Home / Berita / Thailand menganggap ujian Zika untuk semua wanita hamil

Thailand menganggap ujian Zika untuk semua wanita hamil

BANGKOK: Thailand sedang mempertimbangkan menguji semua wanita hamil untuk Zika, Kementerian Kesihatan berkata pada hari Isnin, berikutan pengesahan minggu terakhir kes-kes pertama yang diketahui microcephaly, kecacatan kelahiran ditandai dengan saiz kepala yang kecil, yang dikaitkan dengan virus Zika itu.

Kedua-dua kes yang disahkan microcephaly adalah yang pertama di Asia Tenggara dikaitkan dengan Zika, yang telah merebak di rantau ini selepas wabak di Amerika.

“Menteri Kesihatan telah meminta kami untuk mengkaji sama ada ini adalah perlu dan kos efektif,” Kementerian Kesihatan Setiausaha Tetap Sophon Mekthon kepada Reuters, merujuk kepada ujian percuma untuk semua wanita hamil.

Ujian Zika kos kira-kira 2,000 baht ($ 58) tetapi ujian ulangan sering diperlukan.

“Pada masa ini, kami memeriksa wanita mengandung di kawasan Zika terjejas sahaja, tidak semua wanita hamil. Setakat ini, kami telah diuji kira-kira 1,000 wanita hamil.” jangkitan Zika di kalangan wanita hamil telah terbukti menyebabkan microcephaly – kecacatan kelahiran yang teruk di mana kepala dan otak terlalu kecil -. dan juga keabnormalan otak yang lain

Hubungan antara Zika dan microcephaly pertama kali datang ke cahaya tahun lalu di Brazil, kerana yang telah mengesahkan lebih 1,800 kes microcephaly.

Thailand telah mengesahkan 392 kes Zika sejak Januari, termasuk 39 wanita hamil, dan Singapura telah mencatatkan 393 kes Zika, termasuk 16 wanita hamil.

The AS Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah berkata rakyat perlu mempertimbangkan penangguhan perjalanan ke Brunei, Myanmar, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Maldives, Filipina, Thailand, Timor Timur, dan Vietnam.

CDC telah mengeluarkan “notis perjalanan” untuk Singapura.

Sesetengah pakar kesihatan menuduh pelancongan yang bergantung kepada Thailand bermain menurunkan risiko daripada jangkitan bawaan nyamuk tetapi Kementerian Kesihatan pegawai-pegawai telah menolak itu, berkata bahawa negara-negara lain di Asia Tenggara juga mungkin mempunyai kes microcephaly Zika berkaitan bahawa mereka mempunyai tidak didedahkan.

Pihak berkuasa kesihatan di rantau ini mengatakan mereka sedang meningkatkan pemantauan, tetapi terdapat sedikit ujian dan pegawai-pegawai berkata jumlah sebenar kes terikat untuk menjadi lebih tinggi daripada angka yang disahkan.

Filipina, Malaysia, Vietnam dan Indonesia semua melaporkan sekurang-kurangnya satu kes disahkan.

Tidak ada vaksin atau rawatan Zika. Dianggarkan 80 peratus daripada mereka yang dijangkiti tidak mempunyai gejala, menjadikan ia sukar untuk wanita hamil untuk mengetahui sama ada mereka telah dijangkiti.

Pada orang dewasa, jangkitan Zika juga telah dikaitkan dengan sindrom neurologi yang jarang berlaku yang dikenali sebagai Guillain-Barre, serta gangguan saraf yang lain. -Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *