Home / Berita / Thailand masih keemasan untuk pelancong China walaupun Zika takut

Thailand masih keemasan untuk pelancong China walaupun Zika takut

BANGKOK (Reuters) – Pengesahan bahawa virus Zika telah menyebabkan microcephaly di Thailand tidak mungkin menakutkan ramai pelancong China kerana jet dalam untuk bercuti pada minggu depan, pelancong dan pengusaha industri berkata.

Thailand melaporkan pada hari Jumaat pertama kes yang disahkan di Asia Tenggara microcephaly, kecacatan kelahiran ditandai dengan kecil saiz kepala, yang dikaitkan dengan virus Zika itu, sehari selepas pegawai AS mencadangkan wanita hamil menangguhkan perjalanan ke 11 negara-negara di rantau ini, termasuk Thailand, kerana Zika.

“Minggu emas” rehat China, yang bermula pada sabtu, melihat penghijrahan ke tempat percutian di luar negara dengan Thailand tropika kegemaran bagi pelancong China, yang sudah yang paling banyak di negara ini.

dalam Bangkok sibuk Chinatown, pelancong menyatakan mereka takut tentang Zika tetapi tidak terhalang.

Tina Lan, 30, dari Shanghai, berkata beliau telah ditempah dia penerbangan Minggu emas ke Thailand enam bulan yang lalu.

“Saya sedikit takut kerana Zika disebarkan oleh nyamuk dan terdapat banyak daripada mereka di sini, “Lan memberitahu Reuters, tetapi dia berkata dia akan meneruskan lawatan beliau di Thailand, yang dia telah lawati sebelum ini.

pegawai industri berkata berita Zika dijangka mempunyai kesan ke atas ketibaan Cina, di kurangnya dalam jangka pendek.

KEYAKINAN dALAM SISTEM

Thailand menjangka 220,000 pelancong China semasa rehat, kira-kira 30 peratus daripada tahun lepas, Tourism Authority of Gabenor Thailand Yuthasak Supasorn memberitahu Reuters, dan Zika kebimbangan tidak dijangka untuk merosakkan mood cuti.

“Kami mempunyai keyakinan dalam sistem kesihatan awam Thailand. Jumlah pelancong China yang datang ke Thailand perlu berada di sasaran, “kata Yuthasak.

Roong Mallikamas, ketua makroekonomi dan dasar kewangan jabatan di Bank of Thailand, berkata Zika tidak akan memberi impak yang besar kepada pelancongan kerana ia tidak serius seperti penyakit-penyakit lain sebelum ini dilihat di rantau ini, seperti maut 2003 wabak Sindrom Sesak Nafas Mendadak (SARS).

Zika telah merebak secara meluas di Amerika Latin dan Caribbean sepanjang tahun lalu atau lebih, dan lebih baru-baru ini ia telah tanaman sehingga di Asia Tenggara.

Thailand telah mengesahkan 349 kes Zika sejak Januari lalu termasuk 33 wanita hamil.

mesra Budget

Thailand telah melihat peningkatan yang stabil pelancong dari China dalam beberapa tahun kebelakangan ini. a melanda 2012 filem komedi Cina, “Lost in Thailand”, dirangsang imej syurga pelancongan kuil-kuil Buddha dan pantai.

Thailand menjangkakan rekod 33 juta pelancong tahun ini, didorong kebanyakannya oleh peningkatan dalam jumlah Cina.

industri pelancongan, yang menyumbang kira-kira 10 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, telah mengharungi lebih daripada satu dekad pergolakan termasuk rampasan kuasa tentera pada 2006 dan 2014 dan gelombang pengeboman maut pada bulan Ogos yang membunuh empat pelancong Thai dan berpuluh-puluh cedera, termasuk warga asing.

sebuah bom pada tahun lepas di Bangkok kuil popular dengan pengunjung Asia membunuh 20 orang, tujuh daripada mereka dari China, tetapi gagal untuk meletakkan penyok dalam ketibaan .

Supawan Tanomkieatipume, Presiden Persatuan Thai hotel, berkata beliau tidak pernah mendengar apa-apa pembatalan hotel sejak pengesahan microcephaly Zika berkaitan.

“ini adalah kes yang jarang berlaku dan virus bukan satu kebimbangan bagi mereka, “Supawan kepada Reuters.

Charoen Wangananont, presiden Persatuan Thai Travel Agents turut menyatakan bahawa keyakinan.

” Saya tidak menemui sebarang pelancong China, walaupun orang-orang yang sedang hamil, menyuarakan kebimbangan ini, “katanya

(laporan tambahan oleh Kitiphong Thaicharoen dan Pairat Temphairojana.; Penulisan oleh Amy Sawitta Lefevre; Penyuntingan oleh Robert Birsel dan Richard Borsuk)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.