Home / Teknologi / Thailand memandangkan peraturan kutipan cukai lebih sukar untuk Internet, firma teknologi

Thailand memandangkan peraturan kutipan cukai lebih sukar untuk Internet, firma teknologi

Taxing tech: A working committee in Thailand has been set up to find solutions on tax collection for companies such as Google and other technology firms. —  Reuters

mencukai berteknologi: Satu jawatankuasa kerja di Thailand telah ditubuhkan untuk mencari penyelesaian mengenai kutipan cukai bagi syarikat-syarikat seperti Google dan firma teknologi lain. – Reuters

BANGKOK / JAKARTA: Thailand sedang mengkaji rancangan untuk menguatkan peraturan kutipan cukai untuk internet dan teknologi syarikat-syarikat seperti Alphabet Inc Google, ketua Jabatan Hasil kepada Reuters, kerana hal ehwal cukai syarikat-syarikat ini adalah di bawah penelitian berkembang di Asia Tenggara.

Rancangan juga akan meliputi pemindahan mudah alih dan sektor pembayaran internet, Prasong Poontaneat, Ketua Pengarah Jabatan Hasil Thailand, memberitahu Reuters.

Thailand memberi tumpuan kepada mengubah peraturan sedia ada, Prasong berkata, sambil menambah bahawa satu jawatankuasa kerja telah ditubuhkan untuk mencari penyelesaian mengenai kutipan cukai untuk syarikat-syarikat seperti Google dan firma teknologi lain.

“Kami sedang mengkaji isu ini dan telah menubuhkan satu jawatankuasa untuk mengkaji perkara ini sejak dua bulan lalu,” Prasong kepada Reuters.

“Idea ini adalah untuk mencari penyelesaian yang sesuai untuk Thailand dan ia boleh melibatkan pindaan dalam beberapa peraturan kerana undang-undang semasa adalah ketinggalan zaman dan telah digunakan untuk lebih daripada 50 tahun,” kata Prasong, sambil menambah bahawa beliau menjangka jawatankuasa itu untuk datang dengan penyelesaian menjelang akhir tahun ini.

Reuters menelefon dan e-mel Google Thailand untuk mendapatkan komen, tetapi tidak ada jawapan segera. Jurucakap Google Asia Pasifik tidak segera bertindak balas kepada e-mel dan komen panggilan telefon mencari.

Indonesia sedang mengikuti Google Alphabet Inc selama lima tahun cukai kembali, dan pencarian gergasi Amerika Syarikat boleh menghadapi bil lebih dari US $ 400mil (RM1.6bil) untuk 2015 sahaja jika ia didapati telah dielakkan pembayaran, kanan pegawai cukai kepada Reuters minggu lalu.

rejim cukai yang rendah Singapura dan program insentif cukai yang murah hati membuat ia seri besar untuk syarikat multinasional seperti Apple Inc, Microsoft Corp Google, dan juga dari sektor-sektor lain, untuk mengambil pasukan serantau di sana.

Mereka mewajarkan tempahan pendapatan besar dan keuntungan di Singapura kerana mereka biasanya menjalankan fungsi perniagaan utama seperti kewangan dan operasi, memegang hak harta intelek di sana atau asas eksekutif serantau di negara itu.

Kementerian Kewangan Singapura berkata dalam satu kenyataan e-mel minggu lalu bahawa “keuntungan dikenakan cukai di mana aktiviti yang membawa kepada keuntungan yang dilakukan dan di mana nilai dicipta” dan bahawa ia tidak membiarkan “peralihan buatan keuntungan”.

tekanan Pelabur

kumpulan perniagaan Amerika di rantau ini memberi amaran bahawa tindakan keras cukai risiko memperlahankan pelaburan yang dirancang oleh syarikat multinasional.

berjuta-juta bernilai Pelaburan dolar boleh menjadi terhenti kerana pertikaian dengan pejabat cukai di negara ini, yang telah mengambil pendekatan “agresif”, Lin Neumann, pengarah Dewan Perdagangan Amerika urusan di Indonesia, katanya.

“Terdapat hanya menjadi perasaan untuk beberapa waktu di kalangan pembayar cukai besar yang mereka seperti yang rendah tergantung buah-buahan kerana mereka berada dalam sistem,” Neumann berkata, menyatakan bahawa banyak syarikat-syarikat multinasional bertanggungjawab kepada pemegang saham awam.

The Times Kewangan melaporkan pada hari Sabtu bahawa empat rumah dana UK – Undang-undang & Pengurusan Pelaburan Am, Forum Kumpulan Wang Pencen Pihak Berkuasa Tempatan, Royal London Asset Management dan Sarasin Partners – telah menulis kepada lembaga Alphabet untuk meningkatkan kebimbangan mengenai perkiraan cukai.

Pada Disember tahun lepas, pejabat cukai Australia yang diterbitkan kadar cukai setiap syarikat dengan pendapatan tahunan lebih daripada A $ 100 juta (RM315mil), satu langkah yang ia berkata ia akan mengulangi setiap tahun dengan harapan untuk menekan entiti dengan “terlalu agresif” struktur cukai .

Apple Inc dibayar A $ 74mil (RM233mil) cukai ke atas pendapatan yang boleh dicukai A $ 247mil (RM777mil), sejajar dengan kadar cukai 30% di negara ini tetapi sebahagian kecil daripada jumlah A $ 6.1bil (RM18.8bil) ia dibuat di negara ini pada tahun itu.

Google dibayar A $ 9mil (RM28.3mil) cukai ke atas A $ 91mil (RM286.4mil) dalam pendapatan boleh cukai, satu pertiga daripada kadar cukai syarikat dan mengecil berbanding A $ 357mil (RM1.1 bilion) ia dibuat dalam negara.

Kerajaan Australia mempunyai kerana undang-undang yang diluluskan yang memerlukan pengguna membayar cukai barangan dan perkhidmatan ke atas semua pembelian dalam talian – tidak hanya dalam talian pembelian daripada peruncit Australia – mulai tahun depan. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.