Home / Teknologi / Toshiba menyemak semula sehingga ramalan H1 pada jualan cip memori pepejal

Toshiba menyemak semula sehingga ramalan H1 pada jualan cip memori pepejal

Better than forecast: Toshiba Corp expects to post a bigger first-half profit than previously forecast as memory chip prices have climbed on rising demand for smartphones. — Reuters

Lebih baik daripada ramalan: Toshiba Corp menjangka untuk hantar babak pertama keuntungan yang lebih besar daripada sebelum ini diramalkan memandangkan cip memori harga telah naik ke atas peningkatan permintaan untuk telefon pintar. – Reuters

TOKYO: Jepun Toshiba Corp berkata pada 28 Sept ia menjangka untuk hantar babak pertama keuntungan yang lebih besar daripada sebelum ini diramalkan memandangkan harga cip memori telah naik ke atas kenaikan menuntut untuk telefon pintar.

The elektronik konglomerat cuba untuk pulih daripada US $ 1.3bil (RM5.38bil) skandal perakaunan yang telah membuka tabir operasi berprestasi rendah.

Syarikat itu berkata ia kini menjangkakan keuntungan operasi sebanyak 70 bilion yen (RM2.87bil) bagi tempoh April-September, di atas ramalan purata 58.7 bilion yen (RM2.41bil) oleh lima penganalisis. Sebelum ini ia mengunjurkan (RM1.23bil) keuntungan 30 bilion yen.

Jurucakap Toshiba berkata semakan menaik terutamanya mencerminkan permintaan yang semakin meningkat daripada pembuat telefon pintar Cina cip memori NAND dengan kapasiti penyimpanan yang lebih besar sebagai pembuat Cina menaik taraf ciri-ciri produk mereka.

Toshiba berkata ia juga telah melihat permintaan kukuh bagi cakera keras untuk komputer peribadi dan konsol permainan. Keputusan yang telah ditolak sebagai yen telah diniagakan lebih lemah daripada yen 100 yang (RM4.11) bagi setiap dolar andaian. A yen lemah meningkatkan pendapatan dan keuntungan ditempah luar negara apabila pulang ke rumah.

Syarikat itu berkata ia akan mengumumkan unjuran tahun penuh secepat mungkin -. Ia mungkin menyemaknya semula selepas menimbangkan keputusan separuh pertama dan tinjauan bagi pertukaran asing dan pasaran lain pada separuh kedua

Toshiba sebelum ini mengunjurkan keuntungan operasi setahun penuh sebanyak 120bil yen (RM4.93bil).

Dalam perdagangan awal petang pada 28 Sept saham Toshiba adalah sehingga 4% ¥ 342 (RM14.04). – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.