimbangan dengan merokok dan asma, sesak nafas boleh mempunyai banyak sebab, itulah sebabnya kita tidak sentiasa menganggap ia satu gejala yang serius. “Apa yang penting adalah untuk ambil perhatian jika ketidakselesaan itu baru,” jelas pakar kardiologi sukan Dr Uzan, seperti selepas menjalankan satu setengah batu daripada biasa enam anda, atau mendaki tiga tangga yang biasanya menimbulkan masalah.

pakar juga mencadangkan mengambil iktibar daripada kenyataan daripada rakan-rakan dan keluarga, yang boleh membantu bendera sehingga perubahan terbaru (contohnya, “Ikuti! Anda telah mendapat perlahan sekarang ini,” “Anda tidak bernafas seperti itu sebelum ini” dan lain-lain .). kesukaran bernafas ketika berehat juga tanda amaran.

Jangan mengabaikan debaran
Walaupun debaran jantung adalah tidak berbahaya kebanyakan masa, mereka pasti bernilai mengawasi. Perasaan degupan jantung terlepas atau raksasa cepat (tachycardia) boleh menjadi tanda-tanda penyakit jantung. Mereka tidak pernah normal apabila mengalami dengan melakukan senaman, jelas Dr Uzan.

Anda juga perlu berjumpa doktor jika degupan jantung anda adalah tidak teratur dan ambil perhatian konteks di mana ia berlaku (waktu makan, emosi yang kuat, melakukan senaman fizikal, dan lain-lain) .

afasdf

serangan jantung tidak selalu datang dengan tanda-tanda yang jelas.

Pening, loya, pengsan
Episod pengsan atau rasa hendak pitam yang berkaitan dengan rasa pening, muntah-muntah, loya, atau kehilangan kesedaran boleh dikaitkan dengan risiko serangan jantung. “Biasa” pengsan – dipanggil pengsan vasovagal – disebabkan oleh paras gula darah rendah atau emosi yang kuat, sebagai contoh, boleh biasanya dirasai menghampiri dengan gejala-gejala seperti berpeluh dan loya. episod pengsan dikaitkan dengan jantung datang tanpa tanda-tanda amaran.

Perhatikan bahawa masalah penghadaman berterusan dan perasaan yang luar biasa keletihan adalah tanda-tanda yang pakar kardiologi juga mengesyorkan susulan dengan doktor. – AFP RELAXNEWS

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *