Home / Makanan / The Banh Mi Queen tidak membuat sandwich biasa

The Banh Mi Queen tidak membuat sandwich biasa

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

The Banh Mi Queen makes no ordinary sandwich

Tajuk yang tepat menggambarkan ini Banh bt penjual. Gambar: Suzanne Larazoo

Asia & Oceania

Terdapat keping hati saya di banyak tempat

Dalam sebuah kedai obat kecil di Venice, di mana rak. botol berdebu naik ke siling di setiap bayangan kaca dibayangkan – dan beberapa, tidak dapat dibayangkan. Dan cermin mata kecil pahit herba, wangi Barolo Chinato sedang clinked oleh orang yang tidak bertutur dalam bahasa yang sama.

Di lereng bukit sekitar Imlil, dalam bayang-bayang Mt. Maghribi Toubkal, mana perjalanan yang tidak dijangka telah dijalankan dengan beg tangan yang besar di belakangnya – kiu banyak slithering kaku di atas batu, dengan pandangan yang cemerlang sebagai pay-off

Dan ada yang dipegang teguh oleh 80-an tahun. wanita -old di sebuah kedai kecil di bandar kotak permata Vietnam dan tapak Warisan Dunia Unesco, Hoi An.

Namanya Madam Khanh, dan dia adalah Banh Mi Queen. Tidak benar-benar – ada tanda dan segala-galanya

Setahun yang lalu, saya berada di Danang, Vietnam, menemubual Pierre Gagnaire -. Chef yang tukang masak, tinggi, sedikit-membongkok dan pernah tersenyum, yang menyahut Starstruck saya , burbled soalan dengan pesona anggun.

Tetapi malam sebelum temu bual itu, terdapat satu trek makanan.

Kami sekumpulan berbeza wartawan dari pelbagai negara, yang berkongsi cinta makanan dan kesediaan untuk berjalan untuk itu. Dan kami dengan penuh semangat diketuai oleh emas, berani PR jagoan Raechel Temily.

Madam Khanh is deservedly known as the Banh Mi Queen in Hoi An, Vietnam.

Madam Khanh adalah sudah sepatutnya dikenali sebagai Banh Mi Queen di Hoi An, Vietnam.

Amat berpengetahuan dan bersemangat tentang makanan jalanan di pelbagai negara Asia, yang berpangkalan di Bali Raechel telah mengambil beberapa jalan kegemarannya makan pengalaman dalam Hoi An, kira-kira setengah jam dari Danang.

dalam senarai tersebut ialah dua Banh mi kedai, kedua-duanya yang terkenal. Cerita ini adalah: anda suka satu atau yang lain. Tidak ramai yang dapat merasakan sama-sama untuk kedua-duanya. Yang kedua akan membuktikan disukai, tetapi bagi saya, ditenggelami oleh yang pertama.

Yang pertama adalah Madam Khanh, pada 115, Tran Cao Van Street. Tidak banyak menonjol apabila kumpulan kami straggled dalam; semua berada dalam pelbagai peringkat mengalami kelembapan (ada bercahaya, berkilauan – dan dalam kes saya, pembrokeran liar – dengan peluh).

Saya melihat banyak kertas kecil berkibar walaupun, kerana kami berjalan masuk ke bertenggek di najis rendah pelik ke banyak tempat makan streetside di Vietnam (denda kepada penduduk tempatan secara amnya kecil molek, agak saraf-wracking untuk un-Petite saya. Saya tidak tahu jika saya akan tiba-tiba berakhir bergolek di kaki lima dan perlu menggantikan perabot selepas makan.)

Orang-kertas itu ialah nota, dalam pelbagai bahasa. Sesetengah pihak yang pudar dakwat hampir tidak mudah dibaca, orang lain dalam mata bulat berani, inilah kata-kata pelanggan yang berpuas hati terpaku seluruh dinding. Plus, tanda besar mengisytiharkan status diraja beliau.

Ia adalah firasat pertama yang mungkin saya adalah dalam lebih daripada hanya sandwic.

Di Hoi An, Madam mi Banh Khanh ini membuktikan sebabnya dia dipanggil The Banh Mi Queen.

Walaupun “mi Banh” adalah penggunaan Vietnamese jangka untuk semua jenis roti, ia juga sering menandakan sesuatu jenis sandwich.

Tetapi perkataan “sandwich” tidak benar-benar berlaku adil kepada pelbagai, banyaknya yang serba boleh rasa dan tekstur yang a mi Banh baik dibuat boleh. Ia mengangguk kepada warisan kolonial Perancis Vietnam di baguette segar dan licin, pate hati yang kaya; satu penghormatan kepada masa kini dengan banyaknya daripada yg menyenangkan lobak rangup jeruk dan daikon, ketumbar terang, segala macam daging babi.

bt Banh Madam Khan yang mengambil masa. The banyaknya mulia yang a mi Banh boleh dibina daripada banyak unsur, dan Puan Khan bukanlah makanan segera, kerana dia agak mendesak bahawa ia adalah tangannya yang membuat halus, omelet renda. Bahawa barang-barang halus berasap perut panggang daging babi ke dalam setiap baguette segar dan menambah calitan daripada pate licin dan banyaknya sos cili.

Dia tidak membenarkan cucu beliau untuk membantu, walaupun.

Apabila bt Banh telah datang, ia adalah pada bunga, Vermillion-bersempadan pinggan melamine.

Orang-orang gigitan pertama pertolongan shards baguette kerak pada beberapa pusingan dan berdiam diri tiba-tiba melanda kumpulan. Terdapat mengunyah bernas, maka Wordless murmurs

Semua orang mendapati sesuatu untuk suka -. Tender, daging babi halus rempah ratus atau tekstur yang halus dan contrastingly pate penuh daging, masalah masam jeruk yang diringankan dan mencerahkan persembahan penuh daging, atau rahsia resipi sos cili yang begitu kuat bahawa ia hampir tingled dengan menyenangkan, lelangit-pembersihan kepahitan.

ia adalah wahyu, bagaimana satu sandwic boleh menjalankan gamut setiap sensasi rasa kita boleh berfikir dan mengikat semua ke dalam satu yang indah pengalaman, harmoni. Rangup, lembut, panas, sejuk, pedas menenangkan, herba, manis-masam-masin, amat sedap – adalah seluruh dunia dalam sandwich ini

Seluruh dunia (seperti yang diharapkan), kira-kira AS! $ 1 (RM4.15)

Dan seperti yang kita dikunyah perlahan -. untuk menghulurkan pengalaman – kami bertemu dengan seorang pemuda yang membuat perjalanan setengah jam dari Danang pada motosikal beliau setiap hari, hanya supaya dia boleh mempunyai salah satu bt Banh Madam Khanh untuk sarapan pagi.

ia masuk akal yang sempurna.

kerana pada tahun setelah aku merasai bahawa Banh bt penanda aras, ini sebenarnya telah ditunjukkan di dalam mimpi saya.

Terdapat baik bt Banh di luar domain Madam Khan, di luar Hoi An – tetapi dia telah merosakkan saya untuk apa-apa selain daripada penanda aras beliau. A menaiki pesawat seolah-olah boleh dilaksanakan, untuk menandakan banhmiversary saya


Menurut TripAdvisor, kedai Madam Khanh ini sedang dalam pengubahsuaian -. Mencari lokasi sementara beliau kira-kira 10 pintu turun dari 115, Tran Cao Van Street.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *