Home / Teknologi / Trend Micro: Ransomware semakin meningkat

Trend Micro: Ransomware semakin meningkat

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Danger, danger: Thakkar says the ransomware threat can no longer be ignored by businesses as the potential loss could be in the millions.

Bahaya, bahaya: Thakkar berkata ancaman ransomware tidak lagi boleh diabaikan oleh perniagaan sebagai kerugian yang mungkin boleh berada di dalam berjuta-juta.

Enam bulan pertama 2016 menyaksikan kemunculan 79 jenis baru ransomware, peningkatan 172% berbanding dengan keseluruhan tahun lepas, kata Trend Micro.

Ransomware adalah salah satu ancaman yang paling lazim hari ini – ia membolehkan penyerang untuk menyekat akses ke komputer atau peranti sehingga mangsa membayar wang tebusan

.

Tetapi kini perniagaan dan perusahaan besar menjadi sasaran utama kerana syarikat lebih cenderung untuk membayar wang tebusan yang besar untuk mendapatkan kembali akses kepada data berharga mereka, kata Pengarah Urusan Trend Micro APAC Dhanya Thakkar.

Thakkar mengatakan bahawa peningkatan dalam serangan ransomware kepada perniagaan adalah juga disebabkan oleh hakikat bahawa perniagaan adalah lebih bersedia untuk membayar daripada individu, dan tidak cenderung untuk melaporkan pelanggaran untuk mengelakkan kehilangan reputasi.

Dia berkata FBI melaporkan bahawa perniagaan telah membayar AS $ 209mil (RM858mil) tebusan hanya untuk tiga bulan pertama tahun ini.

“Landskap ancaman sentiasa berkembang dan ia mengubah cara perniagaan beroperasi hari ini,” katanya.

Selain ransomware, syarikat-syarikat hendaklah juga diberikan kepada rupa yang keluar untuk satu lagi ancaman yang semakin meningkat – BEC atau perniagaan e-mel kompromi

.

serangan BEC biasanya menggunakan kejuruteraan sosial untuk menipu pekerja ke dalam membenarkan pemindahan dana daripada organisasi menggunakan legit mencari e-mel.

Lebih 22,000 mangsa mengalami kerugian lebih daripada AS $ 3bil (RM12.3bil) di seluruh dunia antara Januari 2015 dan Jun 2016, kata Thakkar.

Serangan itu kebanyakannya tersebar luas di Amerika Syarikat, Britain, Hong Kong, Jepun dan Brazil. Di dalam negara, hampir 8,000 serangan BEC dilaporkan pada separuh pertama tahun 2016.

Untuk mengurangkan risiko ransomware dan BEC, Trend Micro mempunyai beberapa penyelesaian, termasuk Suite Perlindungan Pintar dan Deep Discovery Inspektor.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *