Home / Berita / Tian Chua didapati bersalah menghasut berhubung kenyataan di forum Mei 13

Tian Chua didapati bersalah menghasut berhubung kenyataan di forum Mei 13

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Batu Tian Chua telah dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dan denda RM1,800 untuk mengeluarkan kata-kata hasutan pada satu forum 13 Mei tiga tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen Zulqarnain Hassan membenarkan penangguhan hukuman penjara sementara menunggu rayuan.

Beliau berkata hukuman tersebut dijatuhkan mengambil kira kedudukan tertuduh sebagai ahli Parlimen dan keseriusan jenayah itu.

Hukuman tidak akan menjejaskan kedudukan Tian Chua sebagai Ahli Parlimen sebagai hukuman yang tidak wajar yang kehilangan kelayakan automatik.

Ketika menyampaikan keputusan bersalah beliau pada hari Rabu, Zulqarnain berkata, beliau berpuas hati bahawa Chua Tian Chang, yang lebih dikenali sebagai Tian Chua, mengeluarkan kata-kata yang mempunyai kecenderungan untuk melakukan hasutan dengan cara menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi.

“Tertuduh menggunakan kata-kata seperti ‘bangkit’ (kenaikan), ‘turun ke JALAN’ (mengambil jalan-jalan), yang telah diucapkan tidak lama lagi selepas keputusan pilihan raya umum ke-13 diumumkan.

“Saya berpuas hati bahawa ini dilihat mempunyai kecenderungan untuk melakukan hasutan,” katanya dalam penghakimannya pada Rabu.

Tian Chua, yang juga naib presiden PKR, didakwa mengikut Seksyen 4 (1) ( b) Akta Hasutan 1948, yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun, denda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Beliau diwakili oleh peguam N. Surendran dan Latheefa Koya.

sebelum

Timbalan Pendakwa Raya Julia Ibrahim menggesa hukuman yang lebih berat bagi tertuduh, yang menyatakan bahawa sebagai Ahli Parlimen, beliau sepatutnya digunakan lebih “ruang bertanggungjawab” untuk menyuarakan rungutan beliau.

Walau bagaimanapun, dalam merayu hukuman ringan, Surendran berkata, ucapan yang dibuat oleh anak guamnya semasa forum itu tidak menyebabkan sebarang insiden keganasan atau tidak diingini.

Selain Tian Chua, lima yang lain juga telah didakwa mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan pada forum yang sama awam, yang telah diadakan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Perhimpunan Cina Selangor di sini pada 13 Mei 2013.

Mereka bekas Ahli Parlimen Batu Berendam Tamrin Ghafar, aktivis sosial Haris Ibrahim dan Hishamuddin Rais dan pemimpin pelajar Adam Adli dan Safwan Anang.

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah, dengan perbicaraan mereka dijalankan secara berasingan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.