Home / Keluarga / Tiga puluh dua tahun yang tidak berbelah bahagi sokongan

Tiga puluh dua tahun yang tidak berbelah bahagi sokongan

Thirty two years of unwavering support

A rasa nilai dan keutamaan humor dan dikongsi telah mengukuhkan perkahwinan ini pasangan itu. Foto: The Star / Izzrafiq Alias ​​

Keluarga

Salah satu kunci kepada perkahwinan yang berpanjangan adalah lain-centredness: untuk meletakkan keperluan dan perasaan pasangan anda lebih awal daripada anda sendiri. Kami bercakap dengan tiga pasangan mengenai rahsia mereka untuk mengekalkan bahagia, kesatuan tahan lama. Siva Kanapathy, 65 dan Selvarany Appuduray, 61 saham bagaimana mereka telah menyokong satu sama lain melalui tebal dan nipis dan learn’t ketawa pada diri sendiri dan menyimpan rasa humor tidak kira kehidupan kad itu memperkatakan mereka.


pada 11 April setiap tahun, Siva Kanapathy mengenakan rakaman majlis perkahwinannya 32 tahun yang lalu dan jam tangan dengan isterinya, anak-anak atau beliau kadang-kadang hanya dengan sendiri. Ia adalah satu ritual beliau tidak terlepas. Dia juga memastikan dia ditukar rakaman daripada format pita video yang asal ke dalam cakera padat melestarikannya.

“Mengapa saya menontonnya? Saya tidak tahu … Saya hanya suka pergi ke atasnya untuk suka-suka, “katanya denai off, segan sedikit.

Dalam proses itu, Siva dan isterinya Selvarany akan pergi ke butiran yang bermakna hari dan pertukaran pandangan mengenai apa yang berlaku melalui setiap fikiran mereka dalam majlis tersebut. Mereka masih menemui perkara-perkara baru tentang satu sama lain – seperti bagaimana Siva tidak pernah benar-benar suka perkahwinan sari pengantin perempuannya telah pada

Siva dan Rany ditemui pada tahun 1983.

“Ia bermula sebagai cadangan. Bapa saya telah mencari perlawanan untuk saya dan rakan keluarga bersama bercakap mengenai Siva. Jadi dia datang untuk melihat saya di rumah dengan ibunya, kakak dan rakannya. Pada asasnya, dia datang untuk memeriksa saya keluar. Walaupun ia bermula dengan cara itu, Siva adalah betul berkeras dari awal bahawa kita harus keluar dan mengenali antara satu sama lain sebelum kita membuat apa-apa keputusan, “berkaitan Rani.

Mesyuarat itu berjalan dengan baik … sekurang-kurangnya untuk Siva yang agak pasti dia seorang untuk beliau.

“Ia diklik,” kata beliau, semata-mata.

Siva Kanapathy and Selvarany Apuduray say that the key to their lasting marriage lies in large part in their willingness to support each other through adversity. IZZRAFIQ ALIAS / The Star. September 18, 2016.

tahun-tahun awal perkahwinan sangat mencabar bagi muda pasangan yang mempunyai dua anak perempuan mereka berturut-turut dengan tidak lama selepas mereka berkahwin.

Tetapi Rany lebih berhati-hati dengan idea perkahwinan yang diatur dan mengambil beberapa bulan untuk memutuskan sama ada dia mahu meneruskan hubungan yang dengan dia.

“saya belajar pada masa itu, melakukan Diploma saya dalam TESL (Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua) dan saya tidak mahu memberi bahawa sehingga. Saya tidak pasti sama ada beliau akan menyokong saya atau menghalang saya daripada melanjutkan pelajaran saya. Jadi dari mula lagi saya memberitahunya bahawa adalah salah satu kriteria saya dan dia bersetuju tanpa ragu-ragu, “katanya, suaranya melembutkan sedikit kerana dia mengimbas kembali masa lalu.

Walaupun begitu, Rany tidak sepenuhnya yakin.

rakan-rakannya yang pernah bertemu beliau dan rakan-rakan bersama mereka semua memburu kedua-dua untuk bersama-sama tetapi Rany kekal di atas pagar.

“semua orang terus berkata apa lelaki yang baik dia adalah, bagaimana kita betul antara satu sama lain … tiada siapa yang mempunyai apa-apa yang buruk untuk mengatakan mengenai beliau. Saya tidak percaya tetapi apabila kami mula keluar, saya dapat melihat bahawa dia benar-benar adalah seorang lelaki yang baik. Beliau adalah seorang lelaki yang benar, “katanya, meletakkan tangannya di atas tangannya, sambil menambah bahawa selebihnya adalah sejarah.

” Ia diklik untuk saya juga, “katanya, dengan ketawa kecil,

berikut April, kedua-dua berkahwin.

Siva Kanapathy and Selvarany Apuduray say that the key to their lasting marriage lies in large part in their willingness to support each other through adversity. IZZRAFIQ ALIAS / The Star. September 18, 2016.

kunci kepada perkahwinan yang berkekalan mereka, kedua-dua mereka bersetuju, terletak sebahagian besarnya dalam kesediaan mereka untuk menyokong antara satu sama lain melalui kesusahan.

tahun-tahun awal perkahwinan sangat mencabar bagi pasangan muda yang mempunyai dua anak perempuan mereka berturut-turut dengan tidak lama selepas mereka berkahwin. Rany terus melanjutkan pelajaran dan Siva taat bekerja lebih keras untuk menyara keluarga yang semakin meningkat.

“Dia sedang belajar dan hanya mendapat separuh gaji gurunya ini. Untuk mengimbangi, saya mengambil pekerjaan lain pada waktu malam, menguruskan mencuci kereta di tengah-tengah KL. Pada siang hari, saya adalah seorang ajuster kerugian dan selepas kerja hari saya, saya pergi untuk mencuci kereta pada pukul 6 petang hingga tengah malam atau kadang-kadang lebih lewat, tujuh hari seminggu. Pada masa itu, saya juga mengikuti ijazah saya dalam undang-undang. Tetapi saya tidak dapat menampung dan memberi bahawa sehingga. Saya tidak menyesal. Saya masih bekerja dan sangat gembira, “saham Siva.

Sokongan Siva, kata Rany, adalah sesuatu yang tidak pernah pudar.

” Pada masa itu, dia benar-benar disokong keinginan saya untuk belajar . Ini adalah sesuatu yang saya tidak fikir saya pernah boleh lupa. Ia adalah sukar tetapi ia adalah dengan saya sepanjang jalan. Bukan sahaja dia menyokong saya dan keluarga dari segi kewangan, dia juga membantu untuk menaip tugasan saya pada waktu malam kerana saya tidak menaip dengan baik. Kita akan kekal sehingga lewat malam bersama-sama … dia akan sentiasa berada di sana untuk saya, “kata Rany.

Kunci kepada perkahwinan yang berkekalan mereka, kedua-dua mereka bersetuju, terletak sebahagian besarnya dalam kesediaan mereka untuk menyokong antara satu sama lain melalui kesusahan.

“Terdapat banyak memberi dan menerima. Saya memberi, dia mengambil, “kata Siva, jelas mengusik isterinya. Seolah-olah pada masanya, dia mendapat sedikit mencetuskan kemarahan dan bertindak balas.

“No. Itu tidak betul. “Kami saling membantu bila-bila masa kita boleh. Beliau adalah sangat membantu dalam beberapa cara, sangat tertentu tentang menjaga dapur bersih, sebagai contoh. Sebelum kita pergi ke tempat tidur, dia akan sentiasa memastikan dia membersihkan dapur. Dan sebagainya, kita serahkan kepada beliau. Kami boleh mencuci pinggan kami tetapi kami meninggalkan kebanyakan pembersihan kepadanya, “kata beliau, pecah di dalam ketawa nakal kerana dia kelihatan pada dia mengetahui.

Satu rasa humor, keupayaan untuk ketawa pada satu sama lain dan nilai-nilai dan keutamaan kongsi telah mengukuhkan perkahwinan mereka. Siva dan nilai Rany keluarga mereka sangat dan meletakkan keperluan anak-anak mereka lebih awal daripada mereka sendiri.

“Keluarga adalah penting untuk kami berdua. Apabila ibu saya, bapa dan nenek sakit … bukan semua sekali gus, sudah tentu, mereka datang untuk tinggal dengan kami dan kita akan menjaga mereka. Ia adalah sama dengan kanak-kanak … tidak ada persempadanan tugas, kita berkongsi tanggungjawab dengan sukarela, “kata Rany yang telah menjaga ibu mertuanya yang menghidap Alzheimer.

” Kami bergantung kepada antara satu sama lain banyak. Dan tidak ada keraguan mengenainya, beliau telah banyak menyumbang dari segi kewangan juga. Dia baru-baru ini menulis sebuah buku teks yang sedang digunakan di sekolah-sekolah di seluruh negara! “Katanya dengan cincin terang kekaguman dan kebanggaan dalam suaranya, meletakkan tangannya di sekelilingnya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia