Home / Berita / Tiada siapa mengatasi undang-undang, kata Ketua Polis Negara

Tiada siapa mengatasi undang-undang, kata Ketua Polis Negara

Attention: Khalid inspecting the monthly assembly at Bukit Aman.

Perhatian:. Khalid memeriksa perhimpunan bulanan di Bukit Aman

KUALA LUMPUR:. Tiada individu mengatasi undang-undang termasuk pegawai polis, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar

Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas laporan berita polis kakitangan terlibat dalam jenayah seperti rompakan dan peras ugut minggu lepas.

Jumaat lepas, seorang lans koperal berusia 55 tahun itu ditahan kerana didakwa merompak sebuah kafe siber di Sri Petaling dan melepaskan tembakan di salah satu daripada pursuers beliau.

Dalam kes berasingan, tiga konstabel dan Lans Koperal ditahan kerana didakwa cuba memeras wang daripada seorang pengawal keselamatan di Dengkil pada Khamis.

“Apabila kami mengumumkan bahawa pegawai kita sendiri yang terlibat dalam jenayah, ia bermakna bahawa kita adalah telus dan tidak melindungi topi hitam dalam pasukan itu.

” Kami akan mengambil tindakan undang-undang dan disiplin terhadap mereka . Mereka berhadapan dengan tindakan sama seperti orang lain, “katanya.

Khalid berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan anjuran Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman (JIPS) semalam.

Beliau berkata pasukan polis akan terus menjalankan tugas mereka walaupun percubaan oleh pihak tertentu untuk memfitnah mereka.

“Sesetengah anggota masyarakat tidak menghormati kami sebagai undang-undang penguatkuasa. Sebaliknya, mereka memantau setiap pergerakan kami dengan niat untuk memburukkan imej kami.

“Ada pihak mahu meracuni masyarakat ke dalam membenci polis untuk mencapai agenda mereka sendiri,” katanya.

Khalid berkata walaupun kritikan, pasukan polis akan terus memastikan keselamatan rakyat dan negara ini.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia