Home / Berita / Thouless, Haldane dan Kosterlitz memenangi 2016 hadiah Nobel fizik

Thouless, Haldane dan Kosterlitz memenangi 2016 hadiah Nobel fizik

STOCKHOLM / LONDON (Reuters) – Tiga saintis kelahiran Britain memenangi 2016 Hadiah Nobel dalam fizik pada Selasa kerana mendedahkan negeri-negeri luar biasa perkara, yang membawa kepada kemajuan dalam bidang elektronik dan berpotensi membantu kerja-kerja pada komputer kuantum masa depan.

David Thouless, Duncan Haldane dan Michael Kosterlitz, yang semua kerja di universiti-universiti Amerika Syarikat, berkongsi hadiah untuk penemuan mereka pada perubahan mendadak dalam sifat-sifat, atau fasa, bahan ultra-nipis.

pusat penyelidikan mereka pada topologi, satu cabang matematik yang melibatkan perubahan langkah bijak seperti membuat satu siri lubang dalam objek. Konsep pegang sukar digambarkan oleh ahli Jawatankuasa Nobel Thors Hans Hansson pada sidang akhbar menggunakan bun kayu manis, bagel dan pretzel.

Fasa adalah jelas apabila perkara pergi dari pepejal kepada cecair kepada gas, tetapi bahan-bahan juga boleh mengalami perubahan langkah topologi yang memberi kesan kepada sifat-sifat elektrik mereka. Satu contoh ialah superkonduktor, yang pada suhu rendah arus elektrik tanpa rintangan.

“Terima kasih kepada kerja-kerja perintis mereka, memburu kini selama fasa baru dan eksotik perkara,” Diraja Sweden Akademi Sains berkata dalam pemberian hadiah 8.000.000 Sweden mahkota ($ 937,000).

“Ramai yang berharap untuk aplikasi masa depan dalam kedua-dua sains bahan dan elektronik.”

Thouless, Universiti Washington di Seattle, adalah dianugerahkan separuh hadiah, dengan separuh lagi dibahagikan antara Haldane, Universiti Princeton, dan Kosterlitz, Universiti Brown.

“Kami benar-benar tidak memahami … jumlah penuh yang tak senonoh yang mekanik kuantum boleh lakukan,” Haldane kepada Reuters dalam satu temu bual di rumahnya di Princeton, New Jersey. “Ia tidak perkara-perkara yang kita tidak pernah bermimpi dan benar-benar boleh menjadi pesat berguna untuk semua jenis teknologi baru.”

LONG TERTUNGGAK ‘

rakan sekerja Kosterlitz di Brown, Profesor Lihat Chen Ying, berkata beliau menganggap anugerah itu lama tertangguh.

“Anda tidak pernah tahu, kerana terdapat penemuan yang menarik di mana-mana, jadi setiap tahun kita mula berfikir adakah ini tahun ini,” Ying berkata dalam satu wawancara di kampus Brown di Providence, Rhode Island . “Secara peribadi, saya fikir ia adalah lama tertangguh.”

Andy Schofield, seorang profesor fizik teori di Universiti Birmingham, di mana Kosterlitz dan Thouless menjalankan kerja-kerja awal mereka dalam tahun 1970-an, berkata pemahaman baru negeri fasa telah terutamanya menjanjikan dalam pengkomputeran.

“Salah satu implikasi teknologi yang paling menarik adalah dalam penebat yang tidak membawa elektrik normal tetapi boleh dipaksa untuk membawa arus elektrik di permukaan,” katanya kepada Reuters. “Itulah keadaan yang sangat kukuh, yang memberikan kestabilan yang penting untuk pengkomputeran kuantum.”

komputer superfast kuantum, salah satu daripada Grails suci sains, akan dapat untuk menguji pelbagai penyelesaian untuk masalah sama sekali dan boleh dalam teori menyelesaikan dalam saat masalah yang mengambil mesin tahun terpantas hari ini untuk retak.

komputer jenis lama menggunakan bit binari maklumat untuk menyimpan data manakala komputer kuantum menggunakan “qubits” yang pada masa yang sama boleh menjadi 0 dan 1, menjadikan mereka sangat pantas tetapi tidak stabil.

Fizik adalah kedua tanaman tahun ini daripada Nobels dan datang selepas Jepun Yoshinori Ohsumi telah dianugerahkan hadiah untuk perubatan pada hari Isnin.

Terdapat spekulasi hadiah tahun ini mungkin akan diberikan untuk pengesanan pertama gelombang graviti, riak dalam fabrik ruang-masa pertama meramalkan abad yang lalu oleh Albert Einstein. Kejayaan, yang diumumkan oleh penyelidik antarabangsa pada bulan Februari, mungkin telah terlambat untuk Jawatankuasa Nobel.

Tiga penyelidik menyertai barisan beberapa nama-nama besar dalam bidang sains, termasuk Einstein, Niels Bohr dan Marie Curie.

Hadiah-hadiah pertama kali dianugerahkan pada tahun 1901 untuk memberi penghormatan kepada pencapaian dalam bidang sains, sastera dan damai mengikut kehendak Sweden dinamit pencipta dan perniagaan hartawan Alfred Nobel, yang meninggalkan banyak daripada hartanya untuk mewujudkan anugerah itu.

Untuk grafik pada penerima anugerah Nobel, klik pada: http://tmsnrt.rs/1jLPeM7

(laporan tambahan oleh Bart Noonan, Andrew Hofstetter, Elly Park, Anna Ringstrom, Bjorn Rundstrom, Simon Johnson, Johan Ahlander dan Scott Malone; Penyuntingan oleh Mark Trevelyan dan David Gregorio)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia