Home / Percutian / Tiga destinasi pantai Sabah yang anda perlu melawat

Tiga destinasi pantai Sabah yang anda perlu melawat

Three Sabah beach destinations that you should visit

Terdapat pantai yang tenang dan pulau-pulau menanti untuk ditemui pada masa akan datang youre di Sabah. Photo: David Kirkland / Lembaga Pelancongan Sabah

-Sponsored-

Tanya mana-mana pelancong kasual mengenai Sabah, dan kemungkinan besar, mereka akan lilin lirik mengenai pulau-pulau yang cantik, laut yang biru dan pantai berpasir putih yang terbentang untuk batu. Dan sesungguhnya mengenai orang dan makanan juga!

Sedangkan destinasi lebih ikonik seperti Semporna dan lima pulau di Tunku Park Abdul Rahman Marine tidak jauh dari Kota Kinabalu (KK), adalah bernilai melawat, terdapat lain-lain tersembunyi permata juga yang mempamerkan yang terbaik daripada azimat tropika Sabah.

Mari Mari Sepanggar

Sabah.

The indah Mari Mari Sepanggar adalah dua kali ganda saiz Pulau Manukan , jadi anda boleh mengharapkan dua keseronokan. Photo: Lembaga Pelancongan Sabah

perairan biru, pantai berpasir putih dan terumbu berwarna-warni. Mereka adalah tiga sebab untuk membungkus dan berangkat ke Mari Mari Sepanggar Island sekarang. Ini adalah satu percutian alternatif ke pulau-pulau lain yang berdekatan; pulau persendirian terletak kira-kira 10 minit perjalanan dari KK melalui perjalanan dengan bot dari Jeti Jesselton Point.

Pulau indah adalah dua kali ganda saiz Manukan Island, jadi anda boleh mengharapkan dua keseronokan. Dari selam skuba dan snorkeling untuk berkayak dan memancing untuk merentas hutan, terdapat banyak untuk dilihat dan lakukan untuk pencinta alam semula jadi itu.

Orang-orang yang berani, boleh menaikkan hutan hujan yang subur ke South Peak (puncak tertinggi di pulau itu), manakala mereka yang mencari ketenangan boleh pergi untuk berenang yang menyegarkan di lautan biru yang jelas.

Anda boleh menghabiskan malam yang romantik di pulau itu dan melihat lampu sekelip KK pada jarak yang jauh dan mendengar bunyi memukul gelombang dengan hutan sebagai latar belakang.

Mantanani

Sabah.

perairan jelas Mantanani sesuai untuk menyelam dan snorkeling. Photo: Lembaga Pelancongan Sabah

Ia mengambil masa lebih lama untuk sampai ke Mantanani. Anda akan mempunyai untuk mengambil memandu dua jam dari KK ke Kota Belud, diikuti oleh satu jam lagi dengan bot dari jeti Kuala Abai. Tetapi pulau kecil ini juga bernilai perjalanan.

Sebaik sahaja anda mengambil menyelam ke dalam dunia bawah air Mantanani, flora dan fauna marin akan mempesonakan anda. ikan badut berenang di tengah-tengah anemone laut dan terumbu karang yang jelas membentuk taman unik di laut. Adakah apa-apa kejutan daripada itu pulau itu adalah syurga penyelam terkenal ini

Air di sini terkenal kerana menjadi sebahagian daripada yang paling jelas di dunia -? Sebenarnya satu blogger Korea Selatan begitu kejangkitan, dia melafazkan ia “yang paling jelas di dunia”. Untuk jurugambar bawah air, ini bermakna penglihatan yang sangat baik bagi mereka gambar-gambar yang menakjubkan.

Luangkan hari, sama ada menyelam, snorkeling atau berkayak. Dan apabila matahari mula set, duduk, menikmati angin sejuk dan menjamu selera dengan pemandangan yang menakjubkan yang menyala-warna oren.

Terdapat banyak pilihan di sini jika anda membuat keputusan untuk bermalam kerana itu bermakna anda mempunyai lebih masa di sini dan juga dapat berehat sehingga. Tetapi ini masih boleh dilakukan sebagai perjalanan hari.

Kudat

Sabah.

Parti berlatarbelakangkan matahari terbenam di Music Fest Sunset. Photo: Lembaga Pelancongan Sabah

Perjalanan ke Kudat (190km dari KK) dipenuhi dengan tarikan yang menarik seperti ladang Gombizau Honey Bee, kilang Sumangkap Gong dan pusat parang membuat di Kampung Siasai ( Kota Belud). Terdapat juga rumah panjang Rungus terkenal.

Sebaik sahaja anda tiba di bandar mengantuk ini, walaupun, bersedia untuk menerima kadar tropika yang perlahan. Berikut adalah di mana anda boleh mencari banyak pantai berpasir putih. Dan hakikat bahawa mereka masih agak tidak disentuh bermakna bahawa ada banyak privasi untuk berjalan malas pada malam-malam yang hangat.

Dan kemudian ada Tip of Borneo. Juga dikenali Tanjung Simpang Mengayau tanjung dramatik ini terletak di hujung utara-paling Borneo sebagai. Ia juga tempat di mana dua laut – Laut Sulawesi dan Laut China Selatan -.. Bertemu

terkenal explorer Portugis Ferdinand Magellan telah dikhabarkan telah belayar ke Tip of Borneo untuk membaiki kapalnya

Tip Of Borneo juga telah menarik ramai golongan muda. Setiap tahun pada bulan Jun, Muzik Fest Sunset berlangsung di sini. Ini adalah satu festival muzik luar yang bermula lewat petang. Parti jauh sebagai matahari terbenam di latar belakang. Apabila malam jatuh dan dengan bulan penuh di atas, pengalaman muzik di bawah langit yang penuh bintang. matahari terbenam yang indah dan bulan-bulan penuh yang menakjubkan -. yang seolah-olah seperti gambar percutian yang sempurna


Artikel ini dibawa kepada anda oleh Lembaga Pelancongan Sabah . Temui lebih banyak di www.sabahtourism.com .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.