Home / Kesihatan / Tiada makanan yang tidak baik dalam diabetes, hanya diet yang tidak

Tiada makanan yang tidak baik dalam diabetes, hanya diet yang tidak

There are no bad foods in diabetes, just bad diets

Hanya memotong gula tambahan dari isnt diet anda cukup untuk mengawal tahap gula dalam darah anda; ada banyak gula tersembunyi dalam makanan lain. Photo: Gambar Fail

Kesihatan

Pesakit kencing manis sering mendapati ia mencabar untuk mendapatkan makanan yang benar-benar seimbang dan pemakanan. Selalunya, mereka berfikir beras mengelakkan adalah kunci untuk mengawal tahap gula mereka.

“Ini adalah satu kesilapan kerana pesakit diabetes perlu mempunyai karbohidrat untuk tenaga dan ia adalah penting bahawa mereka mengasingkan karbohidrat-loading,” kata Sime Darby Medical Centre, Subang Jaya, Selangor, dietetik dan perkhidmatan makanan pengurus Nurul Aziah Musa.

“Breakfast masih sajian yang paling penting hari ini dan boleh dimakan dalam masa dua jam selepas bangun dari tidur. Ia lebih sukar untuk menurunkan berat badan tanpa sarapan pagi.

“Being rakyat Malaysia, kita tidak boleh memberitahu pesakit tidak makan nasi lemak atau roti canai . Sebaliknya, mengubah suai hidangan ini.

pesakit “Sebagai contoh, di hospital, kita berkhidmat nasi lemak tetapi pengganti santan dengan susu rendah lemak.

“Dengan itu, kami juga termasuk telur kacang putih dan panggang, jadi ia menjadi satu hidangan yang.”

Beliau berkata demikian dalam temu bual meja round- pengurusan diabetes dan pendidikan yang diadakan di sini bulan lepas. Dia berkata, “Sebaik-baiknya, kami menekankan pilihan yang lebih sihat seperti capati atau tosai .

For diabetics, the key to controlling their weight is controlling food portions, says Nurul Aziah Musa. — SIA HONG KIAU/The Star

Bagi pesakit kencing manis, yang penting untuk mengawal berat badan mereka adalah mengawal bahagian makanan, kata Nurul Aziah Musa. Foto: The Star / Sia Hong Kiau

“Di kawasan bandar, pesakit lebih mudah menerima sarapan barat seperti oat dengan buah-buahan cincang dan kacang, tetapi ia mengambil banyak disiplin untuk mengikuti ini. “

Beliau menyatakan bahawa terdapat banyak makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi, dan selama ini tidak menyebabkan kencing manis, makanan ini mengandungi banyak kalori yang menyumbang kepada pertambahan berat badan.

” Ia semua mengenai kawalan bahagian. Jangan bebankan pada sarapan dan tersebar makanan anda.

“Mereka sedikit lebih besar bersaiz harus bertujuan untuk pengurangan berat badan 5% kepada 10% dalam tempoh enam bulan,” tambahnya.

Menurut ke Institut Jantung Negara pendidik kanan diabetes Siah Guan Jian, tidak ada perkara seperti pemakanan pesakit kencing manis.

“anda hanya perlu mengubah suai diet anda untuk mengawal paras gula.

” pesakit kencing manis kami semakin muda dan lebih muda.

“Sebelum ini, kumpulan umur kencing manis adalah di antara 30 hingga 60 (tahun), tetapi sekarang, kita lihat pesakit remaja mereka dengan penyakit ini.

“Orang ramai juga makan di luar yang lebih, jadi kita perlu mengajar mereka apa makanan untuk memilih tanpa menjejaskan kesihatan mereka.

” kami tidak mahu mereka berakhir dengan kegagalan buah pinggang atau buta dalam satu dekad, “katanya berkata.

Kurang kesedaran

People think that if they don’t add sugar to their drink, then it’s healthier. They don’t realise how much carbs they are taking, which contributes to a high sugar level, says Siah Guan Jian, senior diabetes educator at Institut Jantung Negara. — SIA HONG KIAU/The Star

Orang berfikir bahawa jika mereka tidak menambah gula untuk minuman mereka, maka ia lebih sihat. Mereka tidak sedar berapa banyak karbohidrat mereka mengambil, yang menyumbang kepada paras gula yang tinggi, kata Siah Guan Jian, pendidik diabetes kanan di Institut Jantung Negara.

Prevalens diabetes jenis 2 semakin meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Seramai 3.5 juta atau 17.5% orang dewasa Malaysia yang berumur lebih daripada 18 telah didiagnosis dengan diabetes.

angka ini hanya mengesahkan bahawa setiap rakyat Malaysia mempunyai peranan dalam menangani ini kebimbangan kesihatan awam.

baru-baru ini, Nestle Sains Kesihatan menjalankan tiga bulan di seluruh negara Sihat Diabetes Hidup Bermula dengan sarapan inisiatif, di mana peserta telah diminta untuk melengkapkan kaji selidik untuk mengenal pasti trend sarapan di Malaysia

Kaji selidik mencelup stik -. yang pertama seumpamanya di dalam negara – telah dijalankan pada pameran bergerak dari April hingga Jun, dan melibatkan enam hospital di Lembah Klang, Perak, Pulau Pinang dan Johor

hasil kajian menunjukkan bahawa 79% daripada 694 responden yang ditemu bual tidak tahu apa indeks glisemik (GI) adalah. Indeks ini adalah kedudukan relatif karbohidrat dalam makanan mengikut bagaimana mereka memberi kesan kepada tahap glukosa darah.

Karbohidrat dengan nilai GI yang rendah (55 atau kurang) adalah lebih perlahan dicerna, diserap dan dimetabolismekan, dan menyebabkan yang lebih rendah dan kenaikan yang lebih perlahan dalam glukosa darah, dan oleh itu, tahap insulin.

penemuan selanjutnya menunjukkan bahawa 77.2% daripada responden tidak mengambil formula kencing manis khas atau suplemen lisan untuk membantu mereka dalam menguruskan tahap gula dalam darah mereka.

pengurus perniagaan negara Nestle Health Science Emilyn Woon berkata, “Tidak setiap pesakit kencing manis memerlukan formula, tetapi keputusan menunjukkan pesakit mempunyai kesedaran yang rendah pada apa yang GI atau jika mereka memerlukan suplemen.

If you start your day with breakfast, your day will usually go right, says Nestle Health Sciences country business manager Emilyn Woon.

Jika anda memulakan hari anda dengan sarapan pagi, hari anda biasanya akan pergi kanan, kata pengurus perniagaan Nestle Sains Kesihatan negara Emilyn Woon.

“(diabetes) yang baru didiagnosis juga mempunyai stigma dan ketakutan kerana mereka digunakan untuk makan beberapa jenis makanan setiap hari.

“mereka mahu mudah, pilihan lazat dan lebih banyak pilihan produk. Jika anda memulakan hari anda dengan sarapan pagi, hari anda biasanya akan pergi ke kanan. “

Nurul berkata,” Kita perlu memastikan rasa yang sedap.

“pemakanan tambahan Oral sangat berguna, terutama pada diet sakit-hari. Pesakit cenderung untuk pulih lebih cepat. “

Siah menambah,” Orang berfikir bahawa jika mereka tidak menambah gula untuk minuman mereka, maka ia lebih sihat.

“Mereka tidak sedar berapa banyak karbohidrat mereka mengambil dari makanan lain, yang menyumbang kepada paras gula yang tinggi

“Kami menasihatkan pesakit diabetes untuk mengubah gaya hidup mereka dengan tiga perkataan utama:. diet, ubat-ubatan dan senaman. Jangan biarkan kawalan diabetes anda. “

Kedua-dua Siah dan Nurul menekankan kepentingan pendidikan dalam menguruskan penyakit ini.

” Tidak ada makanan yang baik atau buruk, hanya diet yang baik atau buruk .

“Terdapat juga banyak mitos di luar sana. Satu, sebagai contoh, adalah untuk beban pada peria.

“Walaupun tidak ada yang salah dengan sayur-sayuran ini kerana ia kaya dengan serat, tidak ada bukti saintifik untuk membuktikan bahawa ia boleh mengurangkan tahap gula,” kata Nurul.

mitos lain adalah bahawa ubat kencing manis akan menyebabkan kegagalan buah pinggang.

“Ia adalah gila!” kata Siah. “Orang ramai sebenarnya berhenti mengambil ubat mereka kerana khabar angin atau sesuatu yang mereka telah membaca di internet.”

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.