Home / Berita / Trump panggilan mengelakkan cukai ‘pintar,’ kebanyakan rakyat Amerika memanggilnya ‘tidak patriotik’ – Polls

Trump panggilan mengelakkan cukai ‘pintar,’ kebanyakan rakyat Amerika memanggilnya ‘tidak patriotik’ – Polls

NEW YORK (Reuters) – Republikan calon Presiden Donald Trump kata membayar cukai pendapatan akan membuat dia “pintar.” Manakala hampir separuh daripada rakyat Amerika bersetuju dengan beliau, lebih ramai orang berfikir ia adalah “mementingkan diri sendiri,” dan “tidak patriotik,” menurut satu tinjauan pendapat Reuters / Ipsos dikeluarkan Selasa.

Beberapa 67 peratus rakyat Amerika berkata ia adalah “mementingkan diri sendiri” untuk calon presiden untuk tidak membayar cukai, manakala 61 peratus berkata ia adalah “tidak patriotik,” menurut tinjauan pendapat itu, yang membenarkan responden untuk memilih lebih daripada satu kata sifat untuk menggambarkan membayar tiada cukai.

Pada masa yang sama, keputusan menunjukkan penghormatan bagi calon yang boleh memikirkan bagaimana untuk mengurangkan bil cukai mereka. Kira-kira 46 peratus rakyat Amerika, termasuk 35 peratus daripada Demokrat dan 62 peratus daripada Republikan, fikir calon presiden yang tidak membayar cukai adalah “pintar.”

cukai Trump telah menjadi isu kempen besar selepas New York Times yang dikeluarkan sebahagian daripada cukai 1995 beliau kembali minggu lepas dan dianggarkan bahawa Trump mungkin dibayar tiada cukai untuk beberapa tahun. The selebriti pemaju hartanah, yang juga calon presiden pertama dalam beberapa dekad menolak untuk melepaskan pulangan cukai penuh, tidak menafikan laporan itu. Beliau kemudiannya berkata bahawa dia telah “cemerlang digunakan” kaedah-kaedah cukai Amerika Syarikat menguntungkannya.

Semasa perdebatan presiden pertama dengan lawannya Demokrat Hillary Clinton bulan lalu, Trump balas kepada dakwaan Clinton bahawa beliau dibayar tiada cukai persekutuan dengan mengatakan bahawa akan membuat dia “pintar.”

“Apa yang dia cuba katakan: bahawa orang-orang kita yang membayar cukai tidak bijak” kata suara responden Yonna McNerney, 41, Denver. “Saya mula bekerja pada usia 16 tahun, dan saya sentiasa membayar cukai,” katanya. “Tidak membayar cukai, saya tidak fikir itu boleh diterima.”

McNerney, ibu kepada tiga orang yang bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi, masih tidak komited dalam perlumbaan dan berkata komen Trump mengenai cukai tidak berubah fikirannya satu cara atau yang lain.

April St. Aoro, 46, yang bekerja untuk sebuah firma pembuatan berhampiran St. Cloud, Minnesota, lebih memahami titik Trump berpendapat, walaupun dia juga masih belum membuat keputusan dalam perlumbaan tersebut.

“Saya rasa kita semua cuba untuk membayar cukai sebagai sedikit yang mungkin,” kata St Aoro.

Responden adalah sedikit kurang kritikal apabila diminta menggambarkan seorang rakyat membayar tiada cukai.

Kira-kira 64 peratus bersetuju ia adalah “mementingkan diri sendiri,” manakala separuh hanya lebih bersetuju ia adalah “tidak patriotik.” Kira-kira 50 peratus, termasuk 37 peratus daripada Demokrat dan 67 peratus daripada Republikan, bersetuju bahawa ia adalah “pintar.”

The Reuters / Ipsos suara telah dijalankan dalam talian dalam bahasa Inggeris di semua 50 negeri. Responden diminta apa yang mereka fikir “seorang rakyat yang telah menemui satu cara untuk tidak membayar cukai pendapatan,” dan diberi pilihan untuk bersetuju atau tidak bersetuju dengan kata-kata “pintar”, “mementingkan diri sendiri,” dan “tidak patriotik.”

Mereka kemudian diminta set soalan yang sama mengenai calon presiden.

The September 28-Oct. 3 suara adalah sebahagian daripada satu tinjauan pengesanan besar lainnya yang menjejaki pendapat umum setiap hari. Ia termasuk 1,948 orang dewasa Amerika, termasuk 893 Demokrat dan 635 Republikan. Ia mempunyai selang kredibiliti, ukuran ketepatan, 3 mata peratusan bagi keseluruhan sampel, 4 mata peratusan bagi Demokrat sahaja dan 5 mata peratusan bagi Republikan.

(Penyuntingan oleh Richard Valdmanis dan Ross Colvin)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.