Home / Berita / TPM kecewa dengan rakyat Malaysia yang tidak boleh bercakap Bahasa Malaysia

TPM kecewa dengan rakyat Malaysia yang tidak boleh bercakap Bahasa Malaysia

Dr Ahmad Zahid speaking at the launching of the Ipoh Barat Umno delegates meeting on Sunday.

Dr Ahmad Zahid bercakap pada majlis pelancaran perwakilan Umno Ipoh Barat mesyuarat pada hari Ahad.

IPOH: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak tawar hati dengan kritikan yang dilemparkan terhadapnya dalam penyampaian ucapan pada baru-baru ini Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di New York.

Walau bagaimanapun, beliau kecewa dan malu bahawa beberapa orang yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tidak dapat bertutur dalam Bahasa Malaysia.

Beliau secara berseloroh berkata seorang budak dari Izzuddin (sekolah Dr Ahmad Zahid di SMA Izzuddin Shah, Ipoh) telah bercakap di PBB, dan tertanya-tanya jika sesiapa dari STAR (merujuk kepada elit Sekolah Tunku Abdul Rahman) atau Anderson (SMK Anderson) telah berbuat demikian.

“Apabila saya pergi untuk bercuti di luar negara, saya bertemu dengan seorang pekerja asing (Bangladesh) yang menjual buah berangan, dan setelah menyaksikan kita mula bercakap dalam Bahasa Malaysia.

“Dia fasih berkata dalam Bahasa” Buah Berangan, Murah Murah, Panas Panas “(Chestnut, murah dan panas), dan apabila saya bertanya kepadanya bagaimana dia belajar untuk bertutur dalam bahasa itu, beliau memberitahu saya bahawa dia telah berada di Malaysia selama dua setengah tahun.

“Di Malaysia kita mempunyai orang-orang yang tinggal di negara-kurun lamanya, namun mereka tidak dapat bertutur dalam Bahasa Malaysia,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran perwakilan Umno Ipoh Barat mesyuarat di negeri Umno bangunan di sini Ahad.

Sesetengah rakyat Malaysia baru-baru ini mengkritik Timbalan Perdana Menteri pada penyampaian ucapannya, dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman baru-baru ini telah menyatakan kekecewaan mereka, berkata mereka sepatutnya memberi tumpuan kepada mesej penting yang disampaikan oleh beliau (Dr Ahmad Zahid ) sebaliknya.

Anifah juga menegaskan bahawa kerana keahlian PBB pelbagai, pemimpin-pemimpin dunia sering menyampaikan kenyataan mereka dalam banyak aksen bahasa Inggeris manakala yang lain bercakap dalam bahasa mereka sendiri.

Beliau juga berkata mesej Timbalan Perdana Menteri telah diterima dengan baik kerana ramai wakil-wakil dari negara-negara anggota lain mengucapkan terima kasih dan mengucapkan tahniah kepadanya selepas ucapannya.

Dalam ucapannya sebelum itu Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata, Timbalan Perdana Menteri tidak perlu berkecil hati dengan kritikan yang dilemparkan terhadapnya.

“Anda tidak harus menjauhkan diri daripada bercakap, terus bercakap kerana sentiasa ada pihak-pihak tertentu yang akan mencari kesalahan pemimpin.

“Ia tidak seolah-olah mereka yang mengkritik anda boleh bercakap dengan sempurna dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Dr Zambry juga berkata orang selalu merasa malu apabila mereka tidak dapat bertutur dalam Bahasa Inggeris tetapi tidak merasa cara yang sama apabila tidak boleh bercakap Bahasa Malaysia.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.