Home / Berita / ‘Tiada alasan untuk menahan reman duo’

‘Tiada alasan untuk menahan reman duo’

JOHOR BAHRU: A permohonan polis untuk menahan reman kedua-dua suspek yang didakwa menghina Islam yang berkaitan dengan kematian PAS Mursyidul Datuk Dr Haron Din telah ditolak.

Majistret Noor Aisyah Ahmad mengarahkan pihak polis untuk membebaskan kedua-dua mereka dengan serta-merta di bawah Seksyen 177 Kanun Tatacara Jenayah.

Terdahulu, peguam Roger Chan Weng Keng menegaskan bahawa tidak ada alasan yang munasabah untuk pihak polis untuk menahan reman pelanggannya.

“Majistret telah menafikan permintaan polis. Kedua-dua lelaki berada di bawah tahanan polis selama lebih 12 jam selepas mereka ditangkap di rumah mereka di Lembah Klang awal pagi semalam, “katanya kepada pemberita di luar mahkamah.

A berusia 62 tahun dan seorang 50- perunding komunikasi strategik year-old telah ditangkap di Bandar Utama dan Shah Alam atas kandungan tweet mereka.

Seorang suspek ketiga ditahan di Ipoh. Semua telah disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengingatkan ahli-ahli politik supaya berhati-hati sebelum membuat komen kesat dalam bangsa dan agama.

Beliau berkata demikian sebagai respons kepada tweet semula oleh Ahli Parlimen DAP Jelutong Jeff Ooi: “Adios Harun Din. . Jadilah keamanan “

Atas permintaan dari orang yang menulis sebarang tweet, Ooi menggantikan-tweet semula dengan sendiri:” Menerima panggilan peribadi sebentar tadi. Jadi … selamat tinggal. Jadilah keamanan. “

Khalid berkata di Bukit Aman bahawa ketiga-tiga mereka ditahan kerana menyiarkan kenyataan menyinggung perasaan umat Islam.

Polis mengambil pertimbangan perlu sebelum membuat tangkapan itu, katanya.

“Saya menasihatkan ahli politik seperti Jeff Ooi berhati-hati apabila membuat kenyataan. Berfikir 10 kali sebelum menghantar komen yang boleh menyinggung perasaan kaum atau agama lain.

“Apabila seorang pemimpin masyarakat atau Ahli Parlimen membuat komen itu, pengikut-pengikutnya akan mencontohi beliau tanpa mengambil kira perasaan orang lain.

” Yang mana lebih penting? pertikaian agama di negara berbilang kaum ini atau perkara-perkara lain, “kata Ketua Polis Negara, menggesa Ooi menyerahkan kepada pihak polis.

Ooi berkata beliau akan membentangkan diri kepada polis hari ini.

“Saya akan kembali di Pulau Pinang tengah hari dan peguam R.S.N. saya Rayer akan menguruskan masa dan membuat keputusan yang mana balai polis saya perlu pergi ke, “katanya.

Ketua Polis Pulau Pinang Bukit Aman, Datuk Abdul Ghafar Rajab berkata polis menerima lima laporan lebih tweet Ooi.

Pemuda PAS juga membuat laporan polis di Kuala Lumpur menggesa Ooi memohon maaf kepada keluarga Dr Haron.

DAP telah menjauhkan diri daripada kontroversi.

Dalam perkembangan lain, Khalid berkata polis sedang menyiasat bekas askar Mohd Ali Baharom atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju, dan ketua Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berikutan laporan yang dibuat terhadap mereka minggu lepas.

Beliau berkata Ali Tinju telah disiasat kerana melakukan ugutan jenayah dan Maria untuk aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

Berita berkaitan:

Heng: ancaman Ali Tinju yang tidak bertamadun, tidak sah dan tidak menghormati

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia