Home / Berita / Trump mempertahankan kenyataan pada veteran dan kesihatan mental

Trump mempertahankan kenyataan pada veteran dan kesihatan mental

NEW YORK (Reuters) – komen US Republikan calon presiden kempen Donald Trump mempertahankan beliau dibuat pada veteran pertempuran dan kesihatan mental pada Isnin, selepas beberapa berkata, kenyataan beliau tersirat ahli-ahli perkhidmatan didiagnosis dengan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) adalah lemah.

pada acara dengan veteran di Herndon, Virginia, Trump dipanggil untuk perkhidmatan kesihatan mental yang lebih baik bagi mereka yang pulang dari pertempuran, berkata bahawa sementara ramai yang “kuat,” orang lain “tidak boleh mengendalikan” apa yang mereka telah melihat di medan perang.

sambutan yang melanda sesetengah pihak sebagai menghina kepada veteran bergelut dengan PTSD, sebagai calon Republikan berfungsi untuk memberi motivasi kepada tradisinya pengundi tentera konservatif untuk menyokong beliau dalam pilihan raya presiden November 8.

Retired Leftenan Jeneral Michael Flynn, penasihat Trump mengenai isu-isu ketenteraan, berkata dalam satu kenyataan bertulis bahawa komen calon telah diambil di luar konteks “untuk menipu pengundi dan veteran.”

Kakitangan Marine Sarjan Chad Robichaux, yang soalan pada majlis itu mendorong kenyataan Trump, berkata reaksi kritikal adalah “menjijikkan” dan menuduh orang lain memanipulasi fakta Trump.

“Saya mengambil komennya dengan teliti dan memahami perjuangan ramai veteran ada,” kata Robichaux, seorang veteran pertempuran Afghanistan yang telah disahkan menghidap PTSD.

Trump membuat kenyataan beliau pada acara yang dianjurkan oleh jawatankuasa tindakan politik dipanggil Retired Warriors Amerika. Trump telah membuang dirinya juara veteran semasa kempen beliau dan pada bulan Julai berjanji untuk pembaharuan program persekutuan untuk veteran perang.

Beliau telah menghadiri sebuah sekolah persediaan ketenteraan tetapi tidak berkhidmat dalam tentera AS itu.

Joe Donnelly, seorang senator Demokrat Amerika Syarikat dari Indiana, adalah salah satu yang pertama untuk mengkritik kenyataan Trump.

“Kita perlu menolak idea bahawa isu-isu kesihatan mental menandakan kelemahan, dan mengukuhkan bahawa terdapat kekuatan dalam mendapatkan bantuan, “kata Donnelly dalam satu kenyataan bertulis.

PTSD adalah antara yang paling bercakap tentang topik di Twitter pada hari Isnin, kerana ramai pengguna media sosial bertindak balas kepada komen Trump.

” @realDonaldTrump Sebagai Veteran dengan PTSD, aku lebih kuat daripada yang pernah anda boleh, “menulis sebarang tweet Kevin Plantz (@KevinPlantz).

” suami saya berkhidmat untuk negara ini dengan hormat, “tweet Melissa Bird (@ birdgirl1001). “Dia mempunyai #PTSD. #Trump Secara rasmi melintasi garisan untuk saya dan keluarga saya.”

permintaan Baik Jabatan Hal Ehwal Veteran mahupun kempen Hillary Clinton, calon Presiden Demokratik, segera kembali untuk mendapatkan komen .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.